Er du involvert? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

Boligplattformen «Floatel Superior» på Njord-feltet i Norskehavet begynte å krenge natt til onsdag. Statoil evakuerer nå de 374 som er om bord.

Det oppsto en vannlekkasje i en ballasttank i boligplattformen rundt klokken fire i natt, og plattformen begynte å krenge og fikk en slagside på tre-fire grader.

Dette klarte man nokså raskt å rette opp og stabilisere.

Det har vært dårlig vær i området, og gangbroen mellom flotellet og produksjonsplattformen var derfor tatt bort.

Går raskt

Seks helikoptre er nå i sving med å evakuere de 330, som skal fraktes over på Njord-A.

— Dette er en helikoptertur på bare ett minutt, slik at evakueringen nå går veldig raskt, sier pressetalsmann Morten Eek til BT.

Disse vil bli fraktet videre inn til Kristiansund i løpet av dagen. Drøye 40 personer med såkalt sikkerhetskritiske funksjoner blir igjen for å ivareta flotellet.

Et fartøy skal inspisere skaden og flotellet vil deretter bli fraktet til land for inspeksjon og reparasjon.

Flotellet ble brukt i forbindelse med en planlagt vedlikeholdsstans på plattformen. Nå kan denne stansen bli noe lengre.

Alvorlig hendelse

Fra Njord-feltet produseres 20.000 fat olje daglig i tillegg til gass. Ett av flyteelementene på «Floatel Superior» begynte å ta inn vann klokken 3.40 onsdag morgen.

Morten Eek karakteriserer hendelsen som en alvorlig hendelse.

— Vi mistet tross alt en av to barrierer, sier Eek

Petroleumstilsynet (Ptil) ble satt i alarmberedskap onsdag morgen.

— Ptil ser svært alvorlig på hendelsen og har etablert beredskapssentralen. Ptils oppgave i en beredskapssituasjon er å føre tilsyn med operatørens håndtering av hendelsen, skriver tilsynet i en pressemelding.

— For å stabilisere plattformen ble det sluppet inn vann på motsatt side. Det tok cirka en time å stabilisere plattformen. Men siden den har bare én barrière igjen mot ytterligere vanninntrenging, har vi besluttet å evakuere plattformen, sier informasjonssjef Ole Anders Skauby i Statoil til Aftenbladet.no.

Verdens mest moderne

«Floatel Superior» er verdens mest moderne boligrigg og benyttes som flotell i en periode med ekstra høy aktivitet på Njord-feltet.

Plattformen er en halvt nedsenkbar innretning med boligmodul akterut og åpent arbeidsdekk forut.

Flotellet har plass for 440 personer i enkeltlugarer når den opererer på norsk sokkel, men ifølge Statoil er det altså 374 personer om bord.

Også under høst-stormen tirsdag 4. september måtte «Floatel Superior» kobles fra Njord A. Kraftig storm ga høye bølger og tiltak måtte iverksettes. Se video fra den gang: