Personlig rørt av mobbehistorien

Sjefredaktør Trine Eilertsens personlige mobbehistorie har gått som en farsott på nettet i helgen. Statsminister Jens Stoltenberg sier historien rørte ham personlig.

  • Ole Erik Klokeide
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Lørdag skrev Trine Eilertsen en personlig kommentar i BT om lærer Øyvind Bjørndals elegante håndtering av mobbing midt på 1980-tallet.

Kommentaren har gått som en farsott på Facebook og Twitter gjennom hele helgen. Bare på Facebook hadde langt over 20.000 delt koblingen i går kveld.

Statsminister Jens Stoltenberg reagerte sterkt på Eilertsens mobbekommentar og kommenterte den både på Twitter og Facebook.

— Jeg synes det var er sjelden god artikkel, den rørte ved meg personlig. Saken minner oss om at det ikke bare handler om mobbere og ofrene, men alle andre som lar det skje uten å gripe inn. Derfor er dette en svært viktig artikkel, sier Stoltenberg til BT.

Les også

Lærer Bjørndals metode

— Alle må si fra

Grunnen til at statsministeren leste artikkelen med spesiell interesse, var blant annet at han for få dager siden undertegnet et manifest mot mobbing, for tredje gang.

  • Mobbing er et gjenstridig onde med stort omfang. Kjell Magne Bondevik startet det arbeidet og vi har fortsatt det. Jeg har gjentatte ganger berømmet Bondevik for initiativet. Vi har nå årlige kampanjer mot mobbing, denne gang mot stadig økende nettmobbing, sier statsministeren.

Han sier at man kan vedta lover og regler mot mobbing, og at det er viktig, men det er ikke nok.

  • Det må til en bevissthet rundt dette, holdninger og at folk sier fra, enten det er politikere, statsminister eller rektorer. Det er viktig at også alle andre sier fra.

Ikke blitt mobbet selv

  • Har du opplevd mobbing selv?
  • Jeg har ikke blitt mobbet selv, men har sett eksempler der barn på skolen mobbes, eller i hvert fall noe som grenser mot mobbing. Det er litt flytende grenser for hva som er erting og når det går over til mobbing, sier Stoltenberg.

Sjefredaktør i Bergens Tidende, Trine Eilertsen, er overveldet av den enorme responsen det har vært på hennes kommenter.

  • Det er bare å si at det er overveldende. Det rører veldig mange når en enkeltperson som lærer Bjørndal tar så mye ansvar, og forventer at også andre gjør det. Han stiller høye krav til dem og prøver å bruke det beste i folk.

Av og til blir det overflatisk når man diskuterer mobbing, så jeg tror på enkelteksemplene. Det er utrolig viktig at folk tar ansvar, sier Eilertsen.

- Respekt - det viktigste

Også skolebyråd i Bergen Filip Rygg (KrF) fikk med seg lørdagens kommentar.

  • Jeg tror den setter fingeren på veldig mye av det vi ønsker å oppnå i dagens skole. Men det er krevende. Respekt for hverandre er det viktigste vi kan gi våre barn. En god klasseledelse og en som setter standarden for hva som er lov er viktig. Det er ikke selvsagt at et barn eller unge forstår hva som er deres ansvar og hva som er mobbing. Skolen må definere et felles ansvar, sier Rygg.

Han sier holdningskampanjer og antimobbekampanjer er viktig, men langt fra nok.

Nullvisjon

  • Det er det arbeidet som gjøres hver dag i skolen som er avgjørende. Her er lærerne en viktig ressurs og lærerne må styrkes. Vi i Bergen kommune har en nullvisjon når det gjelder mobbing, men det ler man gjerne av. Ingen latterliggjør en nullvisjon når det gjelder trafikkulykker. Vi er for dårlig i dag, men vi skal halvere antall mobbesaker, sier Rygg.

Han sier at senest fredag la kommunen ut et anbud for et mobbeprogram i bergensskolene.

  • Vi er ute etter et program for de skolene med størst utfordring. Vi regner med at vi får mye for en halv million kroner. Ellers jobber vi med et felles skolereglement, og alle skolene har en mobbeplan. Tanken om å ansvarliggjøre, slik Eilertsen skriver er ikke ny, men svært viktig, sier han.

Synspunkter på kommentaren? Bruk kommentarfeltet under!

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Lærer Bjørndals metode

BT anbefaler

– Skjerp dere, er beskjeden fra kommunen. Slik blir tiltakene.

Det siste døgnet er 57 personer blitt smittet av korona i Bergen. – Jeg er bekymret for den videre utviklingen, sier…

LES SAKEN