- Mitt største øyeblikk

Northug tok til tårene da han mottok gullet.

  • Aftenposten
  • Erlend Nesje
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Møtet med 50.000 tilskuere på Universitetsplassen var så sterkt at Petter Northug (25) tok til tårene.

-.Det var sterkt å stå der. For første gang hørte jeg folk rope navnet mitt før en premieseremoni, sa Northug etter å ha mottatt gullmedaljen for VM-seieren på 30 kilometer fellesstart med skibytte.

Han fikk frysninger av de enorme menneskemassene som omkranset hovedstadens paradegate. Og da «Ja, vi elsker» ble sunget klarte trønderen ikke å holde tilbake. Tårene rant nedover kinnet.

— Det største øyeblikket i mitt liv. Jeg ble rørt, det var sterkt å stå der foran så mange mennesker.

Lettelse og glede

Han felte også noen tårer etter å ha kommet i mål som førstemann i Holmenkollen.

— Det var lettelse, det var glede. Jeg har lagt så mye press på meg selv. Og nå er jeg utrolig lettet over å ha klart det, sa Northug.

Under den korte intervjusekvensen etter seiersseremonien i Oslo sentrum ble han av Trønder-Avisa spurt om gårsdagen var den beste i hans liv.

— Ja. Uten tvil.

Svarte Northug. Før han rettet blikket mot resten av mesterskapet.

— Jeg er fortsatt sulten og må komme meg raskt ned på jorda igjen.

Maratonøvelse

Timene mellom Northug lå utslitt i målområdet til han sto øverst på podiet ble en maratonøvelse. Blomsterseremoni på skistadion. Et kort, «artig», møte med kongefamilien. TV-intervjuer. Før det ble noen få minutter med den skrivende norske pressen inne på stadion.

- Kan du rangere denne seieren opp mot det andre du har prestert i karrieren?

— Dette er nok det største jeg får oppleve som langrennsløper, et individuelt gull på hjemmebane er helt spesielt. Nå er jeg med i samme klubb som Oddvar Brå. Og den er eksklusiv.

Gjerdet som skilte de skrivende journalistene og Northug kollapset, det kom et lite «oi» fra Northug, før han fullførte setningen:

— Jeg har faktisk tenkt litt på dette. Det er det største jeg kan oppleve, det tar litt tid før sånne ting går opp for deg.

- For å komme inn i den klubben må du nok brekke en stav?

— Ja, men det kan jo fortsatt skje i VM!

Inspirert av publikum

Trønderen hadde snakket seg varm og ville fortsette. Men ble dratt med videre av sin «skygge», presseansvarlig Otto Ulseth.

- Hvordan var det å gå i løypene i dag?

— Fantastisk! Du fikk en ekstra dytt i ryggen av et sånn entusiastisk publikum. Det kan ikke beskrives, svarte Northug mens han hastet til den internasjonale pressekonferansen. Der var trønderen slagferdig - som vanlig: Northug harselerte med Marcus Hellner og «Hellner-gropa».

Fikk salen til å le da han forklarte en utenlandsk journalist hvorfor han ofte tok teten inne på stadion: «Jeg tenkte på pappas hjerte! Han blir bekymret når jeg ligger langt bak.»

Fortalte at han selv ønsker å gå morgendagens 15 kilometer - «men det er det andre som bestemmer». Var raus i rosen av lagkameratene. Utdypet hvordan han sto imot angrepene på den siste runden, kikket seg til siden og hintet «vær så god, neste!».

Høyt tempo

Hevdet at han aldri kan bli større enn Bjørn Dæhlie «uansett hva han selv presterer». Gjentok hvor stolt han var av å være med i Brå-klubben. Northug rakk også å snakke om forbilder, om motivasjonen han fikk ved å se en Dæhlie-dokumentar kvelden før.

Etter en halvtime med Petter Northug-show hastet han videre til dopingkontroll, før turen gikk til Soria Moria for en varm dusj, klesskifte og mat. Så var det medaljeseremoni, nytt møte med journalistene, politieskorte til NRKs VM-studio på Soria Moria, før kvelden tok slutt med seierskake.

Northug er kjent for å ha et ekstremt sovehjerte.

I natt drømte han garantert godt. Om flere VM-gull.

Publisert
  1. Holmenkollen
BT anbefaler

– Jeg våknet av at det banket på. Det var en fyr som sa han skulle bo her.

En mann i 30-årene skal ha mottatt flere titalls tusen kroner i depositum og forskuddsleie fra minst fire ulike leietakere av en leilighet i Bergen sentrum.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Funkisluksus på Hjellestad kjøpt for 23,5 millioner

  2. Bergensentreprenører kjøpt opp av gigant

  3. Fartsbøtene haglet ved barneskole: – Ganske nedslående

  4. Fleire titals barnehagar i Bergen treng oppussing. Her er lista.

  5. Skal ha knivtruet naboen etter krangel

  6. – Et av de lekreste restaurant­lokalene jeg har sett på lenge