Frp-rokering i regjeringen: Søviknes gjør comeback, Listhaug får tyngre rolle

Terje Søviknes gjør comeback i regjeringen og overtar Sylvi Listhaugs post som eldre- og folkehelseminister. Listhaug blir ny olje- og energiminister.

Publisert Publisert

TILBAKE: Terje Søviknes er tilbake som statsråd, og tar over som eldre- og folkehelseminister etter Sylvi Listhaug, som blir ny olje- og energiminister. Foto: Terje Bendiksby

  • NTB
  1. Leserne mener

Olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg (Frp) fikk avskjed i nåde under ekstraordinært statsråd på Slottet onsdag formiddag.

– Som dere ser, er det ikke helt nye fjes, men det er gjort to endringer i statsråd, sa statsminister Erna Solberg (H) til pressen etter statsrådet.

Hun kom ut på Slottsplassen sammen med de to Frp-nestlederne, som begge har fått nye jobber.

Statsministeren vil holde pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg klokken 12.30. I løpet av dagen vil det også bli nøkkelskifter i departementene.

Les også

Jens Kihl: «No blir det to gradars auke i det menneskeskapte debattklimaet»

GÅR AV: Kjell Børge Freiberg (Frp) går av som olje- og energiminister. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB Scanpix

TAR OVER: Sylvi Listhaug (Frp) overtar som ny olje- og energiminister. Foto: Berit Roald, NTB Scanpix

Snakket om det tirsdag

Endringer i regjeringen var senest et tema tirsdag, da Solberg inviterte pressen til sin tradisjonelle oppsummering før jul.

– Det er ikke unaturlig at vi på et tidspunkt stiller spørsmål om hvor mange som har tenkt å være med videre, sa Solberg.

Under pressekonferansen ble det mye oppmerksomhet omkring Solbergs mannskap, både i eget parti og i regjeringen.

Sliter på meningsmålingene

Dagsavisens «karakterbok» over statsrådene var blant det som ble tatt opp. Solberg sa at hun mener karakteren 1 til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og ni andre statsråder er «dønn ufortjent». Hun syntes heller ikke karakterboken tyder på regjeringsslitasje etter over seks år ved makten.

Men på meningsmålingene sliter Solberg og hennes mannskap tungt. Både Venstre og KrF har i lang tid ligget under sperregrensen, og de fire regjeringspartiene har samlet bare omkring 58–59 mandater, ifølge nettstedet Poll of polls' gjennomsnittsmålinger.

Les også

Mista ordførarjobben. No gjer han comeback i regjering.

TILBAKE: Terje Søviknes er tilbake som statsråd, og tar over som eldre- og folkehelseminister etter Sylvi Listhaug. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix

Intern regjeringskrangel

Foruten svake målinger har 2019 vært preget av intern krangel om bompenger, et elendig lokalvalg for de fire partiene og høstens trygdeskandale.

Sist gang det var endringer i regjeringen var 3. mai i år. Det var da Listhaug (Frp) kom inn igjen i regjeringen, denne gang som eldre- og folkehelseminister, og Åse Michaelsen trådte dermed ut av regjeringen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre opplyste onsdag formiddag at han utsetter Arbeiderpartiets oppsummerende pressekonferanse til torsdag på grunn av endringene i regjeringen.

Publisert