- Jeg trodde det var en politimann som det hadde klikket for

Simen Brænden Mortensen sto på landsiden og tok imot Breivik da han ville over til Utøya.

«GOD KONTROLL»: - Det blir spesielt å være i samme rom som den fyren. Men jeg har god kontroll på hva jeg skal si, sa Simen Brænden Mortensen til bt.no før han skulle vitne i dag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Torsdag får retten høre om hvordan Anders Behring Breivik tok seg over til Utøya 22. juli, utkledd som politimann.

AUF-er Simen Brænden Mortensen var dagens første vitne. Han var vakt på kaien på landsiden, og den første som tok kontakt med Breivik da han ankom Utvika kai i en Fiat Doblo klokken 16.40.

Mortensen forklarte i retten at det ikke var noe ved Breiviks oppførsel som gjorde at han reagerte, og at politiemblemet på skuldrene hans så ekte ut.

La merke til våpenet

— Han virket veldig rolig, men jeg registrerte også at han hadde en pistol festet til det ene låret, sa Mortensen i retten, og la til at han ikke reagerte på det, gitt situasjonen i Oslo.

Les også

Simen tok imot Breivik på kaien

Les også

Han reddet «mirakeljenten»

Les også

- Breivik må erklæres tilregnelig

På et tidspunkt spurte han Breivik om han hadde legitimasjon.

— Da viser han et kort han har hengende rundt halsen, som jeg gjenkjenner som et legitimt politibevis. Du har jo en naturlig autoritet når du kommer i politiuniform, og tenkte at når jeg nå hadde sett det beviset, så hadde jeg ikke mer å spørre om.

På grunn av bomben i Oslo hadde AUF avlyst resten av dagens program på Utøya, og i den sammenheng var også båttransporten også innstilt.

Breivik fikk vaktene på landsiden til å kalle opp båten.

Mortensen gikk tilbake til teltet der vaktene satt, og derfra så han at Breivik åpnet bakdøren på bilen.

utøya050.jpg

Hører flere skuddserier

— Jeg ser at han driver med et for meg ganske heavy våpen, og at det er et kikkertsikte pådette våpenet. Så lukker han igjen døren og setter seg i bilen til båten kommer, sa Mortensen.

Da Breivik var gått om bord og båten la ut fra kaien på landsiden, sendte Mortensen en tekstmelding til en kamerat på øyen om at en væpnet politimann var på vei over. Mobilen hans viste at meldingen ble sendt klokken 17.14.

— Vi sitter sånn til på landsiden at vi ikke har utsyn til øyen, og vi ser ikke når båten legger til land. Så hører jeg noen lyder, tre skudd. Jeg visste at han hadde våpen, og den første tanken som slo meg var at han testet dette våpenet. Rett etterpå tenker jeg: «Hvorfor i all verden gjør han det?» Det virket helt merkelig, fortalte Mortensen i retten.

Etter en liten stund, han er usikker på hvor lenge, hørte de to lengre skuddserier. Gjengen som er på landsiden, han anslo at de var omtrent 15 personer, ble grepet av panikk.

«Folk er drept»

— Vi går ut av teltet og begynner å se over på øyen. Vi roper til hverandre og spør hva som skjer. Vi ringer over til øyen, og beskjeden tilbake er helt klar: «Det er en politimann som skyter, folk er drept, ring politi og ambulanse.»

— Hva tenkte dere da, spurte aktor Svein Holden.

— Tanken min var fortsatt at det var en polititjenestemann, som det rett og slett hadde klikket for. Min tanke da det smalt i Oslo var at dette var islamister, og at det nå var en som det hadde klikket for og som var der ute for å henrette minoritetsungdommer, som det er mange av i AUF, sa Mortensen.

De prøvde å ringe politi og ambulanse, men Mortensen kan ikke huske at noen kom igjennom. Etter hvert satte de seg i bilen og kjørte sørover, mot Sandvika, der de kontaktet politiet.

Publisert: