Disse åtte appene gir deg bedre bilder

Du kan gjøre mye mer enn det standardappen tillater.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Det er ingen tvil om at fotografering medmobiltelefonen har blitt svært populært de seneste årene. En del av forklaringen på at mobiltelefonen nesten er i ferd med å erstatte de digitale kompaktkameraene, er at man alltid har den med seg.

En annen mulig årsak er at mobiltelefonkameraet ved hjelp av apper kan gjøres merfleksibelt enn noen gang. Noen gjør kameraet i stand til å bruke lengre lukkertider, mens andre gir deg flere og bedre muligheter til åredigerebilder.

Utviklingen av applikasjoner beregnet på foto går i ekspressfart, og utvalget er stort og rett så uoversiktlig.Vi har derfor plukket ut åtte forskjellige apper du bør prøve for å ta bedre bilder med mobilen.

#1. Hipstamatic

Hipstamatic.563x347-7YgqONzV8s.jpg

Hipstamatic flørter hemningsløst med analoge filmer og en umiskjennelig retro-look. Med denne installert på mobilen kan du velge mellom forskjellige filtre, objektiver og blits. Foto: Skjermdump fra HipstamaticMan kan godt si at Hipstamtic surfer på retro-bølgen som har skyllet innover fotoverden de siste årene. Hipstamatic er med andre ord en applikasjon som har satt seg fore å etterligne analog film.

Hipstamatic er utformet som et gammeldags kamera fra 70-årene med svart ramme og en kvadratisk søker med avrundede hjørner plassert midt på skjermen. Med et sveip med fingeren kan man velge mellom forskjellige objektiver og blitser.

Objektivene og blitser er vel og bra, men det som gjør Hipstamatic til en fotoapplikasjon litt utenom det vanlige er at man kan velge mellom forskjellige analoge filmer. Noen er gratis mens andre må man kjøpe.

Filmene har det til felles att de gir fargeskjær i alle tenkelige valører, som minner om film utgått på dato eller som har vært utsatt for lys-lekkasjer.

Det er ikke vanskelig å bli forført av Hipstamatic. De kvadratiske bildene og den hvite rammen blandet med farger som ikke stemmer helt, gjør at nesten alt man tar bilder av ser spennende og annerledes ut.

Er du med andre ord lei av de perfekte bildene tatt med det vanlige mobiltelefonkameraet er Hipstamatic verdt å prøve. Om bildene er like interessante over tid gjenstår å se. Appen koster 14 kroner.

Appen lastes ned til iOS her.

#2. Snapseed

Snapseed.320x568-LWXYKT0MRt.jpg

Det er ganske begrenset hva man kan gjøre av bilderedigering med mobilen. Selv om den vanlige kamerafunksjonen til Iphone har justeringsfunksjoner for bilder, er disse ganske grunnleggende. Med Snapseed er mulighetene desto større.Med Snapseed kan du gjøre ganske avanserte innstillinger ved å bevege fingeren over skjermen. Applikasjonenhar funksjoner for lysstyrke, kontrast, fargemetning og beskjæring for å nevne noe.

Skulle man for eksempel ønske å forandre lysstyrken eller kontrasten beveger man fingeren forsiktig fra side til side over bildet. En høyrebevegelse gjør bildet lysere og øker kontrasten, går man til venstre skjer det motsatte.

Det går også an å foreta selektive justeringer. Dette blir kalt «selective adjust» og brukes hvis det er bestemte områder som trengs å gjøres lysere eller mørkere.

Andre funksjoner kan rette opp av skjeve bilder, konvertere til svart-hvitt eller «vintage»-stil, der bildet får en annen fargeskala. Man kan også gjøre bildene mer dramatiske og justere skarpheten.

For de som ikke orker å beskjeftige seg med alle de forskjellige funksjonene fins det alltids en automatisk funksjon som fikser bildene slik at de ser bra ut.

Denne applikasjonen har utvilsomt mange nyttige funksjoner og er enkel å bruke. Snapseed er med andre ord ideell hvis du ønsker å gjøre litt mer avansert bilderedigering enn det mobiltelefonkameraet tillater.

Appen lastes ned til iOS her, og Android her.

Du kan også redigere bildene dine helt gratis på PC-en:

Disse programmene bør du sjekke »

#3. Magic Shutter

Magic-shuuter-2.563x385-dSXBT8fbDw.jpg

For de som fotograferer mye med mobilen fins det garantert stunder hvor man ønsker å forandre lukkertiden. Spesielt hvis man tar bilder av trafikk eller bygninger når mørket har lagt seg, eller kanskje en foss hvor man ønsker den effekten på rennende vann som lang lukkertid gir.Magic Shutter gjør dette mulig. Med denne applikasjonen kan du bruke lukkertider fra 1, 2, 4, 8, 15, 30, og helt opp til 60 sekunder.

Magic Shutter har en forhåndsvisning der man kan vurdere bildet og justere tiden før bildet tas.

Blant andre funksjoner har Magic Shutter blits-synkronisering, som lar deg bruke blits og lange lukkertider samtidig. I tillegg kan du velge mellom forskjelligeeksponeringsmoduser, som manuell hvor du bestemmer lukkertiden selv, eller «Smart Exposure» som hjelper deg til å stille den riktige tiden for et nattbilde.

Som med så mange andre applikasjoner finnes det funksjoner som gjør det mulig å dele bildene på sosialemedier. Det er verdt å nevne at Magic Shutter koster 21 kroner å laste ned, men ønsker du ikke å betale kan du for eksempel kikke påSlow Shutter eller Expose Me.

Appen lastes ned tiliOS her.

Regulering av tiden kan skape spennende bilder:

Fotograf illustrerte hele døgnet i ett bilde »

#4. Instagram

Instagram.563x415-MlH7OgJPLD.jpg

Instagramspopularitet gir degen solidplattform til å vise frem og dele dinebilder med andre.​Å vise frem bilder er det Instagram gjør best, men i tillegg har appen et ganske hendig kamera hvor bildene du tar kan bli lastet opp øyeblikkelig til både Instagram, Facebook, Twitter og flereEtter man har tatt bildet er det muligheter for å gjøre justeringer som beskjæring, oppretting, lysstyrke og selektiv fokus der du kan bestemme hvilke deler av bildet som skal være uskarpt.

I tillegg har Instagram en lang rekke filtere hvor du kan konvertere bildet om til svart-hvitt eller en slags retro-følelse som nesten har blitt standard blant mange applikasjoner. På toppen av dette har Instagram en videofunksjon hvor det også går an å legge til filtre.

Ettersom Instagram har rundt 150 millioner brukere, er noe av detmorsomste med denne appen å snuse litt rundt for å se hva man kan finne av bilder fra forskjellig personer, både privatpersoner og profesjonelle fotografer.

Appen lastes ned tiliOS her, Windows Phone her(beta), ogAndroid her.

#5. Pocket Light Meter

Lightmeter.320x568-O5JnWL12Wn.jpg

Pocket Light Meter fra Nuwaste Studios er en enkel og grei lysmåler som kan brukes hvis du for eksempel har et analogt kamera uten innebygd lysmåler. Appen viser tre rekker med tall; lukker, blender og ISO. I tillegg har den to knapper kalt «save» og «hold». Ved å trykke på skjermen kan man bevege en rød boks rundt om i motivet, for å måle lyset på forskjellige steder.For å bruke Pocket Light Meter stiller man inn ISO og en ønsket lukker eller blender. Lysmåleren finner deretter frem til riktig kombinasjon avhengig av hva du peker måleren mot. Trykker man på «Hold» vil bildet og avlesningen låses frem til du trykker på «Hold» igjen. Ved å trykke på knappen «Log» kan avlesningen sendes til for eksempel Dropbox for lagring.

Det er verdt å merke seg at gratis versjonen av Pocket Light Meter har endel reklame, og det er begrenset hvor mye som kan forandres under innstillingene. Den reklamefrie versjonen koster rundt 5 kroner, mens en full versjon versjonen koster litt over 30 kroner.

