Her kommer Shaimaa (11) og familien hjem til Norge

I ett år har elleve år gamle Shaimaa og familien sittet fast, midt i en krigssone. Nå er de tilbake i Norge.

Publisert Publisert

I NORGE: - Det er veldig godt å være hjemme, sier Shaimaa (11). Her er hun med moren og søsknene på Gardermoen i 11-tiden tirsdag. Foto: Håvard Bjelland

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I sommer var gleden stor da Shaimaa Isam Mohammed Yusuf (11) og resten av familien fikkbeskjeden: Utlendingsnemnda (UNE) hadde snudd, og bestemt at de skulle få flytte tilbake til Lillesand.

LANG REISE: Shaimaa og familien har reist i halvannet døgn, siden grytidlig mandag morgen i Jemen. Her et bilde fra flyturen. Shaimaa sitter med lillesøsteren Ruaa (9 mnd.) på fanget. Foto: HÅVARD BJELLAND

Først nå, etter fire vanskelige måneder, kan de igjen sette sine bein på norsk jord.

Den lange reisen hjem startet grytidlig mandag morgen i Jemen. Tirsdag formiddag landet flyet på Gardermoen.

I fjor fulgte BT familien ut av landet. Nå har BT også vært med på turen hjem igjen.

Savnet pappa og venner

— Jeg er veldig glad. Jeg trodde ikke det ville ta så lang tid, men jeg følte alltid at jeg skulle få komme hjem igjen, sier Shaimaa.

Les også: Shaimaas vei ut av Norge

Les også: Småbarn sendt til lovløs by

Hun gledet seg aller, aller mest til å møte pappaen.

— Og så bestevenninnene mine. Først er jeg nødt til å slappe av, så skal jeg leke med dem, sier den elleve år gamle jenten.

Faren Esam var på flyplassen for å ta i mot familien da de landet på Kjevik klokken halv fire tirsdag ettermiddag. Han var den første til å omfavne barna da de ankom. Dette var også hans første møte med sin datter på ni måneder.

— Jeg er så utrolig lykkelig, jeg har ventet på dette et helt år. Jeg har aldri sett datteren min før, hun er nydelig, sier han.

I tillegg til faren hadde et femtitalls personer møtt opp for å møte Shaimaa på Kjevik. Flere av venninnene gråt, hadde med seg gaver og slengte seg rundt halsen på henne.

  • Vi har savnet henne så voldsomt, jeg begynte å hylgrine da jeg fikk vite på skolen i dag at hun kom i dag. Vi skyndte oss til flyplassen, sier klassevenninnen Andrea (11).

Naciye Øzturk har kjent familien til Shaima siden de kom til Norge og er leder for støttegruppen.

— Alle er så utrolig lykkelige, det har tatt så lang tid, nå kan de som moren til Shaima sier starte et nytt liv, sier hun.

Mor: - Gleder meg til nytt liv

Shaimaas mor, Afrah, reiste natt til mandag med buss til flyplassen sammen med de fire barna.

Etter å ha reist i halvannet døgn — gjennom Jemen, Jordan og Tyrkia - kunne de tirsdag endelig kjenne norsk jord under føttene igjen.

Les også

Shaimaas mor tok dette bildet av bombene

— Nå gleder jeg meg til å starte et nytt liv. Jeg er sliten, men veldig glad, sier mamma Afrah.

Shaimaa forteller at hun ser frem til å begynne på skolen igjen, selv om hun ikke vet helt når det blir. Særlig ser hun frem til friminuttene med vennene. Og mattetimene!

-I Jemen gjorde jeg ingenting. Jeg var bare inne, lagde mat og passet lillesøsteren min, sier ungjenten.

Hva Shaimaa har savnet mest? Brød.

— Det gleder jeg meg til å spise. Og så blir det fint å komme hjem til leiligheten, selv om ikke tingene våre er der lenger. Jeg liker rommet mitt, sier hun.

Full krig

Da gledesvedtaket kom i sommer, sattfamilien i Jemens hovedstad Sana, der borgerkrigen herjet.

