— Den nye konklusjonen gjør den kommende rettssaken enda viktigere. Kanskje blir det for lite med de ti ukene som er satt av, sier Utøya-overlevende Eivind Rindal (23) til VG.

Han har siden de første rettpsykiaterne konkluderte med at Breivik er paranoid schizofren og dermed ikke tilregnelig, vært engstelig for at holdningene til Breivik blir sykeliggjort.

— Jeg har opplevd behandlingen av den ideologiske inspirasjonen gjerningsmannen hadde som et av de mest sentrale spørsmålene i denne saken. Vi har det siste året i Europa, blant annet i Tyskland og Frankrike, opplevd at høyreekstreme har tatt liv på grunn av sine politiske holdninger. Det er viktig at vi ikke automatisk sykeliggjør disse holdningene, men tar dem på alvor, sier han.

Fylkeslederen i AUF i Aust-Agder, Emma Martinovic (19) og fylkessekretær i AUF i Telemark, Adrian Pracon (21) støtter Rindal.

— Det er viktig for meg at det han gjorde, ikke skjules bak at han er psykisk syk, men at han dømmes til fengsel i retten, sier Martinovic.

Adrian Pracon som ble skutt i skulderen av Breivik, men overlevde ved å spille død, sier at rettssaken nå blir enda viktigere.

— Nå har vi en stein på hver sin side av vektskålen i psykiatrispørsmålet. Jeg har sagt at jeg ønsker å følge rettssaken for å få svar. Nå står et av de viktigste spørsmålene ubesvart, og vi vil ikke får svar før rettssaken er over, sier han.