Redd Barna om regjeringens asylregning: - Vil ramme 450.000 skolebarn

130 bistandsorganisasjoner protesterer mot regjeringens planlagte bistandskutt.

KOSTER MILLIARDER: I regjeringens asyl-tillegg til statsbudsjettet som ble lagt frem fredag, blir asylkostnadene summert til 9,5 milliarder kroner. For å finansiere den sterke asyltilstrømningen vil regjeringen kutte i bistand. Her statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) på Stortinget under trontaledebatten i oktober. Foto: Scanpix

  • Tron Strand
  • Simen Granviken
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Regjeringens plan om å kutte 4,2 milliarder kroner i bistandsbudsjettet neste år for å finansiere den sterke asyltilstrømningen utløser massive protester.

130 av landets ulike bistandsorganisasjoner tropper onsdag formiddag opp utenfor Stortinget. På innsiden forhandler regjeringspartiene for å få budsjettstøtte fra KrF og Venstre.

— Det er nå budsjettet blir lagt, det er nå vi vil slå alarm. Regjeringen vil gjennomføre historiske kutt og en dramatisk omlegging av norsk bistand. Kuttet på 65 prosent av støtten til sivilsamfunn vil ramme de aller svakeste, sier generalsekretær Tove Wang i Redd Barna.

Asylstrømmen:

Les også

Dette skjer i din kommune

I verdenstoppen

I regjeringens asyl-tillegg til statsbudsjettet som ble lagt frem fredag, blir asylkostnadene summert til 9,5 milliarder kroner.

I arbeidet med å skaffe inndekning, går regjeringen inn for noe mer oljepengebruk og en serie kutt på ulike poster i statsbudsjettet.

Den største summen er imidlertid hentet fra bistandsbudsjettet, hvor regjeringen henter netto ekstra 4,2 milliarder kroner til bruk på asylsituasjonen i Norge. Fra før lå det inne 1,9 milliarder kroner.

Dette gir en såkalt ODA-andel, bistandsmidler brukt i eget land, på rundt 21 prosent. Det senderNorge i verdenstoppen blant land som bruker mest bistandspenger hjemme.

Her blir det trolig nytt asylmottak:

Les også

Militærleir på Voss kan huse 300 asylsøkere

Skolejenter rammes

Redd Barna og de andre organisasjonene reagerer både på størrelse og innretningen av kuttene.

Regjeringen har sagt at den vil holde helse, utdanning og humanitær bistand unna kuttlistene.

— Det er ikke mulig å gjennomføre kuttene som er varslet uten at utdanning og helse blir rammet. Som et eksempel; Over 600.000 barn går i dag på skole finansiert gjennom vår Norad-avtale, og vi har mål om å øke til 900.000 i løpet av avtaleperioden frem til 2018. Halvparten av disse er jenter. Selv med skjerming av utdanningsdelen vil dette tallet trolig måtte halveres. Vi snakker altså om at 450.000 barn ikke vil kunne få god og trygg skolegang, sier Wang.

Fjell-ordføreren fikk to dagers varsel:

Les også

- Vi skal gjøre så godt vi kan

Bistandsnorge er overrasket

Redd Barna har langsiktige avtaler med over 100 lokale partnere i 15 land og mener kutt på opp mot to tredjedeler betyr at et flertall av disse avtalene må reforhandles eller brytes. Flere store helse og utdanningsprogram for barn og kvinner i Nicaragua, Sør-Sudan, Nepal og Malawi står for fall.

Ifølge Wang kommer kuttene på sivilsamfunnspostene i bistandsbudsjettet svært overraskende på hele bistandsnorge.

— Både fordi langsiktig samfunnsbygging og satsingene på sivilsamfunnsorganisasjonene har vært Norges merkevare. Og fordi denne delen av bistanden har vær så sterkt forsvart av regjeringspartiene og særlig Frp. Nå kutter de. Uten noen form for begrunnelse eller vurdering.

Blant organisasjonene som deltar på markeringen onsdag er Amnesty International, Care, KrFU, Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU), Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, Naturvernforbundet, Plan, Norsk Luthersk Misjonssamband, Norsk Folkehjelp, Redd Barna, Rød Ungdom og SOS-barnebyer

På rekordtid er brakkebyen på Ågotnes gjort om til akuttmottak for asylsøkere.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. - Her blir vi behandlet som mennesker.

  2. Asylstrømmen: Dette skjer i din kommune

  3. Helsefirma vil drive asylmottak i Åsane

  4. Ordføreren fikk to dagers varsel

  5. - Her blir vi behandlet som mennesker

  6. Alle snakker om syrerne. Men nå er det afghanerne som strømmer inn i Europa.

  7. UDI vil bygge brakkebyer for å ta imot asylsøkere

  8. 178 flyktninger til Ågotnes i natt

BT anbefaler

«Her får du en ultimat burgeropplevelse – med god samvittighet»

BTs matanmelder har testet tre spisesteder som passer ypperlig for takeaway.

LES SAKEN