— En stor gratulasjon til May-Britt Moser og Edvard Moser ved NTNU som i dag ble kunngjort som vinnere av nobelprisen i medisin, skriver Høie på sin Facebook-side.

Moser-ekteparet deler prisen med amerikanskbritiske John O'Keefe. Trioen får prisen for å ha oppdaget et posisjoneringssystem, en slags «indre GPS» i hjernen, som gjør det mulig å orientere seg, heter det i begrunnelsen fra den svenske nobelkomiteen.

Gratulasjon fra statsministeren

Også statsminister Erna Solberg uttrykker stor glede over tildelingen, og mener nobelprisen til ekteparet May-Britt og Edvard Moser er til inspirasjon for andre forskere.

Statsministeren var raskt ute på Twitter med sin gratulasjon til de ferske vinnerne av nobelprisen i medisin.

— Gratulerer med nobelprisen May-Britt Moser og Edvard Moser. Inspirasjon til norske forskere og ikke minst til pasienter, tvitret Solberg etter kunngjøringen i Sverige mandag.

NTNU feirer vinnerne

Ekteparet Moser er begge psykologprofessorer ved NTNU i Trondheim, hvor de leder hvert sitt institutt. De deler prisen med amerikanskbritiske John O'Keefe for deres oppdagelser av celler som utgjør en slags «indre GPS» i hjernen. Disse gjør det igjen mulig å orientere seg.

— Dette er ikke overraskende. May-Britt og Edvard Moser er likevel tidlig i sin karriere til å bli tildelt denne fremste, vitenskapelige utmerkelsen, sa NTNU-rektor Gunnar Bovim da nyheten ble kjent.

- Dette vil sette oss på kartet

Direktøren ved St. Olavs hospital i Trondheim er også full av beundring overfor nobelprisvinnerne Edvard og May-Britt Moser.

— Dette vil sette oss på kartet og betyr mye for våre muligheter til å utvikle oss videre, sier administrerende direktør Nils Kvernmo ved St. Olavs hospital til Adresseavisen.

Han sier nobelprisen til Moser-ekteparet er en fantastisk inspirasjon for universitetssykehuset i Trondheim.

— Vi ønsker å ha et forskningsmiljø som presterer på høyt internasjonalt nivå. Dette er virkelig verdensmesterskapet. Det er ikke ofte at et universitet i Norge opplever å få en nobelprisvinner, sier han.