Streiken trappes opp samtidig som forhandlingsutvalgene i LO Kommune, Unio og YS Kommune stilte til frivillig mekling med motparten KS hos Riksmekleren klokken 11 tirsdag.

— Vi får se hva meklingen bringer. Vi har alltid forhåpninger. Jeg håper vi kan komme et stykke videre, sa forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS på vei inn til møtet.

Håp om løsning

— Vi vet ikke helt hva som kommer, men det er vårt felles ansvar som parter i denne konflikten å se om vi kan finne en løsning. Nå får vi se hva møtet bringer, sa Unios forhandlingsleder Mimi Bjerkestrand i døren på vei inn til Riksmekleren.

Forhandlingsleder i LO Kommune og leder av Fagforbundet, Jan Davidsen, var avventende:

— Foreløpig vet vi relativt lite. Vi møter her med et håp om å få til et resultat. Vi regner jo med at mekleren har noe til oss. Nå får vi se hva det er, sa han.

Forhandlingsleder Gunn Olander i YS Kommune sier at hun forventer bevegelse fra arbeidsgiverne.

— Jeg er glad for at partene har kommet så langt at det nå er grunnlag for frivillig mekling, sier hun til NTB.

Oppgjør i staten

Det er nå tolv dager siden partene i det offentlige oppgjøret gikk fra hverandre med storstreik i offentlig sektor som resultat. For tre dager siden kom LO Stat, YS Stat og Akademikerne til enighet med staten om et lønnsoppgjør med en ramme på 4,1 prosent, mens Unio fortsatte streiken der.

Etter den delvise enigheten i statsoppgjøret har det vært ventet at det ville bli innledet ny mekling i KS-området, der Akademikerne har tatt en såkalt «teknisk pause» siden bruddet for snart to uker siden.

Fant grunnlaget

Gjennom helgen og mandag hadde partene flere uformelle samtaler og sonderinger.

— Når partene nå er innkalt, betyr det at vi har funnet et grunnlag for frivillig mekling. Det har vært arbeidet hardt med dette i noen dager nå, sier mekler Reidun Wallevik til Fagbladet.

YS Kommune har 919 medlemmer i streik og tar ut ytterligere 290 lørdag, LO Kommune har drøyt 25.000 medlemmer i streik og tapper opp til over 31.000 dersom det ikke er enighet innen onsdag, mens Unio har drøyt 12.000 medlemmer i streik i kommunene.

Meklingen omfatter ikke Oslo kommune, der Unio og LO-forbundene FO, Musikernes fellesorganisasjon og Skolenes landsforbund er i streik. (©NTB)