Søreide om Forsvaret: Hver stein skal snus

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) advarer om at den nye langtidsplanen for Forsvaret vil preges av tøffere økonomiske tider i Norge.

FOREDRAG: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) holder sin årlige statusoppdatering i Oslo Militære Samfund mandag kveld.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Forsvarsministeren var klar på at Forsvaret står foran svært krevende tider fremover under sitt årlige nyttårsforedrag i Oslo Militære Samfund mandag kveld.

For en fullsatt sal beskrev hun et Forsvar som over tid har blitt betydelig underfinansiert og som nå står overfor store sikkerhetspolitiske utfordringer. På samme tid er kampen om kronene på statsbudsjettet blitt langt tøffere med stupende oljepriser og store migrasjonsbølger.

— Regjeringen må ivareta helheten i statsbudsjettet. Det innebærer at du som fagstatsråd ikke kan få alt du trenger, fordi nasjonen ikke har råd til det, påpekte hun.

- Vil skape misnøye

Den nye langtidsplanen skal legges fram til våren. Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen oppsummerte i fjor høst at Forsvarets behov i neste fireårsperiode er på svimlende 30 milliarder kroner.

— Jeg røper nok ikke en hemmelighet når jeg sier at dette er krevende, uttalte Søreide om bestillingen.

Hun gjorde det samtidig klart at Forsvaret må være forberedt på tøffe omprioriteringer, som vil skape misnøye og motstand både blant politikere, ansatte og i lokalsamfunn.

Søreide sier til NTB etter talen at hun mener det er hennes plikt å orientere om rammebetingelsene som den nye langtidsplanen skal skapes innenfor.

— Vi står i en krevende økonomisk situasjon som gjør at forutsetningene, ikke bare for forsvarssektoren, men for alt i Norge, har endret seg ganske betydelig, sier hun.

Tåle mer risiko

Søreide sier det viktigste fremover er å omprioritere Forsvaret til å bli langt mer operativt og med raskere responstid enn i dag.

— Vi må bort fra tanken om at en større struktur på papiret, materiell i garasjen, langs kaia eller i hangaren er bedre enn en mindre, spissere og mer operativ struktur som kan løse oppgavene, uttalte hun.

Hun sier ingen deler av dagens Forsvar vil være skjermet for nedleggelser og omprioriteringer, og at det må vurderes om man kan leve med noe større risiko noen steder for å kunne minske risikoen andre steder.

— I dag er risikoen smurt tynt utover hele forsvarsstrukturen. Mitt ønske er at vi skal klare å definere risikoen tydeligere, så vi kan rette den inn på de områdene der det er akseptabelt å ta risiko, utdyper statsråden til NTB etter talen.

Russland bekymrer

Forsvarsministeren fastslo at den sikkerhetspolitiske situasjonen er langt mer krevende i dag enn da forrige langtidsplan ble lagt fram i 2012.

Særlig trakk hun fram utviklingen i Russland.

— Den gangen så vi fortsatt på Russland som en strategisk partner. Nå er tilliten mellom Vesten og Russland betydelig svekket, fastslo Ine Eriksen Søreide.

Hun gikk i foredraget detaljert inn på Russlands massive pågående forsvarsoppbygging for å illustrere den økende asymmetrien mellom Russland og Vesten. Mens Russland nå bruker 4 prosent av sitt bruttonasjonalprodukt på forsvar, er snittet i europeiske NATO-land til sammenligning på 1,3 prosent av BNP. Til neste år planlegger russerne over 4.000 militærøvelser, ti ganger så mye som NATO har planlagt i samme periode.

Søreide trakk også fram den negative utviklingen i Midtøsten, som man heller ikke forutså i 2012.

— Mange av de forestillingene vi hadde om verden den gangen, slo ikke til, fastslo hun.

Publisert
BT anbefaler

«Politiet må lære seg å handheve lova utan å bryte den»

«Politiet er forbanna fordi folk no kan lese kven i politiet som er medlem i Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF)», skriv Morten Myksvoll.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Flesland: Vannlekkasjen var ikke så stor likevel

  2. Leger i bergensområdet hardt ut mot nytt blåresept­gebyr. – Jeg holdt på å dette av stolen.

  3. De ga opp i sentrum. Nå prøver de på nytt i Arna.

  4. – Høres ut som en sketsj, men er dessverre ikke det

  5. Staten vil ha rett til å ta seg inn i hjemmet ditt og ta prøver av maten

  6. Smittetallene skyter i været – antall innlagte er halvert