Ifølge kommentarene i Apples App Store er Pocket Light Meter i stand til å gi ganske nøyaktige resultater, og for de som fotograferer analogt er Pocket Light Meter et hendig verktøy.

Last ned appen foriOS her.

#6. Camera+

Cameraplus.320x568-JvJ_sCogzT.jpg

Camera+ er en av de mer populære fotoappene til iPhone, og grunnen er nok at Camera+ har så mange funksjoner at det nesten erstatter standardappen til Apple.Blant annet har Camera+ en stabilisator for å forhindre kamerarystelser og uskarpe bilder, digital zoom, eksponering— og fokuskontroll som regulerer hvor lyst eller mørkt et bildet skal være. En annen nyttig funksjon i Camera+ er at man kan stille inn hvitbalansen, noe som har vært ganske fraværende i standardappene.

Funksjonene er mange i denne applikasjonen, ogWiredhar omtalt den som et «hemmelig våpen» som kan forvandle middelmådige bilder til rene mesterverk. Det er mange lovord om denne appen, men en svakhet er at den har så mange funksjoner at det er lett å gå seg vill i alle muligheter og at selve fotograferingen blir litt satt på siden. Camera+ koster 15 kroner.

Last ned appen foriOS her.

Denne dingsen skal gi deg fjellstabile bilder »

#7. Woven

Woven.563x422-jZVUhu1MDK.jpg

Som flittige brukere av sosiale medier som Tumblr, Instagram, Flickr og Facebook er sjansen stor for at man har bilder spredt litt her og der. En slik situasjon kan fort bli uoversiktlig.Kjenner du deg igjen her kan Woven være verdt å sjekke.

Denne appen er å sammenligne med et enkelt fotoalbum. Det Woven gjør er helt enkelt å samle sammen alle bildene du har lagt ut på for eksempel Facebook og Instagram, for så å samle dem under et tak.

Når du åpner Woven blir du bedt om å trykke på et +-tegn øverst til høyre. Dette tar deg videre til en oversikt over steder på nett der du har bilder. Neste steg er rett og slett å logge inn og Woven vil gjøre resten slik at du får en grei oversikt over alle bildene.

Last ned appen foriOS her, og Android her.

#8. Instant

Instant-2.563x499-wsR10lOCCP.jpg

Denne appen er for alle som syntes at Polaroid-film var skikkelig kult, eller for de som alltid har hatt lyst til å finne ut av hva dette fenomenet er for noe.For et fenomen har faktisk denne litt særegne filmen klart å bli. Det er ett eller annet med den hvite rammen og de duse fargene som er helt unikt i fotografisk sammenheng.

Derfor var bare et spørsmål om tid før noen satt seg som mål å konstruere en app som etterlignet Polaroid-filmens kvaliteter så godt det lar seg gjøre.

At de har brukt mye tid på å gjenskape et genuint Polaroid-kamera gjenspeiles i brukergrensesnittet. Mye minner om hvordan Polaroid-kameraet faktisk fungerte, fra utseende til lydeffekter.

I tillegg fins 30 forskjellige filtre der man kan velge mellom funksjoner som etterligner Polaroid-filmens kvaliteter. Her kan du selv justere hvor mye eller lite av disse effektene som vises.

Selvfølgelig kan man også dele bildene på sosiale medier eller sende de som vedlegg i en epost. Det går også an å legge til tekst på bildet. Instant koster omtrent 15 kroner.

Last ned appen foriOS her.

Les også:

Disse fem gjør det enkelt å ta vare på minnene

Publisert
BT anbefaler

Hun kunne bruke opp mot 500 timer på å lage vaktplan. Så tok hun grep.

Nå har hun utviklet et nytt turnussystem.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Kom deg ut for å grille så fort som mulig

  2. Trafikkuhell på E39 i Masfjorden. Flere tunneler ble stengt

  3. – Hadde vi ikke tatt risiko, ville vi ikke overlevd i snart 150 år

  4. – Veien har på rekordtid blitt den største campingplassen i Bergen

  5. Er det umulig å holde seg slank etter overgangsalderen? Dette svarer legen.

  6. 20 år gammal vart han kalla eit «statsministeremne». Så vart det stille rundt Pål.