Hun lander i Norge fredag 15. juni og reiser mandag 18. juni, og det blir tre svært hektiske dager for Suu Kyi, som kommer for å hente nobelprisen hun ble tildelt i 1991. Interessen for besøket i Norge er stor i utlandet.

Statsminister Jens Stoltenberg er den som har invitert demokratiforkjemperen fra det tidligere Burma, og besøket inneholder mange programpunkter. På første dag legges det opp til at hun skal møte både statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre, i tillegg til å holde en pressekonferanse.

Nobelforedraget holder Aung San Suu Kyi lørdag 16. juni klokken 13 i Oslo rådhus. Som vanlig ved utdelingen av Nobels fredspris, er det et lukket arrangement for inviterte gjester, men det blir TV-overført.

Den myanmarske gjesten skal også i audiens hos kongen, og hun skal møte tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik som lenge har vært engasjert i arbeidet for demokrati i Burma.

Fra utlandet

Interessen for den verdenskjente myanmarske nobelprisvinneren er meget stor, og både fra inn— og utland er det ventet at busslaster med myanmarere (burmesere) kommer til Oslo, får NTB opplyst hos Den norske Burmakomiteen (DNBK).

— Vi har hørt at det kommer busser med burmesere i eksil fra andre byer i Norge, fra Sverige og fra Danmark, men også fra andre steder i Europa, sier Inger Lise Husøy, daglig leder i komiteen.

Det legges opp til festarrangementer der folk flest kan delta og hylle Aung San Suu Kyi, og både i Oslo og Bergen planlegges møter med burmesere i eksil, får NTB opplyst fra Nobels Fredssenter og Rafto-stiftelsen i Bergen.

Nobels Fredssenter åpner en fotoutstilling kalt Mother Democracy klokken 10 lørdag. Senteret viser også nobelforedraget i Oslo rådhus på storskjerm fra klokka 13.

Folkemøter

Det blir folkefester både i Bergen og Oslo. Folkefesten på rådhusplassen lørdag kl. 16 blir arrangert av med Amnesty International, Den Norske Burmakomite, Nobels Fredssenter og Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, på vegne av en lang rekke organisasjoner, mens folkemøtet i Bergen arrangeres av Raftostiftelsen på Torgallmenningen.

Klokkeslettet for møtet på Torgallmenningen er ennå ikke helt bestemt, men Aung San Suu Kyi er i Bergen søndag 17. juni fra formiddagen til kvelden, da hun reiser tilbake til Oslo. I Bergen skal den kjente gjesten også ha møte med Raftostiftelsen og senere møte burmesere bosatt i Bergen og omegn.

Før hun forlater Norge mandag 18. juni, skal Aung San Suu Kyi delta under åpningen av den årlige konferansen Oslo Forum på Losby Gods utenfor Oslo. Oslo Forum samler norske og internasjonale politikere og diplomater med erfaringer fra fredsmekling i internasjonale konflikter.

Fra Norge drar Aung San Suu Kyi til Irlands hovedstad Dublin og senere til Oxford i Storbritannia. (©NTB)