Forlot sopphus - flyttet inn i garasjen

I denne garasjen bodde Wibecke Strømsnes, samboeren og de tre små barna deres i tre måneder. Huset var fullt av sopp.

Publisert Publisert
  • Tor Olav Mørseth
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

— Det var giftig muggsopp i takkonstruksjonen til tilbygget, rottelik, rottedritt og rottepiss i isolasjonen i gulvet og taket, sier Wibecke Strømsnes.

Hun står i garasjen som var familiens hjem. Garasjen består av ett rom, den har verken bad eller kjøkken, og heller ikke en vannkran. Her bodde de i tre måneder med to barn på henholdsvis ni måneder og tre år.

Konstant såre i halsen

I juli 2003 kjøpte Strømsnes og samboeren hennes drømmehuset i Klokkarvik. Den ene halvdelen skulle de pusse opp, den andre var ny og helt strøken. Iallfall på overflaten.

— Det tok to-tre uker før vi oppdaget en vannskade på vaskerommet og badet. Vi kontaktet Anticimex som vi hadde eierskifteforsikring hos, sier Strømsnes.

Kort tid senere hadde selskapet vært på befaring med takstmann. Erstatningen ble betalt ut.

Men etter hvert dukket det opp flere problemer. Blant annet viste det seg at det nye tilbygget sto skjevt på grunnmuren.

— Samtidig merket vi at vi var veldig mye syke. Vi hostet mye og var konstant såre i halsen. Spesielt barna var plaget med ekstremt mange luftveisinfeksjoner.

De kontaktet firmaet Cytox for å undersøke inneklimaet. Kort tid senere, 25. mai 2004, kom rapporten. Cytox fant store mengder muggsopp i takkonstruksjonen, og familien ble frarådd å bo i huset. Det var en skjult konstruksjonsfeil som var årsak til muggsoppen.

— Jeg ble helt sjokkert. Vi hadde bodd der i åtte-ni måneder, og plutselig ble vi forklart at det var helseskadelig muggsopp, sier hun.

Tre dager senere flyttet de inn på hotell. - Innen en uke etter flyttingen forsvant symptomene på luftveisinfeksjoner som vi hadde hatt i flere måneder, sier Strømsnes.

Vant i retten

— Vi tok kontakt med Anticimex igjen, men nå var holdningen en annen. De ville ikke engang komme på besøk for å se på skadene. På oss virket det som de allerede hadde bestemt seg.

Deretter gikk kravene frem og tilbake. Det ble ingen løsning, og 12. september i år startet rettssaken.

— Vi ville unngå rettssak, og var villig til rettsmekling. Men Anticimex sa nei.

I retten kom til slutt forsikringsselskapet Anticimex med et tilbud på 75.000 kroner. Tilbudet ble avvist. Altfor lavt, mente huskjøperne.

Kjennelsen fra Midhordland tingrett som slår fast at Anticimex skal betale dem 268.000 kroner, samt renter og 163.000 kroner i saksomkostninger.

I dommen heter det at «Forsikringsselskapet har vist påfallende liten vilje til å imøtegå de opplysninger som de fikk presentert (...)».

— Det virker som de er mest opptatt av å hale ut tiden og satser på at vi skal bli utslitte og redde, og så akseptere et eller annet forlik, sier Strømsnes.

Rev huset

Hun sier hun hadde ønsket hun ikke hadde hatt forsikringen.

— Vi ble fortalt at denne forsikringen skulle gjelde både for selger og kjøper. Nå er vi litt forundret, fordi den fungerer ikke som vi ble forespeilt.

I dag bor Strømnes og Ferreira med barna sine i en kjellerleilighet hos en av naboene. Det siste halvannet året har de flyttet seks ganger. - Huset rev vi fordi skadene var så store at vi ikke ville utsette våre barn for et utrygt hjem som kunne være helseskadelig. Hadde ikke vært for hjelpen fra naboene, hadde vi ikke holdt ut denne økonomiske og psykiske belastningen.

Anticimex har anket saken til Borgarting lagmannsrett.

Publisert

Les mer om dette temaet

Foto: KNUT EGIL WANG