Vårens sprekeste mobiler

Skal du kjøpe ny mobil? Her er vårens nye modeller det kan være verdt å vente på.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Februar og Barcelona er blitt synonymt med «vårslipp» av mobilprodusentenes toppmobiler på Mobile World Congress(MWC). I fjor rakk ikke Samsung å bli ferdig med det som i skrivende stund er selskapets toppmobil,Galaxy S4. Men i år var Samsung lanseringsklare med Galaxy S5.

Den nye toppmobilen får en skjerm som er 0,1 tommer større enn forgjengerens. Med 5,1 tommer og full HD-oppløsning, var det nok mange av ryktemakerne som ble litt skuffet. Mange avryktene gikk på at Galaxy S5skulle få en skjerm på inntil 5,2 tommer med superoppløsning.

Visuelt er forsiden på mobilen ganske lik tidligere Galaxy S-modeller, mens baksiden er kledd med et perforert plastmateriale som skal kjennes mer ut som skinn enn plast.

Viser fingeren til Iphone

Samsung viser fingeren til Apple ogIphone 5Spå flere måter med Galaxy S5. For som på Apples Iphone 5S, har Samsung Galaxy S5 også integrert en fingeravtrykksleser i hjemknappen.

Denne skal kunne brukes til å låse opp mobilen og den er koblet med en funksjon som gjør at privat innhold, som bilder, e-post og dokumenter, kun blir tilgjengelig etter at brukeren har låst opp med fingeren.

Samsung Galaxy S5 er laget med enkle materialer, men har fått et design med en viss glam-faktor.

I tillegg går Samsung i partnerskap med den nettbaserte betalingstjenesten Paypal slik at man skal kunne betale for ting man handler på nettet bare ved hjelp av fingeren.

Nettavisen The Verge, som har testet fingeravtrykksleseren, skriver at den er svært kresen i hvordan man stryker fingeren over hjemknappen og at man kan oppleve tjenesten som litt vanskelig å bruke.

Pulsmåler

På smartklokkene Gear 2 og Gear 2 Neo har Samsung droppet Android til fordel for operativsystemet Tizen.

Den funksjonen som få eller ingen hadde spådd på forhånd er den integrerte pulsmåleren på selve mobilen. Under blitsen på baksiden finnes en pulsmåler man legger fingeren på og så leses pulsen av.Samsung har dessuten lanserte to nye versjoner av smartklokken Gear og et sportsarmbånd, Galaxy Fit. Også dette armbåndet har fått en integrert pulsmåler.

Samsung Galaxy S5 skal også komme med et bedre kamera. Det får en større bildesensor, en ny bildeprosessor og en oppløsning på 16 megapiksler.

Galaxy S5 vil også støtte opptak av film i 4K-oppløsning.

Vanntett fra Sony

Sonys vanntette toppmodell, Xperia Z1, får nå en etterfølger. Navnet på den nye toppmobilen er Xperia Z2. Sonys nye flaggskip blir som forgjengeren vanntett. Xperia Z2 skal, i motsetning til Galaxy S5, kunne være kontinuerlig under vann. Denne mobilen kan du altså bruke som undervannskamera om du ønsker.

Skjermstørrelsen på Sonys toppmodell vokser med 0,2 tommer til 5,2 tommer, men telefonen skal faktisk være smalere enn forgjengeren på grunn av at rammen rundt skjermen er gjort tynnere.

Oppløsningen er fortsatt full HD (1920 x 1080 punkter), men en ny teknologi (Live Colour LED) skal gi bedre farger.

Xperia Z2 har det samme 20,1 megapikslers kameraet som på Xperia Z1, men det nye er at kameraet nå støtter innspilling av video i 4K, slik LG også gjør på sin bøyde mobilLG G Flex.

xperia-z2-four-times-sharper-than-hd-overview-e810068f0f2f2b6264c7d16af337e8db-460-Sz8BxFEJ9F.jpg

Sony har også fått plass til et større batteri som nå på Xperia Z2 er på hele 3200 mAh.Sony Xperia Z2 blir tilgjengelig i Norge i april. På ulike prissammenligningstjenester på nettet ligger Xperia Z2 ute med en pris fra rundt 5.500 kroner og oppover.

Sony lanserte også en mellomklassemobil, Xperia M2, i Barcelona. Den støtter 4G og får en 4,8 tommers skjerm.

Nokia overrasket

Nokia-sjef Stephen Elop på Nokias pressekonferanse.

Selv om ryktene har gått om en Android-mobil fra Nokia, overrasket alle med å lansere heletre nye Android-mobiler i Barcelona: Nokia X, Nokia X+ og Nokia XL. Men dette er ikke toppmobiler og de er ikke ment for Norge – i første omgang.Den dyreste modellen, Nokia XL med 5 tommers skjerm, får en pris på 109 euro, noe som tilsvarer cirka 900 kroner. Modellen skal først lanseres i det Nokia kaller vekstmarkeder, som India, Latin-Amerika, Midtøsten og Afrika. Hvorvidt X-modellen blir lansert i Norge og andre markeder avgjøres senere, skriver Nokia i en pressemelding.

Nokia_X_Front_Yello_542796b-3H7dvVjajw.jpg

På lanseringen sa også Nokias toppsjef, Stephen Elop, at X-serien prismessig skulle ligge under deres Lumia-serie, som er Nokias mobilserie basert på operativsystemet Windows Phone.I Lumia-serien lanserte Nokia en ny gigantmobil med 6 tommers skjerm, Nokia Lumia 1520, for noen få uker siden. Det er også ventet at Nokia vil lansere en ny toppmobil med 5 tommers skjerm som skal etterfølgeLumia 1020 – mobilen med superkameraet på 42 megapiksler.

Venter på LG G3

LG lanserte tidligere i år verdens første mobil med bøyd skjerm;LG G Flex. Den bøyde mobilen har fått mye oppmerksomhet og hos oss fikk den terningkast 5, da vi testet den tidligere i år.

G2 MINI: LG har krympet toppmobilen G2 og laget en miniversjon. Både Samsung og Sony har tidligere gjort det samme i Samsung Galaxy S4 mini og Sony Xperia Z1 compact.

Mange venter også at LG skal lansere en etterfølger tilLG G2, som var den første mobilen med knappene på baksiden. Mens vi venter på en potensiell ny «LG G3», har LG lanserte en miniversjon av G2. LG G2 mini får en skjerm på 4,7 tommer og får mange av de samme funksjonene som ble lansert med storebror LG G2.LG G2 mini kommer for salg i løpet av andre kvartal i år. Prisen på LG G2 mini er ikke klar.

Om du er mer opptatt av design enn spesifikasjoner, har LG også lansert en ny L-serie i Barcelona. LG L90, L70 og L40 er «mellomklassemobiler», der pris og utseende er viktigere enn spesifikasjonene. Samtlige modeller i den nye L-serien kommer for salg i løpet av andre kvartal i år. Prisene er ikke offentliggjort.

Rimelig og fargerikt fra Huawei

Kinesiske Huawei har ikke fått det sterkeste fotfeste i det norske markedet, men har i flere av våre tester markert seg som en god produsent av rimelige mobiler. Senest i februar kåret viHuawei Ascend G700 til den beste billigmobilen.

I Barcelona har Huawei så langt nøyd seg med å lanser en fargerik og rimelig 4G mobil. Huawei Ascend G6 er en 4G-mobil med 4,5 tommers skjerm med Android 4.4. Mobilen får en anbefalt pris på 249 euro, noe som gjør at den nok i Norge kommer til å snike seg under 2.000 kroners merket.

Ferske briter

I november så et nytt mobilmerke dagens lys. Kazam er en britisk leverandør som skal tilby markedet prisgunstige mobiler basert på Android. To dager før mobilmessen i Barcelona åpnet lanserte de en rekke nye modeller.

Thunder-serien kommer i salg i løpet av andre kvartal i år og er den første 4G-mobilen fra Kazam. Thunder-mobilen kommer i to versjoner, en med 4.5 tommers skjerm og en med 5 tommers skjerm.

I dag lanserte Kazam ytterligere to mobiler, Tornado 5.5 og Tornado 5.0. Begge får en splitter ny octo-core-prosessor på 1.7 GHz. Den nye åttekjernede prosessoren er laget for å konkurrere mot de raskeste mobilprosessorene fra Qualcomm, som i dag er den mest brukte prosessorleverandøren til de mest avanserte mobilene.

Kazam kommer med en rekke produktserier der alle seriene har flere modeller i ulike skjermstørrelser. Tornado får en åttekjernres prosessor og 5,5 tommers skjerm.

Billig FireFox-mobil?

I fjor offentliggjorde FireFox at de ville lage et operativsystem og mobiler som skulle kunne selges svært rimelig. I år har FireFox med partnere igjen dukket opp i Barcelona med en rekke nye mobiler og et nettbrett.

Mozilla, selskapet bak FireFox, viste også fram en prototype sin egen FireFox-mobil. Den skal komme i salg senere i år for kun 25 dollar (150 kroner).

Vi tar også med at ZTE lanserte en ny versjon av Grand Memo, nå med navnet Grand Memo II. Dette er en stor mobil med 6 tommers skjerm.

I Norge er Lenovo best kjent for sineYoga-PC-er, men de er også en stor mobilprodusent. I Barcelona lanserte de modellen S860, S850 og S660, der modellen S860 er flaggskipet med en 5,3 tommers skjerm.

Saken er skrevet av og publisert på klikk.no

Les også:

Smart nettverksdings — perfekt på reise

Test av Lenovo Yoga 2 Pro

Terningkast 6 til knallbra minihøyttaler til mobilen - Music Angel Best friendz

Publisert: