— Er det lov å synge et vers, herr president? spurte Astrid, som er inne som vararepresentant i Knut Arild Hareides permisjon.

— Ja, vær så god, svarte president Svein Roald Hansen (Ap).

Så dro KrF-eren til med Nils Ferlins sang, «Men går eg øve engene», i Kolbein Falkeids oversettelse. Det er gruppen Vamp som har gjort sangen kjent i Norge.

Impulsivt

Både presidenten og helseminister Bent Høie takket for den fine sangen og den gode stemmen, mens både representanter og referenter i salen ble tydelig rørt. Dette var uvanlig kost i landets parlament.

Astrid Aarhus Byrknes, som til vanlig er ordfører i Lindås, fortalte etterpå at sangen var litt forberedt, og litt improvisert.

— Da jeg satt i salen og fulgte debatten, kom det til meg at dette kan jeg sette ord på gjennom dette verset. Jeg spurte Olaug Bollestad fra Rogaland om det er lov å synge her i Stortinget. Hun svarte at hun ikke visste, det var nok best å spørre presidenten. Så gjorde jeg det, og fikk ja.

Verset hun fremførte går slik:

Så eg på mine stiar mot forgjengelse og høst

ikkje reddast for den ytterste grindå

Ikke aktuelt

— For det er jo det denne debatten handler om, døden. Eller det som finnes utenfor den ytterste grinda, sa hun som forklaring på hvorfor dette verset ble valgt.

I debatten slo imidlertid helseminister Høie fast at aktiv dødshjelp ikke er en aktiv politikk i Norge, slik det er i andre europeiske land.

SANGFUGL: Astrid Aarhus Byrknes var historisk da hun torsdag formiddag sang fra Stortingets talerstol. Tidligere har det vært stevet og rap-et, men ingen kommer på at det har vært fremført en vakker sang fra landets fremste talerstol. ARKIVFOTO: TOR HØVIK