Nedstengning til over påske, fortsatt hytteforbud og maks fem sammen ute. – Ikke mulig å si hvor raskt smitten sprer seg.

Ingen lemping på de historisk strenge koronatiltakene.

Publisert Publisert

Statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie på pressekonferansen tirsdag ettermiddag. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

 1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er 11 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt livesenter for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til livesenteret

Klokken 16.00 tirsdag presenterte statsminister Erna Solberg og statsråd Bent Høie hva de vil fortsette å gjøre for å begrense utbruddet av korona i Norge.

Mange av de allerede innførte, historisk strenge reglene – om alt fra stenging av skoler og barnehager til reisereguleringer – har i utgangspunktet levetid til torsdag denne uken.

Nå har regjeringen vurdert dem på nytt.

– Det er i dag dessverre ikke mulig å si hvor raskt smitten sprer seg, og vi ser ikke den fulle effekten av tiltakene ennå, sa statsminister Erna Solberg.

Bilde fra et så å si folketomt kjøpesenter, Galleriet, i Bergen. Nå skal man i det offentlige rom holde mer enn én meters avstand til andre, og når vi er ute skal vi ikke være i grupper på mer enn fem personer. Foto: Marita Aarekol (arkiv)

Fortsatt hytteforbud

På pressekonferansen ble blant annet dette klart:

 • De inngripende tiltakene fortsetter til over påske, til og med 13. april. Det betyr blant annet fortsatt stengte skoler, barnehager og universiteter.
 • Hytteforbudet fortsetter, til tross for massive protester. – Skaff dere noen gode spill, lat som om dere er på hytten, men vær hjemme, sa statsminister Erna Solberg.
 • Karantenereglene opprettholdes.
 • Kultur- og idrettsarrangementer blir fortsatt forbudt.
 • Treningssentre, svømmehaller og badeland skal holdes stengt.
 • Helsepersonell som jobber med pasientbehandling skal fortsatt forbys å reise til utlandet, både i tjeneste og privat. Gjelder ut april 2020.
 • Det oppfordres fortsatt til hjemmekontor og til å unngå unødvendig bruk av offentlig transport.
 • De enkle tiltakene – å vaske hender, holde avstand og hoste i papir eller i armhulen – videreføres.
 • Rådene til å holde avstand skjerpes. – I det offentlige rom skal man holde mer enn én meters avstand til andre, og når vi er ute skal vi ikke være i grupper på mer enn fem personer, sa statsråd Bent Høie.
 • På arbeidsplasser skal det holdes mer enn to meters avstand.
 • Antallet personer og råd om avstand gjelder ikke for familiemedlemmer eller andre som bor sammen.
 • Det blir pr. nå ikke vurdert å stenge kjøpesentre. – På mange av kjøpesentrene er det matbutikker og apotek, og det er et sted hvor man kan se andre mennesker, sa Høie.

Les regjeringens samleliste over tiltakene her.

Uviss smittetopp

Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI) uttalte på pressekonferansen at man ennå ikke vet når smittetoppen kommer.

Helseminister Høie sa vi vil vite mer om smittetoppen etter hvert som mer informasjon fra Norge kan puttes inn i en matematisk beregnings- og simuleringsmodell.

Statsminister Erna Solberg på pressekonferansen tirsdag ettermiddag. Hun opplyste om tolv koronadøde personer registrert i Norge så langt, og sa at mange kjemper for livet på sykehus. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Ved starten av koronautbruddet var det beregnet at smittetallet i Norge, altså hvor mange som smittes av én koronasmittet, var på 2,4. Det er noe lavere enn hva tallet var i Kina.

Trolig er dette nesten halvert, men helsemyndighetene vet ikke nøyaktig hva smittetallet er nå. Men selv en halvering vil bety en for stor belastning på helsevesenet.

På pressekonferansen fra Statsministerens kontor ble det gjentatt flere ganger at målet er å få smittetallet ned til under 1.

– Lykkes vi med dette, vil vi vinne tid. Da kan vi forbedre behandlingen og sørge for flere plasser i helsevesenet, enklere tester for å teste flest mulig og høste erfaring fra andre land, sa statsråd Høie.

– Å presse ned smittetallet er helt avgjørende for å forsinke epidemiens utvikling, poengterte FHIs Line Vold.

Les også

Korona kan stoppes med enda strengere tiltak

Mulig lemping om noen uker

Statsminister Solberg Solberg understreket at fortsatt rask spredning av viruset, like raskt som i starten, vil gi mange og alvorlige konsekvenser.

– Da kan vi ikke redde mange av de unge som blir smittet, eller mennesker som blir rammet av andre alvorlige ulykker. Vi kan ikke gi opp. Kampen mot viruset må fortsette.

Hun sa samtidig at dersom man lykkes med å begrense smitten, kan tiltakene lempes på om noen uker.

– Da kan vi gå tilbake til mer målrettet sporing av viruset med mer testing og isolering. Men vi må være forberedt på at dette ikke lykkes.

Regjeringen ber derfor sykehusene øke kapasiteten for å forberede seg på økt pågang, mer testing, mer øving og mer opplæring.

Solberg sa dette om fremtiden:

– Jeg håper alle kan gå tilbake til hverdagslivet så snart som mulig.

Publisert