Flere kilder bekrefter overfor VG at fylkesledere i partiet ble forelagt et forslag til en felles uttalelse som støtter Navarsete og som tar avstand fra beskrivelsen av en «fryktkultur» i partiet.

Selv om det aldri ble votert over forslaget, sier en rekke sentrale kilder til avisen at det i helgen pågikk omfattende sonderinger om hvilken støtte Liv Signe Navarsete faktisk har som partileder.

— For meg var det viktig å avklare at vi har tillit, og at det var konsensus om hvordan vi oppfattet lederen. Det var lite dissens, og jeg følte vi var enige om at det har blitt skapt et feilaktig bilde av henne i det siste, sier fylkesleder Tore-Jan Gjerpe i Finnmark Sp.

Uklokt

Flere av Navarsetes støttespillere mener den siste tidens to brennhete saker tydelig viser at det har vært et kuppforsøk i partiet.

Den ene er brevet fra Senterungdommen sist torsdag der Navarsetes lederstil ble kritisert etter at hun i september hadde skjelt ut Sp-leder Sandra Borch i full offentlighet. Den andre er at historien om Navarsetes forsøk på å fjerne nestleder Ola Borten Moes rådgivere ble kjent.

— Om dette er maktkamp, så mener jeg at det er en svært uklok og uakseptabel fremgangsmåte. Jeg har ikke holdepunkter for å si at det er det, men det er ikke tvil om at det er en del som tror det, sier Tore-Jan Gjerpe.

Navarsete selv ønsker ikke å kommentere saken, men skriver i en SMS til VG at hun er glad for initiativet til telefonmøtet mellom fylkeslederne, og støtten de uttrykker.

- Ingen lederdebatt

Nestleder Ola Borten Moe avviser for første gang siden SpU sendte brevet til sentralstyret at han ønsker å bli partileder nå.

— Nei, jeg har ikke registrert at vi har en lederdebatt i Sp, sier Borten Moe til avisen.

Men Navarsetes utskjelling av Sandra Borch har ifølge VG skapt to tydelige fløyer i partiet. Den ene består av Navarsetes støttespillere som mener utspillet fra SpU er et forsøk på å felle Navarsete og sette inn Borten Moe som ny leder. Den andre er de som mener saken handler om Navarsetes gjentatte sinneutbrudd og partikulturen hun har skapt.

Behandles tirsdag

Tirsdag kommer Navarsetes utskjelling av Borch opp til diskusjon i sentralstyret.

Mandag møttes de to til en samtale hjemme hos Navarsete i forkant av sentralstyremøtet. Ingen av de to var særlig snakkesalige etter samtalen, men begge karakteriserer samtalen som «god og ærlig». Borch ville ikke svare på om hun fikk en uforbeholden unnskyldning, men bekreftet overfor VG at hun fikk «en beklagelse».

Begge overlater nå til sentralstyret å diskutere saken grundig og ønsker ikke å uttale seg mer om saken før etter dette møtet.

Samtlige styremedlemmer som NTB har snakket med, erklærer full støtte til partilederen, men flere uttrykker at en beklagelse er på sin plass.

navarsete.jpg
SCANPIX