I mangel av en jødisk synagoge i vestlandsbyen ble markeringen holdt ved musikkpaviljongen.

— Hvis noen tar loven i egne hender og gjør noe dumt i islams navn, da er det vår plikt å reagere og si fra, sa Momodou Bandeh, forstander i moskeen i Bergen i sitt innlegg under markeringen.

Initiativtaker var Silje O. Heltne, og representanter fra Bergen moské, Kirkens bymisjon og Humanistisk forbund holdt appeller.

— Enestående arrangement

— Det vi får være med på i dag er på mange måter et enestående arrangement. Unge muslimer i Bergen slår ring om norske jøder for å vise at de voldelige handlingene mot jøder i Europa ikke støttes av muslimer i sin alminnelighet, sa Trude Drevland, ordfører i Bergen.

INITIATIVTAKER: Silje O. Heltne holdt appell.
ODD MEHUS

Jødiske On Elpeleg holdt appell foran forsamlingen ved musikkpaviljongen.

— Jeg synes denne markeringen er fantastisk. Virkelig, sier han.

Talte på vegne av jøder

I talen fortalte han om da han kom til Norge for 30 år siden.

— Mine første venner var muslimer, fra hele verden. De «adopterte» meg. I disse 30 år har jeg aldri opplevd noe antisemittisme fra muslimer, sa han.

Han vil ikke kalle seg selv «Charlie», i kjølevannet av terrorangrepet mot Charlie Hebdo i Paris.

— Mange muslimer i verden i dag føler seg allerede stigmatisert og provosert. Derfor synes jeg ikke det er nødvendig å publisere karikaturer for å provosere. I Tyskland ble det også laget tegneserier som rakket ned på jøder før andre verdenskrig.

-Jeg synes faktisk at de to store heltene fra Paris er de to muslimene som beskyttet ytringsfriheten til journalistene, altså den muslimske politimannen som ble drept og muslimen som reddet jøder i en jødisk matbutikk ved å gjemme dem på et kjølerom, avslutter han.