- Jeg var Facebook-venn med morderen

Magen vrengte seg da jeg så bildet, skriver Camilla.

Publisert Publisert

mordar-ven.jpg Foto: FAKSMILE OG BILDE FRA BLOGGEN

  • Ole Valaker
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel
  • Siste nytt om terroraksjonen
    Det er en svensk jente forteller historien på sin blogg lørdag.

Camilla var Facebook-venn med Anders Behring Breivik (32) som er mistenkt for å stå bak detufattelige blodbadet på Utøya og eksplosjonen i Oslo som til sammen skal ha kostet 92 mennesker livet.

— Jeg var venn med morderen på Facebook, og mange med meg. Dajeg så bildet av morderen, så vrengte magen seg ut og inn. Sjokket da jegkjente ham igjen fikk meg til å ville spy, skriver hun.

Profilen til Behring Breivik er nå slettet. Det er opprettet en rekke profiler i hans navn lørdag, men disse er falske.

Med i Sverigedemokratene

Camilla mener at hun vet hvordan en mann som Anders Behring Breivik får sitt hatoppildnet.

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

Venneforespørselenvar neppe helt tilfeldig. Camilla ble med i Sverigedemokratene for et par årsiden.Sverigedemokratene (SD), somprofilerer seg på ønsket om en restriktiv flyktningepolitikk oginnvandringspolitikk, bekjempelse av kriminalitet og EU-motstand, fikk 5,7 prosent av stemmene og 20 mandater i Riksdagen etter valgeti fjor.

— Endag fikk jeg en venneforespørsel på Facebook fra ham. Det var ikke noe merkeligmed det, for saken er den at da jeg var med i SD, var jeg en magnet for allesom kaller seg nasjonalister. Både hobbynasjonalistene og de mer ekstreme. Detvar takket være disse menneskene jeg tok mer og mer avstand fra et parti somSD. Jøss, hvilken maskin av hatpropaganda som skylte gjennom profilen min påFacebook. Det var YouTube-klipp av massakrerte mennesker, oppfordringer om atalle «jævla svartskaller» skulle ut av landet og utrolig mye mer av bedrøveligesaker, skriver hun på bloggen.

Endag fikk jeg en venneforespørsel på Facebook fra ham. Det var ikke noe merkeligmed det, for saken er den at da jeg var med i SD

26.000 har lest blogginnlegget så langt. Camilla beskriver selv trafikken som «enorm».

Til bt.no sier hun:

— Vi har pratet lenge i Sverige om problemet med at visse grupper på nettet helt fritt for å spre sitt hat. Jeg tror dette har bidratt til det som har skjedd i Oslo og Utøya.

— Jeg vil understreke at det som har skjedd, har skapt stor sorg her i Sverige, sier hun.

En tabbe

Flere aviser skriver lørdag at Anders Behring Breivik trolig tilhører et miljø på ytterste høyrefløy. Han har beskrevet seg selv som nasjonalist på internett, og han kalte Gro Harlem Brundtland landsmorderen. Hun holdt tale på Utøya bare timer før skytedramaet startet.

Akkurat som altfor mange gjør, såklikker man bare «Ja» uten å tenke mer på det. Så viser det seg fort om det varen tabbe

På Facebook framstår 32-åringen som kristen og politisk konservativ. Som favorittbøker oppgir mannen bak profilen blant annet George Orwells «1984» og Kafkas «Prosessen».

«Vi kan ikke akseptere at Arbeiderpartiet subsidierer disse voldelige «Stoltenberg-jugend» som systematisk terroriserer politiske konservative», skrev han i et innlegg på Document.no (som er nede lørdag) for to år siden, ifølge Dagbladet.no.

På spørsmålet om hvorfor Camilla godtok en venneforespørsel fraen hun angivelig ikke kjente, svarer hun:

— Det er vel veldig enkelt, akkurat som altfor mange gjør, såklikker man bare «Ja» uten å tenke mer på det. Så viser det seg fort om det varen tabbe, skriver hun.

Og det var det.

— Jeg tar sterkt avstand fra hvordan man agerer. Hat føderbare hat. Jeg tror ikke den gruppen av denne gruppen nasjonalister som er hetei troppen... innser konsekvensene. Anders Breivik er en av dem, skriver hun.

— Det var mange med deg, både svenske, norske, danske og andreeuropeiske personer som har hatt denne personen som venn på Facebook. Jegundrer om de føler det likedan som meg, skriver hun.

«Ga meg ulystfølelse»

Anders Behring Breivik var tidligere medlem i Fremskrittpartiet. Han meldte seg inn i i 1999 og betalte sin siste kontingent for året 2004. Han ble fjernet fra registrene i 2006.

Han hadde to verv i FrpU, han var formann i lokalpartiet Oslo Vest fra januar 2002 til oktober 2002 og styremedlem samme sted fra oktober 2002 til november 2004.

Han sa i prinsippet aldri noe på Facebook. En svært stillegutt, men nettopp derfor ga han meg en ulystfølelse

Camilla forteller at hennes Facebook-venn hadde lite åmeddele.

— Han sa i prinsippet aldri noe på Facebook. En svært stillegutt, men nettopp derfor ga han meg en ulystfølelse. Jeg fulgte ham en tid, forjeg ville vite om han var det han ga seg ut for eller om han var en «spion».Dere forstår, når man er med i Sverigedemokratene må man sette på seg denparanoide hatten, man lærer seg at det lurer en fiende rundt hver hjørne. Deter en sekt fra begynnelse til slutt, skriver hun.

Selv havnet hun i unåde hos lokale høyreekstremister. Detblir man når «man faktisk åpner øynene og våger å hevde at selvsosialdemokrater, venstrepartister og alle andre partier utover SD faktisk kanha rett», mener hun.

Fikk stengt kontoen?

Deter uklart når Anders Behring Breivik startet sin Facebook-konto. Meldinger lørdag kan tyde på at han fikk stengt sin konto på grunn av ting han hadde postet, men at han startet en ny profil nylig.

Han var svært aktiv på nettstedet Document.no, og kun for noen dager siden satte han opp en kontopå Twitter.

Derhar han lagt ut sin første og hittil eneste melding 17. juli. Det kan ha vært en advarsel:

«One person with a beliefis equal to the force of 100,000 who have only interests».

FRIMURER: Dette er et av bildene Anders Behring Breivik la ut på sin profil på Facebook. Den antatte gjerningsmannen etter terrorangrepet i Oslo og på Utøya er medlem i Johannes-losjen St. Olaus T.D Tre Søiler i Den norske frimurerordenen. Han har 3. grads status, hvor toppnivået er ti grader. Foto: FACEBOOK

Publisert