- Nato valgte seg en due fremfor hauk

Stoltenbergs nye tittel er mer enn en fjær i hatten, det er mer en indianerpryd, mener utenriksforsker.

Publisert Publisert

NY NATO-TOPP: Jens Stoltenberg ble fredag ettermiddag bekreftet som NATOs nye generalsekretær. Foto: SCANPIX

iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Jens Stoltenberg er utpekt til ny generalsekretær i NATO av forsvarsalliansens ambassadører.

Kilder i NATO kom med bekreftelsen fredag ettermiddag etter et møte mellom de 28 ambassadørene i Brussel. NATO-ambassadørene gjorde det formelle vedtaket fredag ettermiddag.

Stoltenberg tar over tømmene i forsvarsalliansen 1. oktober når danske Anders Fogh Rasmussen går av, skriver NTB.

Splittet allianse

— Jeg kan ikke tenke meg mange vanskeligere jobber i internasjonal politikk enn den Jens Stoltenberg tar på seg nå, sier utenriksforsker og kommentator Asle Toje.

Når Stoltenberg tiltrer, må han blant annet takle konflikten mellom Russland og Ukraina.

— Han må forene en allianse som er dypt splittet på grunn av Russland. Det er et sterkt signal at Nato velger Stoltenberg fremfor polske Radoslaw Sikorski. Sikorski er en hauk, Stoltenberg mer en due. Det er et signal om at man ønsker dialog fremfor konfrontasjon, sier Toje.

Asle Toje, utenriksforsker Foto: ARKIVFOTO

— Vil situasjonen på Krim-halvøyen føre til at Nato konsentrerer seg mer om Europa enn de har gjort de siste årene?

— Det er det som ikke vites. Det som er sikkert, er at Nato ikke går til krig over Ukraina, og det vet Russland. Mer urovekkende er den tilnærmet paniske tilstanden i de baltiske statene, som har stor russisk befolkning.

- Må avslutte i Afghanistan

Toje mener Natos fremtid er uviss.

— Enkelte, som analytikeren, Judy Dempsey, har hevdet at alliansen er død. Stoltenberg må få lagt det til side, skape en avslutning i Afghanistan så verden ikke sitter igjen med følelsen av at dette var Natos Vietnam.

En annen utfordring er å få et økonomisk svekket Europa til å bruke mer penger på forsvar. Toje mener det er nok et signal at en nordmann får jobben. Norge har vært et av svært få land som lever opp til forpliktelsene når det gjelder investeringer i forsvaret.

Mer enn en fjær i hatten

Toje tror Stoltenbergs håndtering av terrorangrepene 22. juli gjorde at han ble lagt merke til internasjonalt.

— Det var noe som imponerte mange. Det var statsmannskunst fra Stoltenberg.

Forskeren sidestiller utnevnelsen med Carl Joachim Hambros lederverv i Folkeforbundet og Trygve Lies stilling som generalsekretær i FN.

— Dette er en av de største jobbene på den internasjonale scenen. Dette er ikke så mye en fjær i hatten som en indiansk indianerpryd.

- Ekstreme utfordringer

Forskningsdirektør Arne Strand ved Chr. Michelsens institutt (CMI) er ikke i tvil om at Stoltenberg får en tøff oppgave som ny generalsekretær i Nato.

— Nato står overfor ekstreme utfordringer, sier Strand.

Han fremhever situasjonen som er oppstått etter krisen i Ukraina med et mer offensivt Russland i Europa.

Færre operasjoner

— For Nato blir det avgjørende om det vi nå ser er et Russland med store ambisjoner eller om hendelsene på Krim er begrenset til et mål om å sikre interessene i sitt nærområde, sier Strand.

— Vil Nato de neste årene vende hovedfokus tilbake mot Europa?

— Ja, det tror jeg. Nå skal styrkene ut av Afghanistan, og det blir neppe noe Nato-aksjon i Syria. Jeg tror Nato vil bli langt mer forsiktig med denne type engasjementer i tiden som kommer, sier Strand.

Mer sårbar

— Nato er også mer sårbar fordi flere av de europeiske medlemslandene sliter med økonomien. Kombinasjonen av disse faktorene gjør at Nato i årene som kommer vil konsentrere seg mer om nærområdene, sier CMI-forskeren.

På spørsmål om hvordan han tror Jens Stoltenberg vil takle jobben, svarer Strand dette:

— Jeg håper han har store nok sko til å takle jobben.

