Jaglands stabssjef langer ut mot Lundestad

Oslo (NTB): Thorbjørn Jagland stabssjef Bjørn Magnus Berge langer ut mot Geir Lundestad og anklager Nobelkomiteens avtroppende sekretær for å være arrogant.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Bakgrunnen for kritikken er et intervju med Lundestad i Aftenposten, der han sier at tidligere stats— og utenriksministre ikke bør sitte som medlemmer i Den Norske Nobelkomité.

— Å få verden til å forstå at komiteen er uavhengig, er en vanskelig oppgave i seg selv. Vi kjemper i motbakke for å få verden til å forstå hva det betyr. Lasset blir for tungt å dra hvis det er tidligere stats- og utenriksministre i den, sier Lundestad i intervjuet.

Helt uakseptabelt

Thorbjørn Jagland, som i dag er leder av komiteen, har en fortid både som stats- og utenriksminister. I dag er han generalsekretær i Europarådet, men har ikke villet kommentere uttalelsen fra Lundestad. Det gjør derimot Jaglands stabssjef Bjørn Magnus Berge på Facebook.

«Jeg synes det er helt uakseptabelt at sekretæren for Den norske nobelkomiteen, fire dager før den store prisseremonien i Oslo, gir et bredt intervju til Aftenposten hvor han fastslår at 'tidligere stats- og utenriksministre ikke bør sitte i komiteen'», skriver Berge.

Arrogant og selvsikker

«Det kan ikke tolkes på annen måte enn at han helst ser at den nåværende lederen av komiteen; tidligere utenriksminister og statsminister Thorbjørn Jagland, ikke burde vært medlem av komiteen (for ikke å snakke om ledet den)».

«Lundestad, som jeg egentlig alltid har likt, lirer deretter av seg en arrogant og selvsikker lekse om at 'det kan sies mye om de som Stortinget har oppnevnt som medlemmer av komiteen, men jeg synes ikke jobben har vært spesielt imponerende.' Dette er ikke en komitésekretær verdig», fortsetter han.

Uakseptabelt overtramp

«Dette intervjuet er derfor et uakseptabelt overtramp, som dessverre stiller spørsmål ved rolleforståelsen og dømmekraften til Nobelkomiteens sekretær over de siste 25 år», avslutter Berge.

— Han har full rett til å ytre seg, sier Geir Lundestad i en kommentar til VG.

Nobelinstituttets påtroppende direktør Olav Njølstad deler langt på vei Lundestads syn på komiteens sammensetning.

— At det er behov for å markere skillet mellom komiteen og norske myndigheter enda tydeligere enn i dag, er åpenbart, sier han til VG. (©NTB)

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. – Må kunne forvente at den nye fergen tåler vind og sjø

  2. Her lukter bunnvannet som råtne egg. Det kan bety at fjordbunnen er i ferd med å dø.

  3. Disse tiltakene bør du kjenne til om du skal ha byferie

  4. Kjørte inn i flere andre biler og «blåste rødt»

  5. Hotel Norge evakuert etter brann i kjelleren

  6. To av tre stryker. Nå skal Lars Erik gjennom Forsvarets hardeste utdanning.