- Ja, noe er galt

  • Mer vil jeg ikke si, sier en av etterforskerne i Treholt-saken.
  • Arild M. Jonassen
  • Robert Gjerde
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Aftenposten snakket i går med fire tidligere ansatte i overvåkingspolitiet som jobbet med Treholt-saken. To av dem var med i spaningsteamet. To andre var etterforskere.

Tre av dem ønsket ikke å snakke noe nærmere med Aftenposten om sin befatning med Treholt-saken, og vil hverken bekrefte eller avkrefte påstandene en annen Treholt-spaner kom med i Aftenposten lørdag om at pengebeviset var forfalsket.

Åttemannslaget Én av dem som utgjorde åttemannslaget som skal ha overvåket Treholts leilighet døgnkontinuerlig i halvannet år, sier følgende:

— Ja, noe er galt med Treholt-bevisene, men mer vil jeg ikke si.

— Er det noe galt med pengebeviset?

— Jeg kan ikke si noe mer.

— Har du snakket med påtalemyndigheten?

— Nei.

— Vil du ta kontakt med påtalemyndigheten?

— Nei, det vet jeg ikke. Nå må jeg legge på (klikk).

«Helt sprø» En annen synes påstanden om bevisforfalskning er «helt sprø».

— Jeg var i «utkanten» av etterforskningen, men jeg hørte aldri at det var snakk om manipulering med bevis. For meg høres det helt sprøtt ut, sier vedkommende.

En tredje vil legge på med det samme.

— Men kan du avkrefte den alvorlige påstanden om bevismanipulering?

— Jeg vil ikke snakke med deg (klikk).

En fjerde som Aftenposten når på telefon er heller ikke særlig pratsom. Vedkommende er på ferie, og vil «i alle fall ikke snakke med Aftenposten når jeg er på ferie».

— Når er ferien din over?

— Det vet jeg ikke helt.

Vil ikke bli intervjuet Samtidig sier flere anonyme kilder i påtalemyndigheten og i PST at de er sikre på at påstandene om bevisforfalskning ikke er riktige, og at de vil bli gjendrevet. Men ingen vil bli intervjuet.

Påtalemyndigheten og førstestatsadvokat Lasse Qvigstad har nå snakket med flere av de involverte POT-etterforskerne. Aftenposten har snakket kort med noen av dem, og alle sier de ikke kjenner til manipulering av bevis. Qvigstad vil ikke kommentere hva etterforskningen så langt har brakt.

Publisert