Refser sikkerhet på norske landanlegg

Landanlegg er dårligere terrorsikret enn plattformer, viser analyse fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Publisert Publisert

MONGSTAD: Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) mener forskjellen på terrorberedskap mellom norsk og britisk sektor er «påtagelig». Bildet er fra Mongstad, ett av åtte større norske landanlegg. Foto: Rune Nielsen

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Åtte landanlegg for norsk olje og gass har ikke samme sikring mot terror som plattformene ute i havet, viser en analyse fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Norsk gass som føres i land i Storbritannia kommer til anlegg med væpnede vakter. I Norge er anleggene kun sikret med innleide sivile vakter med begrensede fullmakter, skriver VG.

– Ikke godt nok sikret

Anleggene på land er ikke sikret i henhold til sikkerhetslovens krav til det som kalles skjermingsverdige objekter. De er heller ikke en del av offshoreberedskapen politiet og Forsvaret øver på.

«Et godt planlagt angrep vil være gjennomført før ordensmakten har rukket å mobilisere tilstrekkelige ressurser», skriver FFI i sin analyse og sier videre at «angrep mot landanleggene kan også få store konsekvenser og føre til stans i leveransene av gass».

IKKE GODT NOK: Anleggene på land er ikke sikret i henhold til sikkerhetslovens krav til det som kalles skjermingsverdige objekter, mener FFI. Foto: Rune Nielsen

Instituttet har tatt for seg åtte store anlegg langs kysten fra Slagentangen i Vestfold til Hammerfest.

Ikke «skjermingsverdige»

Kommunikasjonssjef Ole Berthelsen i Olje- og energidepartementet skriver til VG at de ikke har funnet grunnlag for å utpeke «skjermingsverdige objekter etter sikkerhetsloven i sektoren».

Statoil sier selskapet samarbeider godt med myndighetene i sitt sikkerhetsarbeid og at sikringstiltakene på deres anlegg er betydelig oppgradert de siste årene.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Sviktende beredskap

  2. Slår alarm om svikt i regjeringens beredskapsarbeid

  3. 200 tunneler mangler nødnett

  4. 32 kommuner kan bli til én brannregion

  1. Equinor
  2. Olje og gass
  3. Beredskap