Nå klokken 0900 onsdag morgen møtes de fire ikke-sosialistiske partilederne for en siste innspurt i sonderingsmøtene sine. Målstreken nærmere seg, og tidlig ettermiddag skal KrF og Venstre presentere resultatene av de over én uke lange diskusjonene med de blåblå, potensielle regjeringspartnerne.

Flere møter

Etter det BT kjenner til skal Venstres forhandlere, Ola Elvestuen, Terje Breivik og Trine Skei Grande møte stortingsgruppen til Venstre klokken 1400 på Stortinget.

Senere på dagen møter de landsstyret sitt i Miljøhuset. Det møtet skal starte klokken 1700.

KrFs forhandlere, Knut Arild Hareide, Hans Olav Syversen og Dagrun Eriksen skal ha møter med sitt landsstyre og sin stortingsgruppe tidlig i ettermiddag. Et av møtene som er berammet starter klokken 1500. KrF`erne møtes på Gardermoen.

Enige om asyl

De borgerlige partilederne skal være enige om asylbarn og ultralyd. Onsdag blir en ny maratondag med møter før det trolig gis svar på hvilke partier som blir med i en ny regjering.

Etter møtevirksomhet hele dagen begynte forhandlerne å pakke sammen i Nydalen ved 21-tiden tirsdag kveld.

— Det kan bli mørkt før møtet er ferdig, sa KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen til NTB da han forlot møtet ved 19-tiden. Han ga seg tidlig av hensyn til barn og familie.

Et par timer senere var det for alvor blitt oppbruddsstemning i Nydalen. Da forlot KrF-leder Knut Arild Hareide stedet, men forsikret at han var klar for nye samtaler onsdag.

— Det har vært en fin dag, lød den knappe kommentaren fra Høyres Jan Tore Sanner på vei ut. Han viste fram to epler og en paprika og sa at det var det eneste som var igjen etter en lang dag.

Frps Per Sandberg kunne fortelle at de alle var slitne.

Saker og taburetter

VG brakte tirsdag kveld lekkasjer om noe av det de fire partiene skal ha blitt enige om. Fra før er det kjent at de fire partiene ønsker seg en omfattende kommunereform. Nå skal to saker til være på plass, ifølge avisen.

  • Det ser ut til at KrF får gjennombrudd for at tidlig ultralyd ikke blir en del av det offentlige helsetilbudet.
  • I asylpolitikken kan det gå mot et kompromiss om kortvarig oppmykning i form av et amnesti for asylbarn som har vært lenge i Norge, men en langsiktig innstramming som blant annet skjerper kravene for familiegjenforening. Grepene kan ifølge en kilde være inspirert av den danske modellen der man må opparbeide seg et visst antall poeng for å kvalifisere til gjenforening.

Tirsdag kom også de første konkrete signalene om hvordan kongens råd skal settes sammen.

Høyre-leder Erna Solberg skal være villig til å gi fra seg flertallet i regjeringskollegiet og sitte igjen med åtte statsrådposter for det største regjeringspartiet. Ifølge kilder i de borgerlige partiene som VG har snakket med, ligger Frp an til å få fem statsråder, mens Venstre og KrF kan får tre poster hver.

Avgjørende dag

Men alt dette ligger fortsatt et lite stykke fram i tid. Først onsdag ettermiddag ventes det å bli klart hvem som blir med i en ny regjering.

Ifølge informasjonssjef Sigbjørn Aanes i Høyre møtes partene igjen i Nydalen onsdag morgen klokka 9. Dessuten har alle de fire partiene har lagt opp til interne møter i løpet av onsdagen.

Partiene har gitt seg selv frist til onsdag før de setter strek for sonderingene og forankrer den videre prosessen i organisasjonene sine.

— Deretter er vi enige om at uansett hva slags råd vi får, så skal vi møtes igjen torsdag for å snakke om hvordan samarbeidet mellom oss fire partier vil bli de neste fire årene. Altså om det blir i regjering, eller om det ikke blir i regjering, sa Høyre-leder Erna Solberg mandag.

Konstruktiv prosess

Venstre-leder Trine Skei Grande var den siste som forlot stedet tirsdag kveld etter 13 timer med møter.

— Vi har kommet langt, men er ikke i mål, sa hun og la til at hun ikke har forandret standpunkt fra det som ble sagt i valgkampen. Venstre vil fortsatt ha KrF med i regjering.

— Det er en konstruktiv prosess. Man kan ikke være et politisk menneske og synes dette er kjedelig, sa hun.

MED I REGJERINGEN? Venstre-leder Trine Skei Grande er klar for siste innspurt i regjeringssonderinger. Onsdag skal partiet og stortingsgruppen si sitt.
Gorm Kallestad\NTB NTB scanpix