Krever gjennomgang av flere varsler-saker

DEGRADERT: Liv Giertsen avbildet i 2013.
  • Åpenbart at Liv Giertsens varsel utløste massive gjengjeldelsesreaksjoner, sier advokat.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Advokaten til de fire varslerne i Hordaland politidistrikt krever full gjennomgang også av de andre varslersakene i politidistriktet.

Advokat Toril Wik representerer i tillegg til Robin Schaefer, også de to politijuristene Liv Giertsen og Line Skjengen, samt HMS-leder Per Terje Engedal, som alle kom med varsler i kjølvannet av den såkalte Monika-saken.

Torsdag fastslo en uavhengig granskingsrapport at ledelsen i politidistriktet brøt arbeidsmiljøloven og interne regler for håndtering av varsling, da Schaefer advarte om store svakheter i etterforskningen av Monika-saken. Rapporten slo fast at Schaefer ble utsatt for ulovlige gjengjeldelser.

— Aktive handlinger

Wik mener behandlingen av de andre varslerne også må gjennomgås. Særlig peker hun på behandlingen av politiadvokat Liv Giertsen, som hun mener har vært utsatt for alvorlige og langvarige gjengjeldelses-handlinger fra ledelsen etter sine varsler.

Giertsen varslet 14. september i fjor politimester Geir Gudmundsen om at hun mente at Robin Schaefer var blitt omtalt i negative ordelag i plenum av visepolitimester Gunnar Fløystad.

En måned senere leverte Giertsen sammen med politiadvokat Line Skjengen et 200 sider langt brev til politimesteren og til Politidirektoratet (POD) der de varsler om det de mener er kritikkverdige forhold i ledelsen i Hordaland politidistrikt.

- Degradert

Giertsen opplevde at situasjonen på jobb ble så vanskelig etter varslingene at hun ble langtidssykmeldt, noe hun fremdeles er.

— Mens hun var sykmeldt opplevde hun at påtalegruppen hun var en del av, ble oppløst og at hun ble tvangsflyttet til en stilling som representerer en faglig degradering. Da hun senere søkte en stilling som politiadvokat 2, ble hun ikke engang innstilt som søker, selv med 18 års erfaring. Vi mener det er åpenbart at hennes varsel utløste massive gjengjeldelsesreaksjoner, sier Wik.

Ansettelsesprosessen er i etterkant stanset.

Avviser gjengjeldelse

Konstituert politimester i Hordaland politidistrikt, John Reidar Nilsen, sier at han ikke vil uttale seg om saken i dag, men henviser til tidligere uttalelser til mediene. Nilsen sa til VG 8. juni at påtalegruppen ble oppløst på grunn av et helseskadelig arbeidsmiljø, og at det ikke hadde noe med Giertsens varsler å gjøre.

— Dessuten har Giertsen påklaget oppløsningen av påtalegruppen til Justis- og beredskapsdepartementet, og jeg avventer nå departementets vurdering, sier Nilsen til NTB.

Krever gjennomgang

Det er Wik som på vegne av Giertsen har sendt saken til Justis- og beredskapsdepartementet.

— Vi forventer ikke en ny gransking av samme omfang som med Robin Schaefer, men vi forventer en meget grundig saksbehandlingsprosess fra departementet, sier Wik.

Justis- og beredskapsdepartementet sier i en kommentar at de er i ferd med å vurdere Giertsens sak.

Wik sier det ikke er avgjort hvordan sakene til Line Schengen og Per Terje Engdal vil bli fulgt opp.

(©NTB)

Publisert
BT anbefaler

Rundt 15 prosent av kvinner har samme sykdom som Regine. De fleste vet det ikke.

Rundt femten prosent av kvinner har syndromet. – De fleste vet ikke at de har dette, sier professor Eszter Vanky.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Silje trudde ho var gravid då smertene kom. Ein blodprøve gav svar.

  2. FHI: 2000–4000 små barn kan bli innlagt denne vinteren

  3. Båt med 10.000 liter diesel sank ved kai

  4. Advarer om kraftig vind: – Vi har ikke en veldig god uke i vente

  5. Hvordan oppleves en psykose? Det vil Erlend gjerne vise deg.

  6. – Det gir en herlig frihets­følelse å cruise rundt