Må betale 400 kr for å bli trillet

Brudd på verdighetsgarantien.

GRATIS: Reidun Næss (97) blir tatt med på gratistur med besøksvenn Anna Fiske i Røde Kors. - Det er så deilig med frisk luft, og godt å komme utenfor de fire veggene, sier Næss
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Flere eldre på offentlige sykehjem betaler private firmaer for å komme seg ut på tur, skriver Aftenposten.no. 400 kroner i timen er prislappen.

Dette skjer til tross for at det i verdighetsgarantien tydelig sies at «adgang til å komme ut» skal være en del av omsorgstilbudet.

Aftenposten har vært i kontakt med flere private omsorgsfirmaer, og samtlige forteller at de har oppdrag for beboere på sykehjem.

Mange eldre og deres pårørende ønsker tjenester ut over det sykehjemmet kan gi fordi de ansatte har for mye å gjøre til at de for eksempel rekker å gå tur med pasientene.

Godtroende

I verdighetsgarantien, en forskrift som trådde i kraft 1. januar i år, slås det fast at det å komme ut er en del av et verdig tjenestetilbud, men virkeligheten er altså en helt annen.

For få sykepleiere og for lav bemanning gjør at det å komme ut i frisk luft ofte begrenser seg til å komme ut på terrassen på sykehjemmet.

Forbundsleder Lisbeth Normann i Norsk Sykepleierforbund mener at politikerne er godtroende hvis de tror at eldre skal få frisk luft når de trenger det fordi det er formulert i en forskrift.

Stor kundegruppe

Kenneth Sørheim i det private omsorgsfirmaet Kamfer forteller at de har flere brukere som bor på sykehjem.

— Dette er en stor kundegruppe for oss. Vi går turer med dem, kommer på besøk for at de skal ha noen å prate med, og tar dem med på aktiviteter de ønsker, sier han.

Aftenposten har i løpet av valgkampen forsøkt å få intervjuet noen av dem som betaler for disse tjenestene. Men flere forsøk har strandet fordi de eldre er redd en slik opptreden skal tolkes som kritikk av de ansatte på sykehjemmet. Enkelte firmaer frykter også at de kan få et dårligere forhold til sykehjemmene de utfører slike tjenester på, dersom de stiller opp i Aftenposten.

Diskuter saken under:

Publisert: