Snøballene haglet under hijabbrenning

Mens snøballene haglet fra sinte hijabtilhengere, tok skribent og samfunnsdebattant Sara Azmeh Rasmussen rolig den tiden hun trengte for å sette fyr på det klesplagget hun mener er et av de fremste symbolene på kjønnssegregering – hijaben.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Helt utenom det offisielle 8. mars-programmet var det Rasmussen som stjal oppmerksomheten på kvinnedagens hovedarrangement på Youngstorget i Oslo søndag.

Omsider tok det fyr, hjulpet av tennvæske, som var helt påkrevd for å fyre opp klesplagget i griseværet.

Les også:

Les også

Vil brenne hijab på kvinnedagen

Vil brenne hijab på kvinnedagen

Gjemmer seg ikke

Til NTB sier Rasmussen at hun ikke er overrasket over reaksjonen som møtte henne på Youngstorget:

– Nei, overhodet ikke. At jeg fikk snøball i hodet og at mange hylte var ikke overraskende – jeg var forberedt på mye verre ting.

Hun sier hun er meget skuffet over responsen fra de muslimske miljøer i Norge etter at hun gjorde det klart at hun velger å ta et oppgjør med kodene som ligger lagret i sløret – hijaben.

– Jeg er forberedt på at dette kan skape kraftige reaksjoner. Det kan føre til at jeg utsetter meg for fare nå, men det er et valg jeg har tatt, og da tar jeg konsekvensen av det. Jeg skal ikke gjemme meg.

I skyggen

8. mars-komiteen og organisasjonene som programmessig holdt sine appeller fra basarhallene på Youngstorget, var lite begeistret over den enslige kvinnedemonstrasjonen. Hele torget snudde seg mot trappen i det sørvestre hjørnet, der vevre Sara Azmeh Rasmussen sto med sin megafon og ventet i respekt til det offisielle programmet var avsluttet.

Verken appellanten Siri Jensen i Kvinner på tvers eller daglig leder i Krisesentersekretariatet, Tove Smaadahl, ville overfor NTB erkjenne at kvinnearrangementet kanskje ikke hadde tatt helt høyde for å ivareta minoritetskvinnenes situasjon i Norge.

Sterke virkemidler

– Jeg mener kanskje at de virkemidlene som ble brukt her var veldig sterke. Og det som har skjedd nå i etterkant, med kvinner med minoritetsbakgrunn som mener å ha rett til å bære hijab, går nå ikke i toget. Og det syns jeg er fryktelig trist, for på en kvinnedag burde vi gå sammen, og vi burde vise respekt for minoritetskvinners valg i forhold til hijab, sier Smaadahl.

Siri Jensen hele episoden med hijabbrenning og medfølgende snøballkasting er «vanskelig».

– Det må være rom for begge sider – både de som er for og de som er imot hijab, sier hun.

Jensen tror ikke vi er ferdig med hijabdebatten.

– Men jeg håper den vil bli ført på en måte som ikke har norske fremskrittspartipolitikere og media som peisblåsere til å bli en debatt mellom norsk kvinnebevegelse som har sviktet og innvandrerkvinner. Dette er en debatt med ulike syn som det må gå an å føre på en nyansert og ordentlig måte, mener hun.

Hva synes du om hijab-brenningen? Bruk kommentarfeltet.

Publisert