LG Stylus 2 er verdens første smarttelefon med DAB+

LG satser på DAB på mobilen.

DAB +. LG introduserte sin nyeste telefon under Radiodays Europe 2016 og brukere i Norge samt Tyskland, Storbritannina, Nederland, Belgia, Italia og Australia blir de første som kan kjøpe LG Stylus 2 med DAB+.
  • Geir Amundsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

I 2017 slukker FM-båndet og det er DAB+ som gjelder. I tillegg kan man selvsagt høre radio over internett, for eksempel på mobilen.

Skjønt har du ikke tilgang på trådløst nett, må du bruke data i mobilnettet, nærmere bestemt cirka 70 MB per time. Det betyr at 1GB data tilsvarer cirka 15 timer med radiostrømming.

— Med nye LG Stylus 2 som har DAB+ radio innebygget kan du høre radio gratis. Det er et viktig prinsipp. Dessuten bør du heller ikke bekymre deg for kapasiteten i mobilnettet, sier Gunnar Garfors som er leder for International DMB Advancement Group og rådgiver i NRK.

Han trekker også frem robust mottak, og hevder at man med en ekstern antenne også kan bruke mobilen som DAB-mottager i bil og dermed spare utgifter til en DAB-adapter.

- Men å lytte til DAB-sendinger på mobilen i t-banetunnelene kan du bare glemme?

— Ja, enn så lenge kan du ikke det. Men det er mulig å lage apper hvor man veksler mellom DAB- og internett, og her hjemme medfølger radio.no-appen som inneholder alle de kjente norske radiokanalene, forklarer Garfors.

Se Harriet (80) skjelle ut NRK:

Les også

- Det er jo helt bak mål, vi er blitt DAB-lurt!

LG alene

LG lanserer Stylus 2 under Radiodays Europe i Paris. Foreløpig er det ingen andre produsenter som offisielt har DAB+ kompatible mobiler på gang.

— Vi er dialog med de største mobilprodusentene i verden, men jeg kan ikke si noe hvem som eventuelt er på gang med DAB i mobil. Det må du spørre produsentene om, sier Garfors som peker på at DAB+ er driveren med store DAB-land som Storbritannia og Tyskland som viktige markeder.

Sjef for LGs mobildivisjon sier følgende i en pressemelding:

— Vi har en proaktiv tilnærming overfor det raske teknologiskiftet til digital radiokringkasting og har utstyrt LG Stylus 2 med DAB+ for å bidra til et nytt paradigmeskifte når det gjelder smarttelefoner.

LG Stylus 2 som med en forventet prislapp på rundt 3000 kroner er en typisk mellomklassemodell. Til sammenligning viser tall fra stiftelsen Elektronikkbransjen at gjennomsnittprisen på mobiler solgt i det norske markedet var på 4300 kroner i 2015. Opp fra 2600 kroner i 2014. Har ikke DAB+

Les også

Samsung lanserte Galaxy S7 og Galaxy S7 Edge

Usikker på etterspørselen

— DAB+ har vært ønsket i de bærbare dingsene våre i årevis, men på mobilen har jeg et inntrykk av brukere som har en romslig datakvote enten strømmer direkte, eller lagrer nye spillelister i tjenester som Spotify, Tidal eller Apple Music mens mobilen er koblet til Wi-Fi hjemme, sier Finn Jarle Kvalheim som er journalist og mobiltester i teknologinettstedet Tek.no.

Han tror likevel DAB+ på mobilen kan være en aktuell løsning for brukere som vil ha resten av radioopplevelsen med nyheter etc. uten å måtte bruke datatrafikk

— Men jeg vil tro få lar dette styre mobilvalget sitt, sier Kvalheim, som synes det skal bli spennende å se om norske mobilkunder som gjerne betaler dyrt for toppmodeller, faller for de mange spennende og mellomprisede mobilene som er på vei ut i markedet.

Les også

Trenger du virkelig å lukke apper for å spare batteriet?

Kan også brukes som mini-TV

LGs nye mellomklassetelefon er utstyrt med en chip som foruten DAB og DAB+ også støtter DMB (Digital Multimedia Broadcasting). En videreutvikling av DAB-standarden som muliggjør kringkasting av TV-signaler.

I Norge har NRK, TV2 og TV3 sendt mobil-TV over DMB-standarden siden 2009. Trolig en godt bevart hemmelighet for de fleste.

— Det er riktignok kun solgt 10.000 mini-TV-er i Norge, men vi er spente på hva Stylus 2 kan bety for mini-TV. Tenk for eksempel under store sportsarrangementer i Holmenkollen når mobilnettene knapt klarer å ta unna for tale og sms. Da vil kringkastet mobil-TV over DMB være en god løsning, sier Garfors.

Sparer 7600 kroner i året:

Les også

Roger kaster ut Get-boksen uten å miste bredbåndet

LG Stylus 2

● Skjerm: 5.7-tommer HD In-cell Touch (1280 x 720)

● Chipset: 1.2GHz Quad-core

● Kamera: Rear 13MP / Front 8MP

● Minne: 1.5GB LPDDR3 RAM / 16GB ROM / MicroSD

● Batteri: 3,000mAh (removable)

● Operativsystem: Android 6.0 Marshmallow

● Størrelse: 155 x 79.6 x 7.4mm

● Vekt: 145g

● Nettverk: LTE / HSPA+ / GSM

● Tilkoblinger: Wi-Fi 802.11 b, g, n / Bluetooth 4.1 / USB 2.0 / NFC / A-GPS / DAB+ / DMB

● Farge: Titan / Brown

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Nå kommer robotene du skal ha følelser for

  2. Gutt (13) kjøpte verdikort for 31.000 kroner med tusenlapper han stjal fra faren

  3. Netflix-advarselen mange nordmenn har gruet seg til er her

  4. Leier ut drillen og surfebrettet ditt

  5. Nå blir det enklere å ha flere kontoer på Instagram

  1. Mobiltelefoni
  2. Teknologi
  3. DAB
BT anbefaler

Skjelt ut av Wolfe: – Det likte jeg godt!

Brann har gått 20 seriekamper uten å tape.

LES SAKEN