Svertet Muhammed, lever i skjul i Norge

Forfatteren Mariwan Halabjaee (42) hevder i sin siste bok at profeten Muhammed voldtok og drepte mennesker. Nå sitter mannen, som omtales som den nye Salman Rushdie, på et norsk asylmottak.

Publisert Publisert
  • Rune Christophersen
  • Trond Nygard-sture
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

Den kurdiske forfatteren fryktet for livet hjemme i Nord-Irak. Nå har han søkt tilflukt på et asylmottak i Oslo-regionen, men han føler seg fortsatt ikke trygg.

— Enkelte er beredt til å ta livet av meg. Også her i Norge. Dette har ødelagt alt i livet mitt, sier Mariwan Halabjaee.

- Voldtok og drepte

I 1993 ble forlegger William Nygaard skutt og alvorlig skadet etter å ha utgitt Salman Rushdies «Sataniske vers». Halabjaee blir av enkelte kommentatorer omtalt som Kurdistans Rushdie.

På bordet ligger hans 14. bok, «Sex, Sharia and Women in the History of Islam». Forsiden viser en tegning av en vakker kvinne i elegant kjole ved siden av en minaret som kan gå for et fallossymbol. Baksiden viser den nakne ryggen til en kvinne som står i et flammehav, som indikerer helvete.

Tegningene er langt fra det eneste som har provosert islamister i Nord-Irak.

— Jeg skriver at Muhammed hadde 19 koner, at han giftet seg med en 9-åring da han var 54 år gammel, og at han voldtok og drepte mennesker, sier han.

Dessuten skriver han om sex.

— Det er et veldig følsomt tema i islam. Mange kvinner blir drept etter utsatt for vold av grunner som har med seksualitet å gjøre i islams navn. Boken er en innholdsanalyse av Koranen, og jeg konkluderer blant annet med at kvinner blir nektet sine naturlige rettigheter, sier han.

- Verre enn karikaturene

Forfatteren hevder at alt som står i boken er basert på Koranen eller andre gamle, religiøse skrifter, sier han. - Men islamske ledere vil ikke tillate at vi bruker religiøse kilder slik.

Boken kom ut i november i fjor. Først da demonstrasjonene mot Muhammed-tegningene tok av, ble boken og Halabjaee plutselig dradd inn. Islamister mente at den var verre enn karikaturene.

— På et folkemøte sa den kurdiske ministeren for religiøse saker at han ville beordre meg arrestert. Kort tid etter kom arrestordren, forteller han.

Omtrent samtidig skal det ifølge engelskspråklige, kurdiske nettmedier ha blitt utstedt en såkalt betinget fatwa - at forfatteren skulle straffes med døden dersom han ikke angrer og ber om tilgivelse. Halabjaee legger en haug med avisutklipp - stort sett fra kurdiske aviser - ut over bordet. Han mener de dokumenterer fatwaen.

Avviser drapstrusler

Talsmenn for den islamske gruppen har imidlertid avvist at det er utstedt en fatwa, ifølge en kurdisk nettavis. I en artikkel om Halabjaee i New York Times, avviser en religiøs leder i et av de største islamske partiene i Kurdistan, Muhammad Hakim Jabar, at forfatteren er drapstruet. Jabar hevder at Halabjaee har skrevet boken for å tjene penger og for å få asyl i Europa.

— Disse beskyldningene kommer alltid. Men i Kurdistan tjener ingen mye penger på å gi ut bøker. Jeg har heller ikke gjort dette for å få asyl. Dette sier de fordi de ikke kan tilbakevise innholdet, sier forfatteren.

Halabjaee forteller at han etter arrestordren og fatwaen forlot landet. Hans gravide kone og tre barn er foreløpig på hemmelig sted i Nord-Irak, men han håper å få dem ut, forteller han.

Både i Nord-Irak og internasjonalt blir de kurdiske regionale myndighetene, etter flere arrestasjoner og dommer, kritisert for ikke å beskytte ytringsfrihet og andre fundamentale menneskerettigheter.

Ifølge Halabjaee, som kom til Norge for 10 dager siden, har han ikke fått tildelt advokat ennå. Han er heller ikke intervjuet av politiet eller Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om en eventuell sikkerhetsrisiko, opplyser han.

På spørsmål om han har levert inn søknaden om asyl, svarer han med et smil:

— Ja. Men jeg angrer. Det er så mange muslimer med skjegg her. De ser ut jo som terrorister...

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Historien virker troverdig

  2. Dømt forfatter får støtte

BT anbefaler

Etter ni år helt uten venner, tok Steinar grep. Hans metode for å få nye kamerater er blitt kopiert av mange.

Steinar Halleland (52) har endelig den trygge vennegjengen han drømte om. Emina og Younes håper å finne det samme.