Statskirken kan miste 100.000 medlemmer

Så mange som 100.000 kan stå feilaktig oppført som medlemmer av statskirken. Kultur- og kirkeminister Trond Giske er forberedt på masseutmeldelser når det nå skal ryddes opp.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

I år skal kirkevalget avvikles samtidig med det ordinære valget, og for første gang er det sendt ut stemmesedler til alle de mer enn 3 millioner nordmennene som står registrert i statskirken.

Men svært mange som ikke er medlemmer, står feilaktig oppført i medlemslistene og får derfor stemmesedler i posten i disse dager.

Les også: Snikinnmeldt i kirken

Massiv opprydning

– Vi er forberedt på at det kan komme opp mot 100.000 strykninger. Dette er den største og mest massive opprydningen som er gjort, sier kultur— og kirkeminister Trond Giske (Ap) til Dagbladet.

Da kirkens felles medlemsregister ble etablert i 1998, la departementet folkeregisteret til grunn. Ikke-medlemmer skulle lukes ut etter hvert. I år er det brukt 23 millioner kroner på å sende ut brev med stemmesedler og noe av årsaken er at det skal ryddes opp.

Prester og lokale menighetskontorer har fått hissige tilbakemeldinger fra ikke-medlemmer som har fått brev.

Få oversikt

– Jeg skjønner at folk reagerer. Det å stå i registeret til et trossamfunn er så viktig at det bør være korrekt. Men jeg synes ikke folk skal reagere på at vi har sendt ut stemmesedler. Det har vi gjort nettopp for å få en oversikt, sier Giske.

Han sier det ikke nødvendigvis er slik at man er registrert som medlem selv om man har fått stemmeseddel. Årsaken er ifølge Giske at medlemmer av statskirken er registrert i kirkebøker lokalt rundt om i landet og at feilen dermed kan ligge sentralt, og bare der.

I brevet med stemmeseddelen fra Den norske kirke ligger en ferdig frankert konvolutt til bruk for dem som feilaktig er oppført som medlem.

Alle ut

Dagfinn Eckhoff, styreleder i Det norske Hedningsamfunn, synes det er på høy tid at Kirken melder alle ut og deretter ber de som vil om å melde seg inn igjen.

– Det går ikke an å forutsette at folk skal si fra hvis de ikke er medlemmer i en organisasjon, sier Eckhoff til Dagsavisen.

Giske synes ikke det er noen god løsning at alle som står i Kirkens medlemsregister aktivt må bekrefte sitt medlemskap. Han viser til at dersom alle som er oppført i Kirkens medlemsregister uten å ønske det faktisk sender inn skjemaet om at de ikke vil stå som medlem, vil registeret bli langt bedre oppdatert allerede i år.

Publisert