Etter henholdsvis 12 og 18 år i opposisjon kunne Ap denne uken endelig overta makten i Norges to største byer. Harald Schjelderup og Raymond Johansen har utnevnt to svært ulike byråd. De to har utnevnt svært ulike byråd.

Spår MDG-krise

Aps allianser i de to byene er vidt forskjellige. I Oslo styrer en sammen med MDG og SV, mens en i Bergen har inngått allianse med KrF og Venstre.

Det er spesielt Aps byrådssamarbeid med MDG som møtes med skepsis. Det hersker allerede nå kaos om hva som skjer med utbyggingen av E18 vestover fra Oslo mot Bærum – og hva med den store bompengepakken Oslo-pakke 3? Tidligere byråd Harald Victor Hove kan ikke skjønne hvordan MDG skal overleve dette byrådssamarbeidet, mens BTs valgekspert Johan Giertsen spår at MDG vil miste oppslutning som konsekvens av dette samarbeidet.

Er det hele en del av en listig Ap-plan for å svekke MDG?

Raste mot Black metal-band

I Bergen stilles det spørsmålstegn ved hvorfor Harald Schjelderup har utnevnt en lite profilert 24-åring som helsebyråd. Tidligere BT-journalist Gunnar Wiederstrøm har søkt i arkivene og funnet ut at Rebekka Ljoslands mest profilerte mediesak var mot et Black Metal-band som sangt tekster hun ikke likte.

Valget om å innsette en motstander av bybane over Bryggen som byutviklingsbyråd får imidlertid skryt, men vær advart: Med middelalderhistoriker Anna Elisa Tryti som byråd kan det bli mye graving med t-skje i Bergen fremover.