Hevder DNA frikjenner Viggo Kristiansen

Advokat Sigurd Klomsæt hevder han kan dokumentere bevisjuks, og at han kan bevise at Viggo Kristiansen er uskyldig dømt for drap.

Publisert Publisert

sy78bca0.jpg Foto: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Klomsæt viser til britiske eksperter som ifølge ham skal mene at DNA-bevis fra åstedet i Baneheia kan brukes til å utelukke Kristiansen som mulig drapsmann.

Kristiansen har hele tiden nektet for å ha voldtatt og drept to jenter på 8 og 10 år i det populære turområdet i Kristiansand fredag 19. mai 2000.

Nå har han gått til sak mot Gjenopptakelseskommisjonen, som tre ganger har avvist hans begjæring om å få saken gjenopptatt. Oslo tingrett skal vurdere om kommisjonens avslag er ugyldig. En del av vurderingen skal også være om tingretten har anledning til å gå inn i selve bevisførselen av saken.

Hemmelig profil

De britiske ekspertene fra Forensic Science Service skal vitne i tingretten senere denne uken. Også eksperter med bakgrunn fra FBI er hentet til Oslo.

Advokat Klomsæt mener nemlig at Kristiansen har krav på å få saken gjenopptatt fordi en gjerningsmannsprofil som ble utarbeidet av Kripos i 2000 og som konkluderte med én gjerningsmann, aldri ble lagt fram som dokument i saken.

— Dette er helt sentrale opplysninger som ikke bare ble holdt tilbake for forsvarerne den gang, men som man også i tiden etter har forsøkt å holde hemmelig. Det er brudd på grunnleggende menneskerettigheter, sier Klomsæt.

Hevder DNA-feil

Advokaten som overtok Kristiansens sak i 2008, peker på at Kristiansen langt på vei er dømt på grunnlag av forklaringen til den meddømte Jan Helge Andersen.

— Dessuten ble det hevdet i daværende byrett - nå tingrett - og i ankesaken i lagmannsretten, at det ble påvist DNA fra to forskjellige menn på ofrene. Vi mener å kunne føre bevis for at det er sikkert feil at det ble funnet celler fra to menn på jentene, sa Klomsæt i retten mandag formiddag.

For Andersen ble det påvist en sikker og fullstendig DNA-profil, mens det ble opplyst at den andre prøven var ufullstendig, men i samsvar med Kristiansens DNA-profil. I rettssakene ble det også opplyst at litt over halvparten av norske menn falt inn under denne delvise DNA-profilen.

En gjerningsperson

Den tidligere FBI-medarbeideren Gregg McCrary skal møte i tingretten denne uken. Han har ifølge VG gått gjennom saken på oppdrag for Klomsæt, og konkludert med at det mest sannsynlig var en gjerningsmann i Baneheia.

— To gjerningsmenn i saker som Baneheia er ekstremt sjelden, sier McCrary ifølge avisen.

Klomsæt trakk mandag også fram andre tekniske bevis som ble lagt fram i tingretten og i lagmannsretten, men som ifølge advokaten må tillegges ny vekt ut fra det han mener er øvrige nye opplysninger.

Knivstikkene og måten jentene ble skjult på indikerer en gjerningsperson, mener Klomsæt. Dessuten har Andersen, ut fra DNA-sporene, beviselig løyet om sin egen rolle under overgrepene. Kristiansen er dømt ut fra DNA og Andersens forklaring.

- Riktige vurderinger

Det er satt av fem dager i Oslo tingrett til behandling av Kristiansens sak mot Gjenopptakelseskommisjonen. Tirsdag skal advokat Kine E. Steinsvik hos Regjeringsadvokaten holde sitt innledningsforedrag.

Gjenopptakelseskommisjonen har hver gang Kristiansen har fremmet sin sak, konkludert med at det ikke forelå nye bevis eller omstendigheter som synes egnet til å føre til frifinnelse.

— Vi vil i retten legge vekt på at vurderingene som ble gjort, var riktige og at det ikke er begått saksbehandlingsfeil, sier Steinsvik. (©NTB)

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. 15.000 i bot for ruskjøring med elektrisk løperhjul

  2. Hun reddet turfølge som gikk seg fast ved Trolltunga i natt: – De var våte og kalde

  3. Her økte boligprisene i Vestland mest

  4. Mann tiltalt for nachspiel-voldtekt

  5. Her har antall voldssaker blant tenåringer gått kraftig opp: – Vi er bekymret

  6. – Dette er ikke Haukeland sitt ansvar alene