Flom, jordras, veier som er vasket vekk og jernbaneskinner som henger i løse luften fører til store problemer for reisende i Sør-Norge onsdag.

Gjennom natta og utover onsdagen plasket regnet ned i store deler av Sør-Norge

Meteorologisk institutt har sendt utOBS-varsler for fylkene på Østlandet, ogNVE har sendt ut flomvarsel for hele Sør-Norge.

Jernbaneverketopplyste allerede like etter klokka 6 at Dovrebanen måtte stenges inntil videre på strekningen mellom Eidsvoll og Hamar etter to store ras og mye vann, blant annet ved Espa i Hedmark.

FLOM: Trafikken på E6 ved Espa er hindret av flom og vannmasser.
SCANPIX
FLOM: Allerede gjennom natten plasket regnet ned i store deler av Sør-Norge.
Dag W. Grundseth

Ikke lenge etter måtte også strekningen fra Lillehammer og nordover til Ringebu stenges på grunn et ras på 30-40 meter ved Fåvang stasjon.

— Jobb hjemmefra

I 13-tiden ble det klart at alle NSBs tog på strekningen Oslo-Trondheim er innstilt begge veier på grunn av alle rasene langs Dovrebanen.

Men også reisende på Kongsvingerbanen måtte se seg om etter andre transportmidler enn tog onsdag. Like etter klokka 7 ble det klart at Kongsvingerbanen måtte stenges mellom Årnes og Haga på grunn av flom ved sporet.

— Skinnegangen henger i løse luften, fortalte pressevakt Åge-Christoffer Lundeby i NSB.

Senere onsdag formiddag ble togtrafikken mellom Hamar og Røros på Rørosbanen stengt på grunn av vannmengdene.

NSB har ordnet med alternativ transport mange steder, men ikke mellom Oslo og Trondheim på grunn av de enorme problemene på veinettet.

— NSB oppfordrer de som har mulighet for å jobbe hjemmefra, om å gjøre det i dag, sa Lundeby.

Veien forsvant

Veinettet i store deler av Hedmark var nærmest satt ut av spill på grunn av de enorme nedbørsmengdene onsdag. På riksvei 3 mellom Hanestad og Atna hadde jord- og vannmassene rett og slett skylt vekk veien i dens fulle bredde, skriver lokalavisen Østlendingen.

— Nå går det til helvete her, sa Semming Hanestad til Statens vegvesen da han sto å så på at veien forsvant.

Allerede grytidlig onsdag morgen førte de store vannmassene over E6 ved Stange til enorme trafikkproblemer. Flomvannet gjorde at E6 måtte stenges ved Espa allerede i 7.30-tiden. Politiet var imidlertid hoderystende oppgitt over alle bilistene som ignorerte skiltingen langs E6 for alternative omkjøringsveier, og isteden fortsatte ferden på E6 mot sperringene i Stange kommune.

Like etter klokka 12 var imidlertid strekningen åpnet igjen, men med redusert framkommelighet.

Innsjø i veien

For mange kom flomvannet overraskende på, til tross for at regnet høljet ned og advarslene hadde vært mange. Noen kjørte bilene sine rett inn i vannmassene.

— På riksvei 24 i Gata, Stange, har flere biler fått stopp og må berges ut av en innsjø i veien, opplyste politiet i 12-tiden.

Statens vegvesen Region Øst satte klokka 9 krisestaber i både Hedmark og Oppland på grunn av flomsituasjonen i fylkene. En time senere ble det satt krisestab på regionalt nivå for fylkene Hedmark, Oppland, Akershus, Oslo og Østfold.

— Politiet får flere meldinger om skader og redusert fremkommelighet på veier i hele Hedmark på grunn av store nedbørsmengder, opplyste politiet påTwitter.

Vann i kjellere

Men ikke bare veier og toglinjer er hardt rammet av nedbøren. Tidlig onsdag morgen kom det en rekke meldinger fra fortvilte huseiere i Elverum, Nord-Odal og Løten om regn- og flomvann som var i ferd med å fylle opp kjellere.

I nabofylket Akershus fikk politi og brannvesen meldinger fra beboere i Eidsvoll, Aurskog-Høland og Årnes om oversvømte kjellere, og brannvesenet måtte blant annet rykke ut for å stanse en vannlekkasje i Osloveien i Askim.

- Ødeleggelsene er svært store

200 personer ble onsdag evakuert på grunn av flommen i Kvam i Nord-Fron i Oppland, opplyser politiet til Gudbrandsdølen Dagningen.

— Ødeleggelsene er svært store, sier politioverbetjent Jon Gaarden til GD.

Det er elva Veikleåa som deler seg i to, Storåa og Vetlåa, i Kvam som onsdag kveld brøt ut av løpet sitt for så å strømme ukontrollert gjennom sentrum av bygda og ut i Gudbrandsdalslågen.

Ordfører Olav Røssum (Sp) hadde onsdag kveld et informasjonsmøte for innbyggere som var blitt evakuert på kort varsel.

— Det er flere boligfelt som er truet av elva og vannmassene. Flere av de evakuerte er barnefamilier, sa Røssum til NTB etter møtet.

Innesperret

Kvam sentrum ble onsdag kveld oversvømt av vannmassene fra Storåa, skriver Gudbrandsdølen Dagningen.

— Dette er enda verre enn flommen for to år siden. Det kommer mer vann nå, sier Olav Klevstadberget som bor på Teigajordet i Kvam sentrum til avisen.

Regiondirektør i NVE, Stein Nordvi sier til NRK at vannmassene er så voldsomme at maskiner og utstyr er trukket ut fordi det er fare for liv og helse.

— Det var rett og slett livsfarlig å jobbe der, sier Nordvi.

— Hele Kvam er innesperra fordi både Vesle Åa og Store Åa går i flom. Kvam er derfor innesperret i en liten trekant, sier Nordvi videre.

- Imponert

De evakuerte er innkvartert på campingplasser og moteller i området. Alt av gravemaskiner og annet utstyr som kan brukes i arbeidet med å begrense flommen, var i bruk onsdag kveld, før arbeidet ble stanset.

— Mange er urolige, men jeg er imponert over hvor godt folk tar det. Det var ikke mye de fikk ta med seg før de måtte forlate husene sine, sier Røssum.

Politiet i Gudbrandsdal meldte onsdag kveld at beboerne var evakuert til Sjoa Rafting.

— Situasjonen er uavklart. Vannmassene truer bruer og veier, skriver politiet på Twitter.

FOSS: Vannet fosser ned langs E6 ved Espa i Hedmark.
SCANPIX