Kodak gjør mobil-comeback

Frir til fotoentusiastene.

RESTRO: Kodaks nye mobiltelefon Ektra er oppkalt etter kameraet med samme navn fra 1941.
  • Geir Amundsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Har du tro på Kodak som mobilprodusent? Svar i meningsmålingen nederst i saken!

Du husker Kodak? Fotogiganten som var et av forrige århundrets sterkeste merkenavn, men som ikke klarte overgangen til digitalfoto til tross for at de hadde utviklet det første digitalkameraet allerede i 1975. Nå har det amerikanske selskapet som så vidt unngikk konkurs i 2012, i samarbeid med The Bullit Group lansert en mobiltelefon kalt Kodak Ektra. Og ikke overraskende er det nettopp bildekvaliteten som står i fokus.

Dette er rett nok ikke første gang Kodak prøver seg på mobilmarkedet, men Android-telefonen IM5 som ble lansert ifjor ble ingen nevneverdig suksess.

  • Kodak var verdens mektigste fotoselskap med 145.000 på lønningslisten. Så raknet alt

Knalltøff konkurranse

Kodak Ektra som også kjører Android (nærmere bestemt

Les også

marshmallow

), kan ifølge Kodak-reklamen friste med en «unik hybrid av fotoinnovasjon og speilrefleks-funksjonalitet som gir brukeren kreativ kontroll».

Her er det åpenbart fotoentusiastene som skal overbevises. Men Kodak er langt fra alene om å satse på bildekvalitet i mobilverden om dagen.

Apple

Les også

gjorde et stort poeng ut av kamera- og billedkvaliteten

da Iphone 7 nylig ble lansert, ikke minst«bokeh-en» — den duse dybdeuskarpheten mange fotografer elsker - dobbeltlinse-kameraet på Iphone 7 Plus kan levere.

Også verdens største mobilprodusent Samsung, tar

Les også

bildekvalitet seriøst, noe deres Galaxy 7

er et godt eksempel på. Her skal Kodak virkelig få noe å bryne seg på! På den annen side er Ektra med sin pris på 550 dollar, en del rimeligere.

Les også

Vi har testet nye Iphone 7: Ikke nødvendigvis mektig imponert over endringene

Høy oppløsning

Ektra er utstyrt med et kamera på hele 21 megapiksler, seks-aksers (!) optisk bildestabilisering og et f/2.0 objektiv med en brennvidde tilsvarende 26,5 mm.

Den fotointeresserte leser vil konstatere at det ikke er like lysfølsomt som Iphone 7 og Galaxy 7 som begge har 12 MP bildebrikker, kan vise til henholdsvis f/1.8 (24mm) og f/1.7 (28mm). Skjønt her er det flere faktorer som blant annet linsegrupper og sensor/pikselstørrelse som spiller inn.

På listen står også HDR (High Dynamic Range) og såkalt fasedetektert autofokus. Det samme gjør 4K-video og en dual-tone blitz for mer naturlige hud— og ansiktsfarger.

Frontkameraet, eller selfie-kameraet om du vil, har en oppløsning på 13 MP og et f/2.2 objektiv.

Les også

Denne mobilen har det beste kameraet

Manuell kontroll

Kodak gjør et stort poeng ut av at kamera-appen gir deg full kontroll over de fleste fotoparameterne, nærmere bestemt ved hjelp av et programhjul slik vi kjenner fra speilreflekskameraer.

KONTROLL: Kodak benytter seg av et programhjul. FOTO: Kodak

Appen har er også en rekke filterfunksjoner for både stillbilder og video, samt redigeringsprogramvare fra Snapseed.Av andre tekniske spesifikasjoner kan nevnes skjermen som måler fem tommer og har full-HD oppløsning (1920 x 1080). Det gir 441 piksler per tomme (ppi).

Selve dataprosesseringen er overlatt til en Helio X-20 Decacore prosessor. Deca som i tallet ti. Vi snakker med andre ord om en ti-kjernet prosessor.

Det innebygde minnet er på 32 GB, men kan utvides ved hjelp av MicroSD-kort. Batteriet har en kapasitet på 3000mAh. Og nei, Kodak Elekta er ikke vanntett slik stadig flere av konkurrentene er.

Les også

I dette spannet ligger en Iphone 7 og en Galaxy S7

Retrodesign

RETRO: Kodak går retro så det holder. FOTO: Kodak

Det originale Ektra-kameraet som mobilen har arvet modellnavnet fra, ble lansert i 1941. Retrodesignet faller unektelig i smak, og gjør at Kodak Ektra skiller seg ut i mengden. Det er mer enn man kan si om for eksempel

Les også

Googles nye Pixel-telefoner

som ved både første og andre øyekast ser ut som de rene Iphone-kopiene.Det tilbys også diverse ekstrautstyr i form av blant annet skinnetuier som bør få selv de mest ortodokse hipstere til å bli varme om hjertet. Så gjenstår det å teste om kvaliteten er like høy som nostalgifaktoren.

Pressemeldingen sier ikke noe om en eventuell norsk lansering, utover at kameraet vil bli lansert i Europa med start i Storbritannia.

Les også

Test av trådløse øreplugger: God trådløs lyd behøver ikke koste skjorta

Teknologimagasinet: Vil ikke anbefale noen å kjøpe bil nå

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Tesla-eiere føler seg snytt

  2. Vil sende passord gjennom kroppen

  3. Netflix kaprer nye kunder

  4. Panasonics gjennomsiktige TV har fått mye bedre bildekvalitet

  5. Microsofts nye talegjenkjenning skal være like god som mennesker

  1. Mobiltelefoni
BT anbefaler

«Et knippe gamle helter viste frem det beste og det verste fra 90-tallet på Plenen»

Boomfunk MC’s, Wyclef Jean, Aqua, Vengaboys og E-Type viste frem det beste og det verste fra 90-tallet på Plenen.

LES SAKEN