Lei «dialog og toleranse»

Aps Karita Bekkemellem er enig med Siv Jensen i at kvinnebevegelsen er naiv om kvinneundertrykking blant muslimene

  • Aftenposten
  • Thomas Spence
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

— Den såkalt intellektuelle venstresiden må ikke bli for naiv når det gjelder å stå oppreist for rettigheter for våre nye landsmenn, sier Karita Bekkemellem, tidligere statsråd og leder for Aps kvinnebevegelse.

Hun mener faren for venstresiden er at den bare går inn for dialog og humanisme.

— Mannlige politikere - les stortingspresidenten - gjentar at svaret er humanisme, dialog og toleranse. Hvor mange år med dialog skal vi ha vi før noe skjer? I mellomtiden blir norske kvinner kjønnslemlestet, voldtatt i egne ekteskap, giftet bort med søskenbarn. Da må vi være tøffe, og si rett ut at det er uakseptabelt. Jeg gir Siv Jensen absolutt rett i det, sier Bekkemellem.

Provosert

Til Klassekampen i går sa Frp-formann Jensen at hun er provosert av de «velmenende», og at kvinnebevegelsen er verst:

— I det velmenendes navn overser man at det foregår grove overgrep mot enkeltmennesker i Norge og at den grunnleggende friheten vi setter så høyt, ikke gjelder for alle. Hvor er venstresidens kvinnebevegelse i denne viktigste feministiske kampen i vår tid?

Bekkemellem tar ikke kritikken fra Jensen til seg:

— Få norske politikere har fått mer kritikk enn meg når jeg har gått inn for å forby søskenbarnekteskap, satt grense for arrangerte ekteskap og tvangsekteskap og støttet obligatoriske helseundersøkelser for å motvirke kjønnslemlestelse. Kvinnebevegelsen må være uredd og hele tiden se på hva som er kvinneundertrykking. Religion skal ikke være et overordnet mantra i vårt samfunn. Man kan ikke bruke Bibelen eller Koranen til å undertrykke kvinner, sier Bekkemellem.

Les også: - Jenter uten hijab får juling

— Men Siv Jensen har aldri stått på barrikadene for likestilling. Når sto hun på for likelønn, kvinner i ledende posisjoner, kontroll over egen kropp? Hun kan bare glemme å gjøre seg til en likestillingskjempe. Der har hun ingen troverdighet. Jensen er en meget borgerlig, konservativ partiformann, slutter Bekkemellem.

Fordommer Lederen i SVs kvinnepolitiske utvalg, Tina Åsgård fra Bergen, avviser at kvinnebevegelsen er for velmenende.

— Det er interessant at dette kommer fra Siv Jensen, som aldri har vært opptatt av kvinneundertrykking så lenge den ikke skjer i den muslimske verden og overfor muslimske jenter. Det viser at hun har veldig mange fordommer mot innvandrermiljøene. Vold mot kvinner er utbredt over hele verden og i alle miljøer. Mange er aktive mot kjønnslemlestelse og tvangsekteskap. Så hun vet rett og slett ikke hva hun snakker om

- Lukker dere øynene for undertrykking?

— Aldri. Mange norske kvinner sliter med de samme problemene som innvandrerkvinner, og slett ikke alle innvandrerkvinner sliter med disse tingene. Bilder er mer nyansert enn Jensen skal ha det til, sier hun.

Talskvinne for Kvinnefronten Torill Nustad mener Jensen er «på bærtur».

— Bare tull. Vi har slåss mot vold mot alle kvinner. Før var vold i hjemmet regnet som et familieanliggende. Kvinnebevegelsen sa at det er et samfunnsproblem. Derfor har vi fått en lovgivning som sier at vold mot kvinner ikke er akseptabelt. Jeg skulle gjerne gjort mer. Men vi har dessverre ikke ressurser og krefter til å slåss på alle områder, sier Nustad.

Enig eller uenig med Bekkemellom? Si din mening her.

Publisert: