Tredoblet beslag av ecstasy. Salg på nettet i kraftig vekst.

Det har aldri vært beslaglagt større mengder ecstasy (MDMA) i Norge enn i 2015. Det viser tall Kripos legger frem i dag.

ECSTASY-ØKNING: Det er i 2015 beslaglagt tre ganger så mye ecstasy som i toppåret 2002, da stoffet som også går under betegnelsen MDMA nådde sin foreløpige popularitetstopp i Norge. FOTO: POLITIET
  • Arne Edvardsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Den store økningen i antall beslag og beslaglagt mengde ecstasy (MDMA) er det som overrasker mest i årets statistikk, sier Kari Frey Solvik, leder av seksjon for narkotikaanalyse i Kripos.

MDMA har igjen inntatt narkotikamarkedet for fullt. I 2015 har det vært ca. 810 beslag fordelt på tabletter og pulver. Antallet beslag er tilbake på samme nivå som i 2001/2002, da MDMA-beslagene var på sitt høyeste.

Høyeste noen gang

I 2015 er det beslaglagt 114.000 MDMA-tabletter, det høyeste antall tabletter som noen gang er beslaglagt på et år. I tillegg kommer beslag av vel 26 kg MDMA-pulver av svært høy renhet, tilsvarende ca. 222.000 tabletter av tradisjonell styrkegrad (100 mg).

Til sammen utgjør dette mer enn tre ganger så mye MDMA som i 2002, da MDMA nådde sin foreløpige popularitetstopp i Norge.

TREDOBLING: Slik ser politiets statistikk ut for 2015 når det gjelder beslag av ecstasy.

MDMA ble så godt som borte fra markedet i 2009. Når MDMA nå er tilgjengelig igjen som aldri før, skyldes det at illegale produsenter har funnet nye utgangskjemikalier og produksjonsmetoder slik at produksjonen er i gang igjen for fullt. Blant annet er det avdekket flere store produksjonslaboratorier i Belgia og Nederland de siste par årene.

Uforutsigbar virkning

En annen utvikling som bekymrer Kripos er stoffer som går under betegnelsen nye psykoaktive stoffer (NPS).

— Beslagene fordeler seg på svært mange forskjellige stoffer. Dette er svært potente stoffer og med uforutsigbar virkning som vi på det sterkeste advarer unge mot å prøve, sier Solvik.

I årsstatistikken blir NPS definert på følgende måte:Et nytt narkotisk eller psykotropt stoff, i ren form eller som stoffblanding, som ikke er kontrollert i henhold til FNs Alminnelige narkotikakonvensjon av 1961 eller FN-konvensjonen om psykotrope stoffer av 1971, men som kan være like farlig for folkehelsen som stoffer som er oppført i disse konvensjonene.

Les også

Flere narkotikadødsfall i Bergen: – Dette er dramatisk

Internett viktig kanal

Ifølge Kripos sin årsstatistikk har narkotikamarkedet har forandret seg mye i løpet av de siste fem, seks årene. Internett har blitt en viktig kanal for kjøp og salg av narkotika, spesielt for nye psykoaktive stoffer, men også tradisjonelle stoffer omsettes via internetthandel Antall stoffer på narkotika­markedet er doblet i løpet av de siste ti årene.

— Nettet har gjort narkotika svært tilgjengelig uansett hvor man befinner seg i landet, sier Solvik.

TALL FOR 2015: For første gang er det gjort flere beslag av kokain enn heroin. FOTO: POLITIET

Mer kokain enn heroinDet er beslaglagt ca. 85 kg kokain fordelt på vel 1250 beslag. Det er ikke noe år tidligere foretatt flere kokainbeslag enn i 2015. For første gang er det gjort flere beslag av kokain enn heroin, og kokain er dermed det stoffet som beslaglegges fjerde hyppigst, etter cannabis, amfetaminer og benzodiazepiner. Kokain er beslaglagt i samtlige politidistrikter i 2015.

Totalt ble det beslaglagt ca. 970 liter GHB/GBL fordelt på ca. 490 beslag. Mengdene er rekordhøye sammenlignet med foregående år, men det skyldes ett rekordbeslag på ca. 600 liter. For øvrig ligger både antall beslag og beslaglagt mengde omtrent på gjennomsnittet for de fem siste årene.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Narko-kurér avslørt av sin egen tabbe

  2. Amfetamin-rekord i 2015

  3. Den halte hjelper ikke den blinde

  4. Et ruspolitisk kinderegg

  5. Exit moralismen

BT anbefaler

Superstjernen kjøpte kunst for 600.000 kroner i Bergen

Post Malone tok seg god tid til kunstutstilling i Grieghallen.

LES SAKEN