Mener Hareide drømmer om Ap-samarbeid

Mens KrF-velgerne flyktet til de borgerlige, klamrer partiledelsen seg til Ap-samarbeid. Det mener tidligere medlem av Bondevik-regjeringen.

Publisert Publisert

MOTVIND: Årets valg ble en nedtur for dem som håper på en regjering med Knut Arild Hareide (KrF), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap). KrFs rekorddårlige resultat på 4,2 prosent er blitt forklart med at velgerne ikke likte åpningen til Ap. Foto: Torstein Bøe, NTB scanpix

 • Kjetil Gillesvik
 • Anders Haga
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Ledelsen i KrF – jeg garanterer dere – mener at veien til fornyelse av KrF går via et samarbeid med venstresiden.

Redaktør i Vårt Land, Åshild Mathisen, var klinkende klar i sin analyse av situasjonen til KrF i forbindelse med et Civita-arrangement en knapp uke før valget. Og Mathisen er ingen hvem som helst i KrF-kretser. I tillegg til å være redaktør for den kristne dagsavisen, var hun politisk rådgiver for Knut Arild Hareide da han var miljøvernminister på 2000-tallet.

TIL VENSTRE: Vårt Land-redaktør Åshild Mathisen mener KrFs ledelse ønsker et tettere samarbeid med venstresiden. Foto: Tor G. Stenersen

Vil samarbeide

Som BT skrev i fredagens avis, ser det ut til at KrF mistet titusenvis av velgere til de borgerlige partiene i årets stortingsvalg. Dette var med å sørge for et historisk dårlig resultat på 4,2 prosent.

I etterkant har flere rettet kritikk mot samarbeidsstrategien til Hareide og resten av ledelsen, og da spesielt den manglende avvisningen av et mulig Ap-samarbeid.

Hører man på Mathisen, er ikke dette overraskende, siden ledelsen ønsker seg den veien fremover. Det krasjer med partiets velgermasse, som later til å bli stadig mer borgerlig.

– For Knut Arild Hareide nå er det om å gjøre ikke å slå krøll på tungen. Fordi han skal love en borgerlig regjering, men han ser at det ikke er veien å gå så lenge Frp er koblet på, sa hun på Civitas frokostmøte fire dager før valget.

Vårt Land-redaktøren er imidlertid klar på at mange i partiet mener at skal en klare å bli et folkeparti, så går veien via venstresiden.

– Det er en kamp i partiet. Her er det et sprik mellom ledelsen i partiet og tillitsvalgte, sa hun på Civita-møtet.

Åshild Mathisen ønsker ikke å utdype sine påstander overfor BT.

– Farlig vei å gå

KrFs fylkesleder i Hordaland, Pål Kårbø, ser gjerne at partiledelsen kommer på banen og avklarer sitt synspunkt i saken.

– Hvis det er rett at ledelsen mener dette, så må de også si det. Jeg velger å tro at de ikke gjør det. Det vil i så fall være en farlig vei å gå, mener Kårbø.

Det han i ettertid er mest misfornøyd med er at partiet avklarte så ensidig motstand mot Frp. Kårbø forteller at han nå blir nedringt av tillitsvalgte, medlemmer og velgere som mener KrF må avklare sitt borgerlige ståsted.

– Mange mener også at vi nå må gå i regjering, sier han.

KrF-leder Knut Arild Hareide har tatt seg noen dager fri etter valget.

Nestleder Olaug Bollestad fra Rogaland sier hun ikke kjenner seg igjen i påstanden om at KrF-ledelsen ønsker seg til Ap.

– Nå skal vi ta en evaluering i ledelsen, men det er ikke sånn at ledelsen pekte på Erna Solberg og ikke mente det, sier hun.

– KrF lukket døren igjen for Frp, mens de holdt døren på gløtt for Ap. Viser ikke dette at Mathisen har et poeng når hun ser et mulig samarbeid med venstresiden?

– Nå prøver du deg bare på en annen måte. Jeg forholder meg til våre egne prosesser, svarer Bollestad.

Nærmere høyresiden

Etter mandagens valg fikk KrF inn åtte representanter. Syv av disse kommer fra Sør- og Vestlandet, som tradisjonelt er regnet for å være mer borgerlig enn resten av landet.

Møre og Romsdals representant, Steinar Reiten, mener Mathisens uttalelser får stå for hennes regning, men legger ikke skjul på at han selv mener KrF hører til på ikke-sosialistisk side av norsk politikk.

– Jeg mener KrF i viktige verdispørsmål tradisjonelt har fått større gehør på høyresiden enn venstresiden, sier Reiten.

KrF stort, Høyre lite

Tore Storehaug, nyinnvalgt stortingsrepresentant for KrF fra Sogn og Fjordane, deler Mathisens analyse om at den typiske KrF-velgeren er blitt mer borgerlig. Han mener imidlertid dette må sees i et lengre tidsperspektiv.

– Ser vi 10–15 år tilbake, så har vi mistet mange velgere til sentrum og til venstre. Da vi gjorde de beste valgene våre, tok vi mange velgere fra Ap, sier Storhaug.

Terje Sørensen, valgekspert og tallknuser for TV 2, mener Storhaug tar feil.

– Det var noen overganger til venstresiden, men den største andelen skjedde på høyresiden. Da KrF var et stort parti i 1997 og 2001, så var Høyre lite.

Velgerundersøkelsene til SSB fra 2001 og 2005 viser at KrFs tap til de to blokkene var cirka like store.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. – Har vært for kritisk til regjeringen

 2. Fire saker det blir krangel om

 3. Venstre-topper åpner for Frp-partnerskap

 4. Høyre ville hjelpe KrF i valgkampen, men ble møtt med kald skulder

 1. Politikk
 2. Stortingsvalg
 3. Stortingsvalg 2017
 4. Bondevik-regjeringen
 5. 2000-tallet