Mener flørtende kvinner har skyld i voldtekt

Halvparten av norske menn mener kvinner som flørter åpenlyst selv er ansvarlig hvis de blir utsatt for seksuelle overgrep.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

De sjokkerende resultatene kommer fram i en rapport Amnesty har laget i samarbeid med Reform ressurssenter for menn.

Hver femte mann sier at en kvinne som er kjent for å ha flere partnere er helt eller delvis ansvarlig for et seksuelt overgrep. 28 prosent mener at en kvinne som kler seg sexy er helt eller delvis ansvarlig for det seksuelle overgrepet.

– Jeg synes resultatene i undersøkelsen er skremmende. Jeg er selv far til en tenåringsjente. Det er ille å se at norske menn mener hun er ansvarlig hvis hun skulle blitt utsatt for et overgrep etter å ha flørtet med en mann, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge til VG.

Hele 48 prosent av de spurte mener at kvinnen er helt eller delvis ansvarlig for overgrepet dersom hun flørter åpenlyst i forkant.

– Det er uakseptabelt å legge skyld på kvinner som har blitt utsatt for seksuelle overgrep og vold. Dette bekrefter at kvinnefiendtlige holdninger eksisterer i beste velgående, sier bistandsadvokat Trine Rjukan, som mener disse holdningene kan øke skyldfølelsen hos kvinner som har blitt utsatt for overgrep.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er skuffet over norske menns holdninger til vold mot kvinner, og mener at resultatene i rapporten er skremmende.

– Jeg hadde håpet og trodd at vi var kommet lenger når det gjelder menns syn på vold mot kvinner, sier statsministeren. (

Publisert
BT anbefaler

Her strømmer de på for å gjøre gratiskupp: – Vi hadde ikke forventet så mange folk

Køen av unge mennesker strekker seg flere hundre meter i solskinnet.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Kampsportinstruktør siktet for seksuell omgang med mindreårig. Utelukker ikke flere fornærmede.

  2. Slik forklarer de Branns kanonsesong

  3. I det stille har 79-åringen bygget opp en av byens største bedrifter. – Beste noensinne.

  4. Store forskjeller mellom kommunene. Her får innbyggerne billigere strøm.

  5. Vil ha nullutslipp i Bergen. Forventer ikke det samme av Askøy.

  6. Feil rettet på Bergensbanen – fortsatt forsinkelser