Her er Gelius' «synderegister»

Sogneprest Einar Gelius har flere ganger måttet krype til korset. Nå har biskop Ole Christian Kvarme fått nok.

Publisert Publisert

I BOKS: I forbindelse med telefonkioskens 70 års jubileum i september 2003, viet Vålerenga-presten Einar Gelius brudeparet Grete Irene Myrslett og Frode Tangedahl Strømmø i en rød telefonkiosk utenfor Vålerenga kirke. FOTO: Scanpix

  • Aftenposten.no
  • Alf Endre Magnussen
  • Elisabeth Rodum
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Vålerenga-presten er ikke som alle andre prester. Han har viet folk i telefonkiosk, danset oppover kirkegulvet med «Baluba-Synnøve», vurderte å vurdere lettkledde tenåringer i missekonkurranse, skrevet sex-bok og vært politiker.

Kjendispresten har flere ganger blitt innkalt til samtaler hos biskopet etter originale prosjekter og frilynte betraktninger. Men boken «SEX i Bibelen» kan ha vært dråpen som fikk begeret til å flyte over for Oslo-biskopen, skriver aftenposten.no

Ifølge NRK skal Gelius ha fått brev fra biskop Ole Christian Kvarme om at Kirken ønsker å kvitte seg med ham. Saken skal opp i et ekstraordinært møte i Bispedømmerådet i slutten av måneden.

Danseprest

Det er ikke bare den nåværende biskopen som har reagert på den liberale prestens påfunn. Også den tidligere biskopen i Oslo, Andreas Aarflot, så seg nødt til å svinge pisken over Vålerenga-presten.

Etter lystig dans opp kirkegulvet sammen med NRK-programleder Synnøve Svabø i TV-programmet «Baluba», måtte Einar Gelius og to prestekolleger i mars 1996 krype til korset.

Biskopen fant det nødvendig å innskjerpe at prestedrakten er et liturgisk plagg, som forutsettes brukt bare i gudstjenestlige og kirkelige handlinger.

Aarflot uttalte den gang at han ikke anså det som en stor sak, men at han syntes det var uheldig at kirkerommet ble brukt til underholdningsmessige innslag. Prestene lovet etter møtet å utvise mer aktsomhet i fremtiden.

Da Einar Gelius i sempember året etter inviterte Ap-politiker Aslam Ahsan til å tale i kirken etter gudstjenesten, fikk han nei fra daværende biskop Aarflot.

Kjendisprest

I 2000 inviterte Einar Gelius Stein Erik Hagen til en gjesteopptreden i Vålerenga kirke. Gelius hadde invitert Hagen til å snakke om blant annet grådighetskultur, og opptredenen i kirken fikk mye medieomtale.

I ettertid ble det en medidebatt der det ble hevdet at Stein Erik Hagen selv hadde tatt initiativ til å komme, og at han hadde med seg en rekke mediestrateger. Dette ble senere tilbakevist.

Opp gjennom årene har Gelius også invitert blant annet Kristin Halvorsen, Jan Petersen, Valgerd Svarstad Haugland, Jens Stoltenberg, Petter Nome, Børge Brende og blomsterhandler Finn Schjøll til å tale i kirken.

Profetiprest

Som nyutnevnt statssekretær fikk Gelius i mars 2001 refs fra statsråd Sylvia Brustad, etter uttalelser om kongehuset.

— Dette blir bare verre og verre, først Mette-Marit Tjessem Høibys «utagerende festing», og nå Ari Behn som vasser i kvinnfolk og dop. Monarkiet graver sin egen grav, uttalte han til VG etter å ha sett et innslag på TV 2 som viste Ari Behn på et hotellrom sammen med to polske prostituerte i spillebyen Las Vegas.

Dialogprest

I 2004 opplevet Gelius mye verbal juling etter å ha foreslått at kirker som sto tomme og i fare for å bli stengt, kunne gjøres om til moskeer.

Gelius mente en slik omgjøring kunne bidra til bedre dialog og samarbeid mellom kristendom og islam, men møtte motbør fra blant annet daværende statsminister Kjell Magne Bondevik.

Den frittalende Vålerengen-presten tok også til orde for å selge inntil fem kirkebygg til katolikkene, og mente den katolske kirken kunne betale Den norske kirke godt for å overta gudshus.

Fotballprest

Gelius er blodfan av Vålerenga med en hyllest til laget foreviget som tatovering på armen. Men da han i september 2004 i en gudstjeneste takket Gud for at favorittlaget hadde den beste sesongen på mange, mange år og kjempet om seriegull i fotball, mente teologiprofessor Jacob Jervell at det nærmer seg blasfemi.

Gelius' takksigelse falt heller ikke i god jord hos daværende kirkeminister Valgerd Svarstad Haugland, som mislikte at presten brukte gudstjenesten til å be for sitt fotballag.

Misseprest

I 2006 inngikk Gelius på et julebord en avtale med missegeneral Geir Hamnes om å sitte i juryen som plukker ut Norges representant til Miss Universe-kåringen. Planen var å arrangere et misseshow med fokus på fattigdom.

Men etter et møte med Ole Christian Kvarme, trakk han seg som dommer i Frøken Norge-konkurransen.

Mediaprest

Året etter hadde biskopen nye samtaler med sognepresten i forbindelse med Gelius' kommentarer til media etter Sven O. Høibys bisettelse.

Pressen var uønsket i kirken. Presten som forrettet under bisettelsen, Øyvind Stabrun, hevdet at Gelius aktivt oppsøkte journalistene utenfor og ga informasjon om bisettelsen.

Dagen etter sendte Øyvind Stabrun, som forrettet under bisettelsen, et brev til biskop Kvarme der han anklaget Gelius for å ha opptrådt respektløst, krenkende og utilbørlig.

Årsaken til de sterke anklagene var at Gelius svarte på spørsmål fra noen journalister.

VIF-prest

Da fotballklubben Lyn slet med økonomien og var i fritt fall i 2009, brukte Einar Gelius begravelsesritualer i en reklamefilm for Vålerenga fotball der han lyste fred over Lyns minne.

Hensikten med reklamefilmen var å trekke publikum til en fotballkamp mellom de to lagene.

Gelius har huset både Klanen og Vålerenga Fotball sine årsmøter i kirken før klubben fikk eget klubbhus.

— Du svikter ikke Vålerenga, uansett, har sogneprest uttalt.

Publisert