Lundestad tar kraftig oppgjør med Nobelkomiteen

Nobelinstituttets avtroppende direktør Geir Lundestad mener tidligere statsministre og utenriksministre ikke bør sitte i Nobelkomiteen. Thorbjørn Jagland har vært begge deler.

Publisert Publisert

Thorbjørn Jagland, leder av Nobelkomiteen (i forgrunnen), og Geir Lundestad, direktør ved Det Norske Nobelinstitutt. Lundestad ønsker ikke statsledere i komiteen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Nobeldirektøren kommer med brannfakkelen i et intervju med Aftenposten.

— Jeg er litt usikker på hvor mye jeg skal si om Jagland nå. Men jeg kan gi et resonnement om noe som veldig mange er opptatt av: Hvem bør sitte i Nobelkomiteen? Jeg har tre punkter, sier han i intervjuet.

Tre punkter

— Punkt 1 er at jeg mener at utlendinger i komiteen ikke er en god idé, sier han.

— Punkt 2: Du nevnte Jagland, fortsetter han til intervjueren.

— Etter å ha tenkt mye på dette har jeg kommet til at tidligere stats- og utenriksministre ikke bør sitte i komiteen. Å få verden til å forstå at komiteen er uavhengig, er en vanskelig oppgave i seg selv. Vi kjemper i motbakke for å få verden til å forstå hva det betyr. Lasset blir for tungt å dra hvis det er tidligere stats- og utenriksministere i den. Dette er et syn som har vokst fram hos meg, sier Lundestad.

— Punkt 3: Det kan sies mye om de som Stortinget har oppnevnt som medlemmer til komiteen, men jeg synes ikke jobben har vært spesielt imponerende, fortsetter han.

Den avtroppende Nobel-direktøren gjør det samtidig klart at medlemmene må kunne snakke engelsk godt.

Ny sammensetning

Til nyttår vil det skje flere endringer i nobelkomiteens sammensetning, og den fem personer sterke komiteen vil få borgerlig flertall med i alt tre medlemmer fra Høyre og Frp.

Thorbjørn Jagland er i dag er leder av komiteen, og Arbeiderpartiet har renominert ham som komitémedlem. Høyres stortingsgruppe har på sin side nominert forskeren Henrik Syse, i tillegg til at partiet har renominert veteranen Kaci Kullmann Five. Frp har utpekt Inger Marie Ytterhorn.

Det har vært spekulert på om at Jagland kan bli kastet som leder når komiteen får borgerlig flertall. Men spørsmålet er ikke avklart, og det er komiteen selv som velger sin leder.

Jagland vil ikke kommentere uttalelsene om komiteen.

— Mitt fokus er på årets vinnere og årets fredsprisutdeling i Oslo rådhus. Utover det har jeg ingen kommentar, sier han til NRK fredag kveld.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Fotballspilleren fra Bergen har alvorlig sykdom. Her har han akkurat fullført gåturen fra Bergen til Oslo.

  2. – Bergingsbilane går i eit bankande køyr her i Hardanger no

  3. – Dette kunne lett blitt dramatisk

  4. – Det er ikke bra i det hele tatt. Den tunnelen er ganske stygg.

  5. Lars Sponheim har meldt seg ut av Venstre

  6. – Da dere tok ferie på sykehuset, satte dere livet mitt på vent