- Økt bensinpris er ikke veien å gå

NAF vil ha renere biler, ikke dyrere drivstoff.

LAVERE UTSLIPP: NAF mener det viktigste er at nye biler slipper ut mindre klimagasser. Foto: Frank MayNTB scanpix

  • Morten Abrahamsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

NAF mener økt drivstoffpris ikke er et riktig miljøtiltak.

— En økning av drivstoffavgiftene vil ramme distriktene. Vi må ikke glemme at halve Norge ikke har noe reelt alternativ til bilen på sine hverdagsreiser. Det er et feilspor å løfte fram drivstoffavgiften som det største miljøtiltaket. Skal vi nå klimamålene trenger vi en renere bilpark og et avgiftssystem som fungerer, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF, Norges Automobil-Forbund, i en pressemelding.

De mener det er viktigere å få folk til å benytte andre framkomstmidler enn bil i byene, men at dette ikke skal ramme folk i distriktene hvor alternativene til bil ofte ikke finnes.

Norge er i ferd med å nå ett av klimamålene, at nye privatbiler ikke skal slippe ut mer enn 85 gram CO2 per kjørte kilometer. Dette har skjedd gjennom en vridning i avgiftssystemet i favør av biler med lave utslipp.

Les også

Håper på konkurranse mellom el- og hydrogenbiler

Vrakpanten

SLÅR SKJEVT UT: Høyere drivstoff avgift går utover Distrikts-Norge, sier Inger Elisabeth Sagedal i NAF. Foto: Erik Norrud / NAF

— Det som virkelig har miljøeffekt, og samtidig er bra for folk, er at bilene på veiene slipper ut mindre klimagasser. I tillegg må det selvsagt tilrettelegges bedre for bruk av kollektiv, sykkel og gange i sentrale strøk, mens utslippsgjerrige biler fortsatt vil være viktige for folk i distriktene, sier Sagedal.NAF mener at bilavgiftspolitikken er på rett spor, med dreningen fra motorrommet til eksosrøret.

– Vi mener at det skal være bilens utslipp, og ikke motorkraft, som bestemmer avgiften.

Fra politisk hold er målet at det i 2025 kun skal selges nullutslippsbiler og at klimagassutslippene for transportsektoren skal halveres innen 2030. NAF mener klimamålene kan nås, dersom man iverksetter riktige tiltak nå. Elbilsuksessen har vist at det mulig med rask omstilling, men skal målene nås, må bilparken skiftes ut i et raskere tempo enn i dag. Et godt virkemiddel her vil være å øke vrakpanten, ifølge NAF, som mener altfor få har lagt vekt på dette elementet.

TEST MB GLS:

Publisert
  1. Elbil
  2. Hybridbil
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Det virker ikke fristende å ratte denne ned en bratt vinterbakke

  2. Jaguar med Tesla-konkurrent

  3. SUV-duell: Du får det du betaler for

  4. Blir egentlig hybridene ladet?

BT anbefaler

Så mange kan møtes i hagen eller parken

Sol, vår og 17. mai like om hjørnet. Dette bør du tenke på hvis du planlegger en sammenkomst i det fri.

LES SAKEN