Skyting i gatene og bomber fra fly var en del av dagliglivet. Konflikten i landet var allerede i ferd med å koke over da norske politifolk avleverte familien på flyplassen i Sana åtte måneder tidligere.

Les også

Venter i bomberegnet

Les også

Shaimaa får inga hjelp frå statsråden

Siden har det utviklet seg til full krig.

— Jeg takker Gud uansett hva som skjer. I forrige uke startet beskytningen. På dag to ble det verre. Huset ristet. På dag tre valgte vi å flykte, sa Shaimaas mor, Afrah Yusuf, til BT i april. Gjentatte ganger måtte familien flykte unna krigshandlingene.

Isolert i krigssonen

Det historiske vedtaket i juli,om at familien kunne få komme tilbake til Norge, betydde på ingen måte slutten på familiens problemer.

De hadde ikke gyldige ID-papirer, verken jemenittiske eller norske. Å få ordnet med reisedokumenter var svært vanskelig. Borgerkrigen gjorde at praktisk talt alle flyruter inn og ut av hovedstaden var innstilt.

Norge hadde heller ingen diplomater i landet som kunne hjelpe, og landeveien til Saudi-Arabia var en livsfarlig reiserute.

Det samme gjaldt veiene ut til kysten, der det kanskje kunne gått an å komme seg om bord på en båt.

Månedene har gått. Både UDI og Utenriksdepartementet har arbeidet for å få ut familien. Først nå, ett år etter at familien ble tvangssendt ut av Norge, er de tilbake og i trygghet.

Les også: Politiet arbeidet etter feil ordre

Hentet på skolen

Shaimaa ble hentet av norsk politi på skolen i Lillesand en novembermorgen i fjor. Hun, de to søsknene og den gravide moren hennes skulle alle returneres til hjemlandet Jemen.

TVANGSRETUR: Familien Yusuf fra Jemen ble hentet hjemme i Lillesand og uttransportert til Jemen. Den gang 10 år gamle Shaimaa holder her et godt tak rundt Ipaden sin. ARKIVFOTO: HÅVARD BJELLAND

Shaimaa satt midt i en skoleprøve og visste ingenting. Hun hadde bodd de siste syv årene i Norge, hadde aldri gått på annet enn norsk skole og snakket flytende sørlandsdialekt.

Men familien hadde aldri fått lovlig opphold i Norge. Søknadene om asyl var alle blitt avslått.

Nå var det ingen bønn: Familien ble pågrepet, fraktet til det lukkede mottaket på Trandum og deretter plassert på et fly ut av Norge.

Norske politifolk var med på hele reisen frem til Jemens hovedstad Sana. Også Shaimas far skulle vært med, men han var forsvunnet da politiet gikk til aksjon i Lillesand.

Politisk skandale

Kommentator Frøy Gudbrandsen og fotograf Håvard Bjelland i Bergens Tidende var med da politiet gikk til aksjon og uttransporterte familien.

I ukene som fulgte avdekket Bergens Tidende at politiet arbeidet etter utdaterte retningslinjer for utsending av asylbarn, og at en praksisendring som justisminister Anders Anundsen (Frp) hadde hevdet var trådt i kraft, aldri var satt ut i livet.

Saken utviklet seg til en politisk skandale som truet med å ødelegge samarbeidet mellom regjeringen og støttepartiene KrF og Venstre.

Justisminister Anundsen måtte møte i full kontrollhøring i Stortinget, og fikk sterk kritikk fra stortingsflertallet for sin håndtering av saken.

Truet av mistillit

Først etter atregjeringen gikk med på å la et 30-talls utsendte familier prøve sine saker på nytt, ble det klart at Venstre og KrF ikke ville støtte et mistillitsforslag i Stortinget — noe som ville ført til Solberg-regjeringens avgang.

Shaimaa og hennes familie var de første som fikk behandlet sin sak etter det nye regelverket, og de vant frem. Nå er alle sakene ferdigbehandlet. For de fleste av søkerne ble resultatet en skuffelse: Kun fire av de 28 familienesom søkte, har fått medhold i Utlendingsnemnda.

Publisert