Kan ha overvåket samtlige statsråder

Samtlige statsråder og flere tusen ansatte i departementene kan ha blitt overvåket av Forsvarets sikkerhetstjeneste.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

En sentral kilde sier til Dagbladet at saken kan ha enorme dimensjoner. Ifølge avisen er mistanken basert på avslørende informasjon tilflytt Kripos, men statsadvokat Petter Mandt vil ikke si fra hvem.

Forsvarets sikkerhetstjeneste har ansvaret for datasikkerheten i Forsvaret og for å sørge for at sensitiv og hemmeligstemplet informasjon ikke kommer på avveie, eller at andre lands etterretningstjenester klarer å bryte seg inn på Forsvarets nett.

Alarm

Ifølge VG skal overvåkingen ha skjedd ved at Forsvarets sikkerhetstjeneste har hatt ansvaret for datasikkerheten også for nøkkelpersoner på Statsministerens kontor og annet sentralt embetsverk. Av praktiske grunner skal disse personene være koblet opp mot Forsvarets sikre datanett.

Hvis Forsvarets sikkerhetstjeneste oppdager noe som kan være et brudd på sikkerhetsbestemmelsene, varsles personen som står bak bruddet, og får en tilbakemelding om at vedkommende har, eller er i ferd med, å bryte sikkerhetsreglene.

Sentrale kilder med innsyn i prosessen opplyser at bakgrunnen for overvåkingsmistanken trolig er at en person, trolig ansatt ved Statsministerens kontor, har fått en slik tilbakemelding og reagerte på at Forsvarets Sikkerhetstjeneste overvåket datatrafikken. Dermed har det blitt slått alarm, og Forsvarsdepartementet ble varslet. Saken havnet på forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen bord og skal ha uroet forsvarsledelsen såpass at statsministeren ble varslet og Kripos kontaktet.

– Forsvarsministeren informerte meg for noen uker siden, sier Stoltenberg til VG.

– Kjempeskandale

Stoltenbergs regjeringspartnere reagerer det kraftig på avsløringene.

– Dersom dette er riktig, står vi overfor en kjempeskandale, sier forsvarspolitisk talsmann for SV, Bjørn Jacobsen til VG.

Han får full støtte av Ap-kollega Signe Øye, som mener avsløringene må få konsekvenser.

– Dette er meget alvorlig. Her må vi snu alle steiner for å komme til bunns i hva som egentlig har skjedd, og det må skje utrolig raskt, sier hun.

Venstre-leder Lars Sponheim kaller påstandene svært alvorlige.

– Hvis dette virkelig er sant, så står vi overfor et forsvar som lever i en ekstrem subkultur, helt på siden av demokratiet. Det vil i så fall være svært alvorlig og et dramatisk tilbakeslag for Forsvaret, sier Sponheim.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Skal ha blitt voldtatt på toalett på Fotballpuben

– Vi jobber aktivt med saken, sier politiet.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Misfornøyd beboer sperret E16-omkjøring: – Ble dårlig stemning

  2. 82 nye smittede i Bergen

  3. – Vi må tåle å diskutere pengebruken

  4. Før slet Borghild (70) med å løfte. Norsk studie kan endre operasjons­praksis i hele verden.

  5. Bli med gjennom den nye bybanetunnelen

  6. Halvparten av de smittede i Bergen er i gang med vaksineringen