Fordel

Arne Strand er enig med andre eksperter som tror det kan være en fordel å ha fortid som statsminister i en koalisjonsregjering når man skal lede en forsvarsallianse som Nato.

— Det taler også til Stoltenbergs fordel at Norge har hatt et godt forhold både til Russland i nordområdene, resten av Europa og over Atlanteren till USA, sier Strand.

Helge Lurås, ekspert på forsvars- og sikkerhetspolitikk, tror Stoltenberg ble valgt fordi han oppfattes som en trygg og traust politiker.

- Litt konturløs

— Jeg tror de fleste Nato-landene synes det nå er greit med en generalsekretær som er rund i kantene, konsensus-orientert og kanskje litt konturløs.

— Stoltenberg har ikke markert seg negativt på noen måte. Han er en regjeringssjef som har sittet lenge, og som mange andre lands ledere er blitt kjent med, sier Lurås, som er leder ved Senter for Internasjonal og strategisk analyse.

Han tror Stoltenbergs navn var på blokken som ny Nato-sjef før Ukraina-krisen oppstod.

- Trygt valg

-Han har ikke dragninger i noen retninger, og er sånn sett et trygt valg i forhold til den polske kandidaten som forsvant ut av bildet for noen dager siden, sier Lurås.

— Må Norge forvente å yte mer til Nato-fellesskapet nå som vi får generalsekretæren i forsvarsalliansen?

— Jeg tror ikke vi det blir noe press utenfra om at vi skal bruke flere ressurser i Nato-samarbeidet. Vi er allerede en av de flinkeste elevene i klassen, men det kan være at Norge vil føle et sterkere press om å delta i eventuelle nye operasjoner med Stoltenberg som Nato-sjef, sier Lurås.

- Bra for Norge

Han tror imidlertid ikke Nato vil engasjere seg militært utenfor sitt kjerneområde i samme grad som før.

— Troen på intervensjoner i andre land er blitt borte etter operasjonene i Irak og Afghanistan. Nato er blitt mer realitetsorientert. Syria-konflikten er uforutsigbar, og man kan ikke utelukke helt at Nato kan bli involvert der. Det vil i så tilfelle bli en massiv militæroperasjon, sier Lurås.

Tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen mener Jens Stoltenberg som generalsekretær i Nato vil være bra både for Norge og Nato.

- Nyter tillit

— Norge er veldig avhengige av Nato, og vi er et veldig aktivt medlem. Stoltenberg vil bli en utrolig flott og god generalsekretær. Han er arbeidsom, kunnskapsrik og folk har tillit til ham. I tillegg har han et godt internasjonalt nettverk, sier hun.

Hun mener utnevnelsen er en anerkjennelse både av Stoltenberg som politiker, men også innsatsen Norge gjør i Nato.

— Stoltenberg overtar for en danske. Var det Norges tur?

- Inspirerende leder

— Det er det vanskelig å si noe om. Jeg tror det er viktigere for Nato at de får den rette generalsekretæren, og det mener jeg Stoltenberg er, sier Strøm-Erichsen.

— Hvordan vil han huskes i Arbeiderpartiet?

— Stoltenberg er fremdeles vår partileder. Jeg vil si han er en inspirerende leder med stor tillit innad i Arbeiderpartiet og utad. Han er en glitrende debattant.

Lysbakken utfordrer

SV-leder Audun Lysbakken gratulerer Stoltenberg med forbehold om at utnevningen ennå ikke er offisiell.

— Jeg gleder meg over at han har fått et oppdrag han ønsker å vie seg til. Det er en anerkjennelse av Jens som statsmann og hans måte å lede Norge på.

Han understreker at han ikke deler Stoltenbergs syn på Nato, og har allerede utfordringene klar.

— I SV kommer vi fortsatt til å ha et kritisk blikk på NATOs rolle i verden. Vi vil særlig utfordre Jens på tre ting i sin nye jobb: Nato må ikke stille krav om opprustning i et Europa som heller trenger at de store pengene brukes på å bekjempe den sosiale krisen og klimaendringene, Nato må gjøre seg uavhengig av atomvåpen og må avslutte den mislykkede krigføringen i Afghanistan, sier Lysbakken.

Publisert

Les mer om dette temaet

UTFORDRENDE JOBB: - Jeg håper han har store nok sko til å takle jobben, sier forskningsdirektør Arne Strand. Foto: Rune Meyer Berentsen