Kaller Stoltenberg inn «på teppet»

En samlet opposisjon ber statsministeren møte på Stortinget og forklare seg om utsettelsen av CO2-rensing på Mongstad.

  • Mari Torsdotter Hauge
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Alle de fire partilederne i opposisjonen, Siv Jensen (Frp), Dagfinn Høybråten (KrF), Erna Solberg (H) og Trine Skei Grande (V) har undertegnet brevet til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) der de ber ham møte på Stortinget snarest og redegjøre for utsettelsen, skriver Aftenposten.no.

Det var 1. mai at olje— og energiminister Terje Riis Johansen kunngjorde at fristen for CO2-rensing på Mongstad, kalt «månelandingsprosjektet» er utsatt, slik at ferdigstilling av fangstanlegget tidligst vil være mulig innen 2018. Det er fire år senere enn hva man har lovet.

«Regjeringens kunngjøring 1. mai om en ny og utsatt tidsplan for fullskala CO2-rensing på Mongstad bryter med det Stortinget tidligere har fått seg forelagt og stadfestet. Vi ber med dette om at statsministeren snarest kommer til Stortinget og redegjør for saken» skriver opposisjonslederne i brevet til Stoltenberg.

Spørsmålet blir trolig også et tema i den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag, der Stoltenberg skal delta fra regjeringen, skriver NTB.

Les også

- Pinlig

SV-ledere: — Skuffende og pinlig

Løftebruddet irriterer voldsomt i SV-leiren, og flere SV-fylkesledere sier det er både skuffende og pinlig at utsettelsen kommer med partiet i regjering.

SVs ungdomsparti, Sosialistisk Ungdom, mener at moderpartiet nå må vurdere å trekke seg fra regjeringen. SV-leder og kunnskapsminister Kristin Halvorsen er ikke enig i det, og mener utsettelsen er underordnet.

— Spørsmålet om akkurat hvilket tidspunkt det kunne realiseres på, er underordnet at vi har forpliktet oss til et stort, kjempekostbart og teknologisk utfordrende prosjekt, sa Halvorsen til NRK tidligere mandag.

Miljøvernforbundets Kurt Oddekalv mener at SV har blitt lurt, og at CO2-frie gasskraftverk er en illusjon.

— CO2-frie gasskraftverk er en umulighet. Her i Norge kan vi ingenting om gasskraft, i motsetning til land som Nederland og Tyskland. Når de ikke går inn for rensing, burde vi innse at det er urealistisk, sier lederen i Miljøvernforbundet til NTB.

Les også

«Månelandingen» utsettes

Mongstad har gitt intern strid i regjeringen

Det er investeringsbeslutningen om rensing av gasskraftverket som er utsatt. Avgjørelsen om å bevilge penger til det svært kostbare fangst— og renseprosjektet på Mongstad er utsatt til tidligst 2014, noe som betyr at det er det Stortinget som velges i 2013 som skal bestemme om prosjektet blir noe av, eller om det skrinlegges.

Gasskraftverket på Mongstad har vært en kilde til strid internt i den rødgrønne regjeringen. SV gikk motvillig med på oppstart av anlegget, uten CO2-rensing de første årene.

Kostnadene ved CO2-rensing er usikre. Anslagene for det planlagte anlegget på Mongstad har variert fra 10 milliarder til mellom 20 og 25 milliarder kroner.

Hva synes du om utsettelsen? Si din mening her.

Publisert