Nå glipper flertallet deres

Senterpartiets fall drar venstresiden nedover. På BTs nye måling er det ikke lenger flertall for en rødgrønn trepartiregjering.

I lang tid har SVs Audun Lysbakken, Sps Trygve Slagsvold Vedum og Aps Jonas Gahr Støre hatt utsikter til å få flertall på Stortinget sammen. På BTs nye måling ender de imidlertid på 79 representanter, seks mindre enn de trenger.
 • Kjetil Gillesvik
 • Erik Fossen
Publisert Publisert

Tre dager etter valgkampens første partilederdebatt får Trygve Slagsvold Vedum en skikkelig kalddusj. I den nye, nasjonale målingen Respons har laget for BT og VG, faller Senterpartiets oppslutning til 11,3 prosent.

På én uke har Vedum dermed mistet hver fjerde velger. Ser man tilbake til forsommeren, er fallet enda større – før sommerferien lå Sp over 18 prosent på tre av fire BT-målinger.

– Flere som tidligere har sagt de skal stemme Sp, setter seg nå på gjerdet. Lojaliteten går ned, sier Idar Eidset i Respons Analyse.

En så stor tilbakegang er utenfor feilmarginen, forteller han.

Regjeringsalternativene er i spill

Mens Senterpartiet tidligere har hatt utsikter til en tilnærmet dobling av stortingsgruppen, ligger de nå an til 20 seter – bare ett mer enn i dag. Dermed forrykkes også den forventede maktbalansen i stortingssalen.

Med til sammen 79 representanter har Ap, SV og Sp ikke lenger mulighet til å danne flertall. Til gjengjeld kan alle andre partier tilby de seks stemmene som mangler.

En slik situasjon har det ikke vært snakk om på lenge.

– Vi må tilbake til oktober i fjor. Da hadde SV, Sp og Ap til sammen 81 representanter. Etter det har de hatt flertall på våre landsomfattende målinger, sier Idar Eidset.

Rødt eller MDG?

Johan Giertsen fra meningsmålingsnettstedet «Poll of polls» omtaler målingen som «heftig». Han mener den har kraft i seg til å endre hele dynamikken i valgkampen.

– Hele 2021 har vært preget av at disse tre partiene har hatt et trygt flertall. Det har ikke vært noen diskusjon om det trengs fire eller fem partier i regjeringen, før nå, sier Giertsen.

Spørsmålet blir da hvem de vil hente støtte fra.

– Kan dette gjøre at Støre får spørsmål om hvem han vil snakke med – Moxnes i Rødt eller Bastholm i MDG? Når vi vet hva Sp har sagt om disse partiene, så kan det bli interessant.

Giertsen, som for øvrig er medlem av Høyre, oppfordrer samtidig til edruelighet. Han viser til at ingen andre målinger har hatt Sp på elleve prosent.

– Det nærmeste en kommer er TV 2 sist søndag på 13,7 prosent.

Selv med støtte fra Frp, er den sittende regjeringen fremdeles et godt stykke unna flertall med 72 representanter.

Støre vil ikke diskutere alternativ

– Jeg er glad for at Arbeiderpartiet befester vår posisjon, og at vi har et sig oppover, uttaler Ap-leder Jonas Gahr Støre til BT i en e-post.

– Samtidig bekrefter denne målingen det jeg har sagt hele valgkampen: Valget blir jevnt, og vi kan ikke ta noe for gitt.

I valgkampen har Støre vært tydelig på at Ap går til valg på å danne regjering sammen med Sp og SV. Denne målingen viser at en slik konstellasjon kan bli avhengig av andre for å ha flertall, men Støre vil ikke uttale seg om hva slags scenarier det kan medføre.

– Vårt mål er å få flertall sammen med SV og Senterpartiet. Vi har ikke andre planer enn det, sier Støre.

– Mange Ap-velgere vil være skeptisk til å gi Rødt eller MDG innflytelse. Kan det være aktuelt å heller samarbeide med Venstre eller KrF?

– Jeg går til valg på å lede en flertallsregjering bestående av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti. Meningsmålingene viser at det er innenfor rekkevidde.

Les også

MDG vil danne regjering med Venstre, Ap og SV. – En urealistisk og dårlig idé.

Sp: – Det varierer mye nå

BT har bedt Senterpartiets ledelse om en kommentar til partiets sterke fall. Via tekstmelding sender nestleder Marit Arnstad følgende kommentar:

«Det varierer mye nå. Bare den siste uka har vi hatt målinger på 19,2 og 17,1. Nå konsentrerer vi oss om å være ute og snakke med folk om å snu sentraliseringa og sikre nasjonalt eierskap til naturressursene våre.»

Hun legger til at Senterpartiet stadig ønsker en «Sp/Ap-basert regjering», slik landsmøtet deres har vedtatt.

Publisert
 1. Stortingsvalget 2021
 2. Trygve Slagsvold Vedum
 3. Audun Lysbakken
 4. Jonas Gahr Støre
 5. MDG
BT anbefaler

– Han var en frisk og sprek ung mann

Bergen City Marathon 2022 vil trolig først og fremst bli husket for det tragiske dødsfallet som skjedde i forbindelse…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Mistenker hærverk på togstasjon

 2. Tunneler ved Nesttun stengt etter melding om brann

 3. Utenfra likner den en hurtig­båt. Bli med inn i superfartøyet.

 4. Erik var i elendig form før han møtte Benedicte. Her er de på vei til bryllupet sitt.

 5. Visste ikke om pass­regel. – Provoserer at andre betalte seg frem i køen.

 6. Det utskjelte selskapet får to nye år i Bergen. – Vi er meget fornøyde, for å si det forsiktig.