Nå får Bergen og Trondheim langt flere vaksinedoser

Tre av fire nordmenn har fått vaksinen mot koronaviruset. Oslo er storbyen som har kommet lengst. Nå er det slutt på den geografiske prioriteringen.

Vaksinesenteret på Norges Varemesse på Lillestrøm.
  • Ole Alexander Saue
Publisert Publisert

– Vaksinen er vår vei ut av pandemien og tilbake til en mer normal hverdag, har helseminister Bent Høie (H) sagt.

I syv måneder har Norge vaksinert innbyggerne i varierende tempo. Den siste tiden har tempoet økt betydelig. Nå er flertallet av alle over 18 år vaksinert mot koronaviruset, skriver Aftenposten.

Høy oppslutning

FHI og regjeringens prioritet nummer én har vært å vaksinere risikopasienter og de eldste innbyggerne. Nå er hele 94 prosent av alle over 55 år i Norge vaksinert. Langt flere har takket ja til vaksinen enn det FHI regnet med.

Også blant de yngre er dekningen stor. Nå er det flere vaksinerte enn uvaksinerte i alle aldersgrupper over 18 år.

Nylig har 12 kommuner på Østlandet ønsket å avbestille dose-1-vaksiner fordi alle over 18 år hadde fått tilbud om første dose. Alle kommunene bortsett fra én var blant var blant kommunene som ble prioritert for ekstra vaksinedoser.

Derfor henger enkelte bakpå

Noe av forskjellene forklares av regjeringens strategi. Fra og med midten av mars fikk Oslo og fire andre kommuner 20 prosent flere doser enn resten av landet. I mai ble den geografiske prioriteringen forsterket. Da fikk Oslo og 23 andre Viken-kommuner 45 prosent flere doser.

Det har gått på bekostning av andre kommuner, som har måttet gi fra seg doser. Dette har skapt reaksjoner hos flere ordførere.

Tromsø er den største kommunen som måtte gi fra seg doser. Ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) har i ettertid kritisert regjeringens avgjørelse. Han ønsker flere doser til kommunen sin for å være bedre rustet mot nye smitteutbrudd.

Nå skal etterslepet hentes inn igjen. Fra og med denne uken stanser den geografiske prioriteringen av østlandskommunene. Da vil de kommunene som måtte gi fra seg doser, få en tilsvarende økning.

Oslo langt foran Tromsø

Enkelte kommuner har vaksinert langt flere enn andre. Bergen og Oslo, for eksempel, har vaksinert mer 80 prosent av alle over 18 år.

Tromsø og Trondheim, derimot, ligger på henholdsvis 69 og 73 prosent.

Noen kommuner har fått et forsprang på egen hånd. I Pfizer- og Moderna-glassene er det henholdsvis seks og ti doser. Noen har imidlertid klart å trekke ut én ekstra dose pr. glass. Det krever en spesiell teknikk.

Frem til mars ble vaksinene fordelt etter antall innbyggere over 65 år. Nå er leveransene basert på antall personer over 18 år.

– Vi har fått færre doser

Nordreisa er blant kommunene som henger lengst bak i vaksineringen. De har måttet gi fra seg doser til østlandskommunene.

– Årsaken til at vi er bakpå har ett svar: Vi har fått færre doser. Vi setter alle vi får.

Det sier kommuneoverlege Øyvind Roarsen i Nordreisa til Aftenposten.

Flere kommuner har åpnet for drop-in vaksinering. Oslo er blant dem. I Oslo er tilbudet primært et verktøy for å nå de kommunen eventuelt ikke har fått tak i.

Aftenposten har spurt Helseetaten i Oslo om det er mange som ikke benytter seg av tilbudet i sommerferien. Det har de ikke oversikt over.

Vaksinen effektiv mot delta

Vaksinene har svært god dokumentert effekt mot koronaviruset. Spesielt etter to doser. Men nå heter trusselen deltavarianten. Den er langt mer smittsom enn tidligere varianter, også for dem som har fått vaksinen. Er du fullvaksinert, derimot, er det lite sannsynlig at du smittes av deltavarianten.

Skulle du derimot bli smittet, vil du neppe få mer enn milde symptomer så lenge du har fått minst én vaksinedose. Dermed anses situasjonen som langt mindre skummel enn tidligere.

Publisert
  1. Koronaviruset
  2. Vaksine
  3. FHI

Les mer om dette temaet

  1. Se hvor mange vaksine­doser din kommune får