Terrorsiktet sier han var alene

Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) har i avhør forklart at han opererte alene, opplyser politiet. Han innrømmer handlingene, men erkjenner ikke straffskyld.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Politiet har tidligere åpnet for at det kan ha vært mer enn en gjerningsmann. I avhør lørdag skal Breivik ha sagt at han opererte på egen hånd.

— Han sier han har vært alene. Vi skal nå få dette verifisert, sa fungerende politimester Sveinung Sponheim på en pressekonferanse på Politihuset i Oslo søndag formiddag.

85 personer er bekreftet døde etter skytingen på Utøya, mens sju er funnet omkommet etter bombeangrepet mot Regjeringskvartalet.

I alt 97 personer er registrert skadd, 67 på Utøya og 30 i Oslo. Av de skadde i Oslo, vurderes ni eller ti som hardt skadde, ifølge fungerende politimester Sveinung Sponheim.

Ukjent hvor lenge

Sponheim sa på pressekonferansen at det fortsatt letes etter savnede i det delvis sammenraste Regjeringskvartalet, som fortsatt er helt avstengt. Han kunne ikke si hvor mange savnede det letes etter.

Sponheim opplyste også at det fortsatt ikke er klart hvor lenge skytingen på Utøya pågikk.

— Tidsmomentet er ikke avklart. Det skal vi få et klart bilde av gjennom avhør av ungdommene som var på øya, sa Sponheim.

I en pressemelding fra politidistriktet natt til søndag avviser politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud at politiet fikk den første meldingen klokken 17.27, altså nesten en halvtime senere enn det som ble meldt lørdag. Det ble også opplyst at Breivik ble pågrepet klokken 18.27.

— Vi kom så raskt vi kunne. Da vi mottok melding om skytingen på Utøya rykket vi umiddelbart ut med egne mannskaper. I tillegg ba vi om bistand fra Beredskapstroppen i Oslo, som er spesialtrent til å håndtere væpnede oppdrag, forteller Hammer .

Planla i mange år

I sitt omfangsrike manifest som ble lagt ut på internett fredag, beskriver Breivik hvordan han i mange år har forberedt aksjonen som skulle ta minst 92 liv. Han var konstant urolig for å bli avslørt samtidig som han tok alle forholdsregler for å unngå å bli oppdaget.

Utfyllende beskriver han fordelen med å være alene når en skal planlegge en aksjon.

Han skriver at sannsynligheten er svært lav for å bli oppdaget når en operer alene og ikke er står på overvåkingslisten til politiet. En person som står alene sender ikke e-post, ringer ikke eller har annen form for elektronisk kommunikasjon.

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

— Det gamle ordtaket «Skal du ha noe gjort, gjør det selv» er relevant her, skriver Breivik bare et par timer før bomben i Oslo utløses.

Samtidig peker han på faren ved å isolere seg for mye:

— Faren med å isolere seg og bli for asosial kan føre til at du mister dem rundt som er glade i deg. Og hvorfor skulle du da gi dem rundt deg den ultimate kjærlighetsgaven dersom alle hater deg, spør han i teksten.

Taus om tilregnelighet

Til VG Nett opplyser Breiviks forsvarer, Geir Lippestad, at Breivik anser seg selv som tilregnelig.

Anders Frydenberg, politiadvokat på pressevakten i Oslo politidistrikt, vil ikke si noe om hvordan politiet foreløpig vurderer siktede Anders Behring Breiviks tilregnelighet.

— Vi pleier ikke å kommentere etterforskning konkret, sier Frydenberg.

- Vil Breivik bli underlagt judisiell observasjon?

— Ingen kommentar.

- VG opplyser at Breivik skal undersøkes av politilege?

— Det kan jeg heller ikke kommentere, sier Frydenberg.

GODT PLANLAGT: Anders Behring Breivik skrev et manifest på 1500 sider før han angrep Oslo og Utøya.
Publisert: