Ap vedtok på sitt landsmøte at Norge bør si ja til 10.000 syriske kvoteflyktninger i år og neste år. Det samme har SV, Sp og V gått inn for. Det er ventet at KrF gjør et lignende vedtak på sitt landsmøte neste helg.

Kan bli færre enn 10.000

Støre har tatt initiativ til et bredt forlik på Stortinget, og alle partienes parlamentariske ledere drøftet saken på hans kontor for en uke siden. Da signaliserte Støre at «alle må strekke seg» for å få til et kompromiss.

Han varslet dermed at resultater i form av et nasjonalt kompromiss er viktigere enn å stå beinhardt på tallet 10.000, selv om det er politisk flertall for det.

Opptatt av politisk seier

Men det gjør ikke inntrykk på Frp-leder og finansminister Siv Jensen. Hun vil ikke svare på om partiet ser seg tjent med et bredt forlik om Syria-flyktningene på Stortinget, og viser til at statsminister Erna Solberg skal redegjøre om saken i Stortinget på torsdag. I stedet går hun til frontalangrep på Ap-leder Jonas Gahr Støre:

— Det er mange sider ved Støres forslag som virker lite gjennomtenkt. Dette handler først og fremst om at Støre har behov for en politisk seier, mer enn sakens realiteter.

Tror ikke det er mulig

— Vi kommer ikke bort fra at det sitter 5.000 asylsøkere på norske mottak og som venter på et bosted i landets kommuner. Forslaget innebærer at vi må få plass til enda flere. Kommunene klarer ikke å ta i mot de som allerede er her. Er det noen som tror at kommunene får større muligheter til å bosette flere, når vi plutselig skal ta i mot 10.000 syriske flyktninger. Det tror ikke jeg, sier Siv Jensen.

Frp vil bevilge mer penger

— I stedet må vi stille oss spørsmål om hva vi ønsker å oppnå. Vi må få gjort noe med den illegale transporten over Middelhavet. Trafikken er, på sikt, ikke bærekraftig for Europa. Samtidig er det ufattelig mange som trenger hjelp. Vi hjelper flest og best i nærområdene.

— Det er en reell vilje i Frp til å bevilge mer penger, og vi vet at vi, ved å bevilge friske penger, kan hjelpe mange, mange flere mennesker der de er - i nærområdene. Det beste vi derfor kan gjøre er å trappe opp den humanitære bistanden, sier Siv Jensen.

Hun venter at Syria-flyktninger, tragedien i Middelhavet og jordskjelvet i Nepal vil bli sentrale tema for partiets landsmøte, som arrangeres på Gardermoen til helgen.

Forsonende Støre

Jonas Gahr Støre er på vei til Norge etter et besøk i USA. Under en mellomlanding i München svarer han på Jensens angrep på epost:

— Jeg respektere at partiene har ulikt syn, en samlet løsning vil kreve at alle strekker seg. Vi ser frem til å lytte til statsministerens redegjørelse denne uken og deretter fortsette samtalene med alle partiene på Stortinget om å få til et samarbeid.

— Krisen i Syria har skapt en av de verste humanitære katastrofene siden andre verdenskrig. Titusenvis av mennesker er drept, og flere millioner er på flukt. Syrias naboland står i fare for sammenbrudd. Derfor mener vi at Norge må hjelpe til både i nærområdene, og ved å si ja til FNs appell om å ta imot flyktninger, skriver Støre og bruker en forsonende tone overfor Frp:

— Dette vil kreve en ekstra innsats også i kommunene. Det er en stor fordel om et bredest mulig politisk flertall vil stille seg bak en slik dugnad og det håper jeg FrP også åpner for å bidra til.