Det opplyste politiet på en pressekonferanse på Politihuset i Oslo lørdag.

— Vi vet at siktede er barnets far, og vi vet at en av de andre skadde er barnets onkel, sier Kari-Janne Lid, fungerende seksjonsleder for vold og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

Politiet føler seg sikre på at det var siktede som sto bak ugjerningen.

— Ut fra vitneopplysninger og innledende avhør av personer som har latt seg avhøre så langt, er vi sikre på at siktede er gjerningsmannen, sier Lid.

BARNETS FAR SIKTET: - Vi er sikre på at siktede er gjerningsmannen, sier Kari-Janne Lid, fungerende seksjonsleder for vold og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.
SCANPIX

— Siktede var utvist

Jentens far er afghaner og har ikke norsk statsborgerskap. Han er siktet for forsettlig drap. Han hadde fått et utvisningsvedtak med frist for å komme seg ut av landet i februar i fjor, melder flere medier.

— Siktede og barnets mor er registrert på samme adresse, sier Lid.

Politiet har foreløpig ingen opplysninger som tilsier at det er flere gjerningsmenn.

Siktede blir sittende i varetekt til han fremstilles for fengsling bak lukkede dører mandag, blant annet på bakgrunn av fare for bevisunndragelse.

Politiadvokat Pål Hjort-Kraby opplyser til NTB at politiet vil be om en såkalt prejudisiell observasjon, det vil si en psykiatrisk undersøkelse, av siktede.

Flere skadet

Toåringens mor og mormor er begge innlagt på sykehus. Begge er norske statsborgere med irakisk bakgrunn. De er ikke alvorlig skadet, opplyser Lid.

— Det er foretatt et innledende avhør med mormor, sier Lid.

Ifølge henne har det derimot ikke vært mulig å avhøre barnets mor.

I tillegg er en onkel innlagt med alvorlige skader. En annen mann med relasjon til familien er lagt i kunstig koma og er fortsatt ikke utenfor livsfare.

Siktede ble forsøkt avhørt natt til lørdag, men ønsket forsvarer til stede. Avhøret ble derfor ikke gjennomført, men det vil ifølge Lid bli gjort et nytt forsøk på å avhøre ham med forsvarer til stede i løpet av lørdag.

Mannen har fått advokat Tor Kjærvik som forsvarer. Han opplyste til NTB lørdag at han var på vei for å snakke med sin klient.

Både avhør og tekniske undersøkelser på stedet gjenstår, og det vil bli foretatt obduksjon av barnet lørdag.

— Vi vet ingenting om motivet foreløpig, sier Lid.

Masseslagsmål

Det var meldingen om et masseslagsmål utendørs i Dragonstien på Ellingsrud som først fikk politiet til å rykke ut fredag. Da politiet kom til stedet, ble den to år gamle jenten funnet drept på gaten.

ÅSTEDET: Politiet sperret fredag av området på Ellingsrud i Oslo. De kriminaltekniske undersøkelsene pågikk fortsatt lørdag formiddag.
SCANPIX

Kriseteamet i Bydel Alna åpnet kjelleren i Ellingsrud kirke for publikum fredag kveld. Kirken vil også være åpen lørdag for dem som måtte ønske å komme dit for å snakke ut etter den tragiske hendelsen i nabolaget.

Naboer har tent lys og lagt ned blomster for den to år gamle jenten. Flere av naboene ble vitne til de grufulle hendelsene.

En mann som Dagbladet har snakket med, forteller at han grep inn for å bidra til å få stanset volden.

— Jeg kom hjem fra moskeen. Sønnen min møtte meg i døren. Utenfor på området var det en dame i blodig kjole som sto og ropte etter hjelp.

I kaoset utenfor leiligheten var blant annet en mann med kniv.

— Han ble holdt av andre personer. Jeg gikk bort og brøt opp armen hans og løsnet kniven, sier vitnet til Dagbladet.

TENNER LYS: Naboer legger ned lys og blomster på Ellingsrud der den to år gamle jenten ble funnet drept.
Scanpix