Flere forskere kan bli gransket

13 forskere står i fare for å bli gransket som følge av forskningsjukset som er avdekket ved Radiumhospitalet.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

Samtidig vurderer Fylkeslegen tilsynssak mot kreftforsker og lege Jon Sudbø.

Forskerne var medforfattere til Sudbøs artikkel som han har innrømmet bygger på falsk datagrunnlag. Sudbø har forfalsket datagrunnlaget i en studie som gikk ut på at storrøykere kan redusere faren for kreft i munnhulen dersom de spiser enkelte utbredte typer betennelsesdempende medikamenter.

– Vi må i alle fall få rede på hva medforfatterne har visst om forskningsjukset, sier avdelingsdirektør Inger Cappelen i Nasjonalt folkehelseinstitutt til Aftenposten. Cappelen er medlem av granskingskommisjonen som nå skal starte sitt arbeid.

Blant dem som er kreditert som medforfattere i artikkelen, er Sudbøs kone og tvillingbror.

Tilsynssak

Fylkeslege Petter Schou i Oslo og Akershus vurderer å opprette en tilsynssak mot Sudbø. Mandag vil han ta kontakt med Rikshospitalet-Radiumhospitalet for å kartlegge omfanget av saken.

– Vi må se om legen har opptrådt på en uforsvarlig måte og om pasienters liv har vært i fare. Vi må også se på hva sykehuset har gjort for å kvalitetssikre systemene sine, sier Schou til NTB.

Sykehuset har ifølge VG bedt Jon Sudbø om å holde seg borte fra jobb i tiden som kommer. Han står også i fare for å miste jobben som veileder for tannlege— og legestudenter. 44-åringen er nå sykmeldt.

– Dette er det verste som noensinne kunne hende oss. Stemningen bærer fortsatt preg av sjokk, sier kommunikasjonsdirektør Trine Lind ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet til VG.

Verden rundt

Den anerkjente kreftforskeren har tapt mye av sin anseelse på det som er kommet fram. Bedre blir det ikke av at Kreftregisteret sår tvil om en artikkel Sudbø fikk publisert så langt tilbake som i 2001. I artikkelen takker Sudbø avdelingsleder Steinar T. Østerbø ved Kreftregisteret for «kliniske data om pasienter», en hjelp Østerbø ifølge Dagbladet ikke kan se å ha ytt.

Nyheten om forskningsjukset er omtalt av flere utenlandske nyhetsbyråer og gikk i helgen verden rundt. Direktør Arvid Hallén i Forskningsrådet sier til Dagbladet at Norges renommé som forskningsnasjon er blitt påvirket av saken.

– Slik jeg har fått det oppgitt, er denne saken en eksplisitt manipulering og fabrikkering av forskningsdata, noe som forekommer svært sjeldent. At det er en så anerkjent forsker som har gjort dette, er oppsiktsvekkende, sier Hallén til NTB.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Mistanke om mer juks fra Sudbø

BT anbefaler

Her strømmer de på for å gjøre gratiskupp: – Vi hadde ikke forventet så mange folk

Køen av unge mennesker strekker seg flere hundre meter i solskinnet.

LES SAKEN